Піві-малюк оливковий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Піві-малюк оливковий


Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Тиранові (Tyrannidae)
Рід: Піві-малюк (Empidonax)
Вид: Піві-малюк оливковий
Empidonax virescens
(Vieillot, 1818)
Ареал виду     Гніздування     Міграція     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Міграція     Зимування
Синоніми
Platyrhynchos virescens Vieillot, 1818
Посилання
Вікісховище: Empidonax virescens
Віківиди: Empidonax virescens
ITIS: 178339
МСОП: 22699842
NCBI: 209628

Піві-малюк оливковий[2] (Empidonax virescens) — вид горобцеподібних птахів родини тиранових (Tyrannidae)[3]. Гніздиться на сході Північної Америки, зимує в Центральній і Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Оливковий піві-малюк (Техас)
Оливковий піві-малюк (Пенсільванія)

Довжина птаха становить 13-15 см, розмах крил 22-23 см, вага 11-14 г. Самці є дещо більшими за самиць, довжина крила у самців становить 6,9–7,8 см, у самиць 6,4–6,8 см, довжина хвоста у самців становить 5,8-6,8 см, у самиць 5,7-5,9 см. Верхня частина тіла оливкова, лоб, крила і хвіст дещо темніші. Нижня частина тіла білувата, груди мають оливковий відтінок. Махові пера коричневі, другорядні махові пера мають жовтувато-білі края, першорядні махові пера мають світло-жовті края на зовнішніх опахалах. Стернові пера коричневі, края і стрижні у них жовтуваті. Дзьоб зверху темний, знизу жовтувато-оранжевий. Навколо очей жовтуваті кільця[4].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Оливкові піві-малюки гніздяться на сході Сполучених Штатів Америки, від Південної Дакоти і Мінесоти на південь до центрального Техасу і узбережжя Мексиканської затоки і на схід до узбережжя Атлантичного океану. Невелика популяція також гніздиться на півдні Онтаріо в Канаді. Взимку оливкові піві-малюки мігрують через Мексику, Центральну Америку і Кариби до східного Нікарагуа, Коста-Рики, Панами, Колумбії, західної Венесуели і північно-західного Еквадору. У 2015 році бродячого оливкового піві-малюка знайшли на пляжі в графстві Кент в Англії[5][6].

Оливкові піві-малюки живуть в густих широколистяних лісах з відкритим, рідким підліском. Віддають перевагу тінистим місцевостям поблизу річок, струмків або боліт та ярам. Зимують у вологих рівнинних тропічних лісах. Зустрічаються переважно на висоті до 1200 м над рівнем моря.

Поведінка[ред. | ред. код]

Оливкові піві-малюки живляться комахами та іншими дрібними безхребетними, на яких вони чатують серед рослинності або яких шукають серед листя. Іноді вони доповнюють свій раціон ягодами і насінням. Сезон розмноження оливкових піві-малюків триває з травня по серпень. Вони є переважно моногамними, хоча були зафіксовані випадки полігінії. Гніздо має чашоподібну форму, робиться зі стебел, сухої трави і павутиння, розміщується на дереві, на висоті від 3 до 9 м над землею. В кладці 3-4 білуватих, поцяткованих коричневими плямками яйця, розміром 19×14 мм. Інкубаційний період триває 13-14 днів. Пташенята покидають гніздо через 13-15 днів після вилуплення, однак батьки продовжують піклуватися про них ще приблизно 12 днів. За рік пташенята набувають статевої зрілості. Будує гніздо і насиджує кладку лише самиця, за пташенятами доглядають і самиці, і самці. Оливкові піві-малюки іноді стають жертвами гніздового паразитизму буроголових вашерів, однак лише 16% пташенят вашерів виживають, що менше, ніж при паразитизмі в гніздах інших птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Empidonax virescens.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Tyrant flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 08 червня 2022.
  4. Species Profile (Acadian Flycatcher). Species at Risk Public Registry. Government of Canada. Архів оригіналу за 12 червня 2017. Процитовано 19 червня 2017.
  5. Rare North American bird arrives on British shores for the first time. Daily Telegraph. 23 вересня 2015. Процитовано 19 червня 2017.
  6. Acadian Flycatcher and Chestnut Bunting added to BOU's British list. BirdGuides.com. 12 грудня 2016. Процитовано 19 червня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]