Острогота

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Острогота
Народився
Понтійсько-Каспійський степ
Помер не раніше 290
Понтійсько-Каспійський степ
Діяльність король
Суспільний стан аристократія[1]
Титул король
Посада король
Рід Амали
Батько Гізарнія
Діти Гунуіл

Острогота (Ostrogotha, Patientia, the Patient, Chief of Greutingi) — перший король остготів (гревтунгів). Народився близько 180 р. у Готікскандзі (сучасна Польща), помер близько 250 в Скіфії (Північне Причорномор'я, сучасна Україна).

Син Гізарнія «Залізного чоловіка» з клану Амалів. Батько Гунуіла.

На думку сучасних українських дослідників, Острогота (давн.-герм. та лат.: Austraguta, Eastgota, Ostrogotha) — верховний керманич (регул або дікастес) готів з роду Амалів, син Ісарни (Hisarna). В середині III ст. Острогота керував величезним об’єднанням племен готів, гепідів, вандалів-асдінгів, тайфалів, карпів, бастарнів та інш. З нових фрагментів «Скіфської війни» Дексіппа (введених у науковий обіг у 2014–2015 рр. Г. Мартіном та Я. Грушковою) витікає, що в 251 Острогота знаходився у Нижній Мезії на Балканах на чолі 50-тисячного війська германців[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Catalog of the German National Library
  2. ГИБЕЛЬ ДЕЦИЕВ. РАЗГРОМ РИМСКОЙ АРМИИ У АБРИТУСА КАК КУЛЬМИНАЦИЯ СКИФСКОЙ ВОЙНЫ 250—251 ГГ. cyberleninka.ru (рос.). Процитовано 16 травня 2019.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hermann Schreiber, de Goten: vorsten en vazallen (1979)
  • Вус О. В. Гибель Дециев. Разгром римской армии у Абритуса как кульминация Скифской войны 250–251 гг. // Материалы по Археологии и Истории Античного и Средневекового Крыма. – 2018. – Вып. 10. – С. 237–258.
Попередник

Гізарнія

 Король остготів 

бл. 210—250 рр.?

Наступник

Гунуіл