Промисловість Іспанії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Промисло́вість Іспа́нії - галузь матеріального виробництва, основа індустріалізації економіки Іспанії.

Швидкий промисловий розвиток Іспанії в останній третині XX ст., і в першу чергу розвиток машинобудування, тісно пов'язаний з великим притоком іноземних капіталів, а також з використанням іноземних технологій та з орієнтацією на зарубіжні ринки. В Іспанії іноземний капітал приваблювала низька вартість робочої сили, мінімальне оподаткування та інші привілеї.

Енергетика[ред. | ред. код]

Основу енергетики Іспанії становить імпортна нафта. Нафтопереробка, як правило, здійснюється в портових містах. Її річна потужність становить понад 60 млн т сирої нафти. Власний видобуток вугілля (кам'яного і бурого) забезпечує лише 1/5 енергетичних потреб, частка невеликих ГЕС і кількох АЕС дорівнює приблизно 1/6

Обробна промисловість[ред. | ред. код]

За рівнем виробництва продукції Іспанія займає важливе місце серед провідних світових промислових країн. У Західній Європі його перевершують лише Німеччина, Франція, Велика Британія та Італія. Структура іспанської обробної промисловості є досить різноманітною та глобальною, хоча й обмеженою кількістю природних ресурсів.

Металургія, нафтохімія, машинобудування[ред. | ред. код]

В країні виплавляють чорні і кольорові метали (виплавка сталі – 13 млн т). Значного розвитку набули нафтохімія, яка тісно пов'язана з нафтопереробкою, а також промисловість будівельних матеріалів, деревообробна і паперова промисловість. У хімічній промисловості випускають:

  • Смоли
  • Кислоти
  • Барвники
  • Добрива
  • Пластмаси
  • Фармацевтика
  • Хімічні волокна
  • Синтетичний каучук

Важливу роль останнім часом стали відігравати металообробка і машинобудування. Нове для Іспанії виробництво – автомобілебудування – почало розвиватися з 60- 70 pp. Воно представлене філіалами західноєвропейських та американських автомобільних концернів. Випуск автомобілів становить 1,7 млн одиниць. Автомобілебудування Іспанії займає четверте місце в Європі. Фірма "Сеат" (філія німецької кампанії "Фольксваген") є найбільшою автомобільною фірмою країни. У іспанському експорті автомобілі займають перше місце.
Авіаракетна промисловість Іспанії випускає легкі транспортні літаки місцевої конструкції, а також реактивні літаки.
Машинобудівні заводи країни випускають також промислове обладнання, трактори і сільськогосподарські машини, електро- і електронну техніку, судна.

Традиційні галузі[ред. | ред. код]

Старими галузями обробної промисловості залишаються текстильна (переважно бавовняна), трикотажна, швейна і шкіряно-взуттєва. В харчовій промисловості широко розвинені виноробна, олійна, плодоовочева і рибоконсервна, продукція яких значною мірою орієнтована на експорт. Заслужену славу здобули іспанські поліграфічні видання, ринком для яких є, крім самої Іспанії, більша частина Латинської Америки.

Індустріальні центри[ред. | ред. код]

Регіонами промислового зростання спочатку виступали Каталонія та Країна Басків. Каталонія спеціалізувалась на розвитку текстильної промисловості, в той час як Країна Басків стала центром чорної металургії завдяки наявності покладів залізної руди. Третім полюсом промислового росту у 19 столітті була Астурія завдяки покладам кам'яного вугілля, що стимулювало розвиток гірничо-видобувної промисловості та чорної металургії із залученням іспанського, французького і англійського капіталу.

В розміщенні іспанської обробної промисловості дуже висока частка міст Барселони, Мадрида і Більбао, а серед районів – північного і середземноморського узбереж. Заводи чорної металургії і суднобудівні верфі розміщені переважно в портових містах північного узбережжя. Суднобудування Іспанії спеціалізується на випуску судів для транспортування: скрапленого газу, хімічних продуктів, руди, контейнерів, нафтових платформ, а також риболовецькі судна.

Понад 4/5 текстилю, одягу і взуття виробляється в Барселоні. Електротехнічні та електронні заводи і поліграфічні фабрики концентруються в Мадриді і Барселоні. Головні автозаводи знаходяться в Барселоні, Мадриді, Валенсії та Сарагосі. Підприємства харчової промисловості експортного напрямку тяжіють до відповідних сировинних баз.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]