Миколай (Коцвар)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Миколай
Народився 19 грудня 1927(1927-12-19)[1][2]
Ганигівці, Сабінов
Помер 30 січня 2006(2006-01-30)[1] (78 років)
Пряшів, Словаччина
Країна  Чехія
 Чехословаччина[2]
Діяльність священник
Знання мов чеська
Суспільний стан духовенство
Посада митрополит
Конфесія православ'я
Нагороди
Cross of Pribina class II
орден преподобного Сергія Радонезького II ступеня

Митрополит Миколай (світське ім'я — Мікулаш Коцвар; словацьк. Mikuláš Kocvár, 19 грудня 1927 Ганіговце, район Сабінов, Пряшівський край, Чехословаччина - 30 січня 2006, Пряшів, Словаччина) — предстоятель Православної церкви Чеських земель і Словаччини з титулом «Архієпископ Пряшівський, митрополит Чеських земель і Словаччини».

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 19 грудня 1927 року в громаді Ганіговце поблизу Сабінова у Східній Словаччині. Навчався в Руській гімназії в м. Гуменне, потім у Православній семінарії в Празі.

У 1950 році прийняв сан священика і був призначений настоятелем православної парафії в селі Мікулашеве Бардіївського району.

У 1954 році вступив до Московської духовної академії, яку закінчив в 1959 році зі ступенем кандидата богослов'я, після чого служив на різних парафіях Пряшівської єпархії.

1 листопада 1962 призначений духівником Православного богословського факультету в Пряшеві. З 1 листопада 1964 року — секретар Пряшівської єпархії.

26 лютого 1965 року обраний єпархіальним зібранням на пряшівську кафедру. Тоді ж в каплиці Пряшівського богословського факультету був пострижений митрополитом Дорофєєм в чернецтво з ім'ям Миколай, а наступного дня зведений в сан архімандрита.

28 лютого відбулася його єпископська хіротонія, яку звершив митрополит Дорофей (Філіп), архієпископ Берлінський і Середньоєвропейський Кипріан (Зьорнов) і єпископ Михайлівський Мефодій (Міллі).

У 1966 році брав участь у Всеправославній нараді з питань діалогу з старокатоликами і англіканами в Белграді.

Брав участь в офіційних візитах представників Чехословацької Православної Церкви в Константинополь, Росію, Польщу, Грецію, Болгарію, Грузію, США.

З 1973 по 1976 рік працював викладачем Пряшівського православного богословського факультету, де читав систематичне богослов'я.

У 1976 році брав участь в співбесідах з Англіканської Церквою в Москві, а в 1983 році - в співбесідах з представниками протестантських Церков в Одесі. Був також учасником співбесід з Римо-католицькою Церквою в Барі.

У 1987 році рішенням Священного Синоду Чехословацької Православної Церкви зведений в сан архієпископа.

На початку 1990-х років в Словаччині за сприяння нової влади відбувався масовий перехід парафій в уніатство, в результаті чого православна Пряшівська єпархія втратила більше 90 % використовуваних храмів, парафіяльних будинків і будівлі єпархіального управління.

Після поділу Чехословацької республіки на дві держави в 1992 році очолив Митрополичу рада Словаччини з титулом «архієпископ Пряшівський і Словацький».

Після смерті митрополита Празького Дорофея на Десятому Помісному Соборі Православної Церкви Чеських земель і Словаччини 14 квітня 2000 був Помісним Собором обраний Предстоятелем Церкви з титулом «архієпископ Пряшівський, митрополит Чеських земель і Словаччини».

4 червня в кафедральному храмі Святого Олександра Невського в Пряшеві за участю представників Православних Церков і державної влади, Президента Словацької Республіки, закордонних гостей, духовенства та прихожан відбулася урочиста інтронізація.

Протягом останніх років він страждав на хворобу Паркінсона. Помер в ніч з 29 на 30 січня 2006 року на 79-му році життя.

Примітки[ред. | ред. код]