Піпський Григорій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій Піпський
Загальна інформація
Народження 1898(1898)
с. Мальговичі, Перемишльський повіт, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Смерть 29 січня 1918(1918-01-29)
станція Крути, Ніжинський повіт, Чернігівська губернія
Поховання Аскольдова могила
Громадянство  УНР
Військова служба
Приналежність  УНР
Війни / битви

Григо́рій Пі́пський (в деяких джерелах Пи́пський; 1898(1898) с. Мальговичі, Перемишльський повіт, тепер Польща — 29 січня 1918 станція Крути, Ніжинський повіт, Чернігівська губернія) — учасник бою під Крутами, розстріляний більшовиками. Відомий як той, що перед розстрілом зачав співати «Ще не вмерла Україна».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в селі Мальговичі на Старосамбірщині (тепер Польща).

Омелян Ноджак згадує Григорія такими словами[1]:

Про Григорія знаю від мами. Під час першої світової війни, коли сюди прийшли москалі, вони знущалися з мого діда. Гриньо обстав за нього. Тоді зайди схопили Піпського і відвели на околицю Мальгович. Пролунали постріли — ми подумали, що Григорія розстріляли. Але, на щастя, цього не сталося, його просто забрали із собою. Потім він опинився у Києві, де вчився. Чому він виявився таким стійким українським патріотом? Піпські — наші сусіди. То була чесна, працьовита свідома родина. Хоч мати Григорія походила з польської сім'ї, вона повністю поділяла погляди свого чоловіка, українця козацького духу. Григорія всі знали як добру, порядну, грамотну людину. Тоді практично усі студенти були заангажовані в національні справи. Ось чому добровільно зголосився під Крути…

За свідченням архівних документів, 1 вересня 1917 року Григорія було зараховано до VII (7) класу 2-ї Київської Української Гімназії ім. Кирило-Мефодієвського товариства[1].

Від'їжджаючи до Крутів, відчував, що вже не повернеться живим і говорив про це, прощаючись з дідусем і бабусею[2].

Бій під Крутами[ред. | ред. код]

Григорій був у складі розвідувальної чоти (близько 30 чоловік). Коли бійці студентської сотні відступали перед переважаючими силами ворога, розвідувальна чота у сутінках втратила орієнтир та вийшла прямо на станцію Крути, вже зайняту червоногвардійцями[3]. Один із більшовицьких командирів Єгор Попов втратив самовладання, коли дізнався, що внаслідок бою під Крутами втрати більшовиків склали не менше 300 чоловік [джерело?]. Щоби якось їх компенсувати, він наказав ліквідувати полонених. За свідченнями очевидців [джерело?], над 27-ма студентами спочатку знущалися, а потім розстріляли. Григорій Пипський перед розстрілом перший почав співати «Ще не вмерла Україна» [джерело?], і решта студентів підтримали спів. На момент бою Григорій був учнем 7-го класу Кирило-Мефодієвської гімназії.

Поховання[ред. | ред. код]

Перепоховання героїв Крут у Києві, 19 березня 1918 року

Більшовики не дозволили селянам поховати тіла, лише в березні, коли розтанув сніг селяни знайшли понівечені тіла студентів. В березні 1918 відбулось перепоховання[4].

При перепохованні 30-х крутянців на Аскольдовій могилі газети згадували, що тільки біля двох трун студентів-галичан не було родичів, зокрема біля Григорія Пипського. Але це не зовсім так, бо окрім тисячної процесії, з ним прийшла попрощатися сім'я, у якої Піпський винаймав кімнату у Києві на вулиці Пимоненка.

Згадує киянин Ігор Ткаченко:[5]

Але за труною Григорія, як своїм рідним, близьким, як за дорогою для них людиною у безкінечному потоці киян, в цій жалобній процесії від Київського вокзалу до Аскольдової могили йшли троє: мій дід Йосип, бабуся Ірина та їхня старша донька, сумуючи за ним і проводжаючи в останню путь. Вони спізнали Григорія на вокзалі, куди їх 30-тьох привезли в березні з-під Крут, підтвердили його особу. Жахнулися, коли побачили на його юному тілі більше десятка ран від бандитсько-большевицьких куль та багнетів.

Родина[ред. | ред. код]

Батько - Іван; мама - Текля; брати та сестри - Гнат, Софія, Емілія, Марія[6].

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

  • 1 квітня 2008 року сесія Старосамбірської районної ради ухвалила рішення, згідно з яким загальноосвітній школі у смт. Нижанковичі присвоєно ім'я колишнього учня, героя Крут Григорія Піпського.[7]
  • У багатьох містах України є Вулиця Героїв Крут, названа в честь Героїв, загиблих у бою під Крутами, до яких належить і Григорій Піпський.
  • Образ Григорія Піпського втілено у художньому фільмі 2019 року «Крути 1918», (актор Олексенко Олександр).

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Крути: шляхетний порив | Листи до приятелів (українською) . 29 січня 2019. Процитовано 7 березня 2023.
  2. Епічні герої серед нас | Листи до приятелів (українською) . 30 січня 2018. Процитовано 7 березня 2023.
  3. Спогади сотника [Архівовано 5 квітня 2010 у Wayback Machine.] Армії УНР Аверкія Гончаренка
  4. Історична Правда: 29 січня в історії. Історична правда. Процитовано 7 березня 2023.
  5. Назар Гриник. Справжній день злуки. Українська правда. Процитовано 7 березня 2023.
  6. https://lysty.net.ua/epicheroes/
  7. Школі в Старосамбірському районі, в якій навчався герой Крут Григорій Піпський, присвоєно його ім'я

Див. також[ред. | ред. код]