Рудак Марія Андріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Андріївна Рудак
Народилася 10 січня 1953(1953-01-10) (71 рік)
смт Іванопіль Чуднівського району Житомирської області
Громадянство Україна Україна
Національність Українка
Мова творів українська
Членство Національна спілка журналістів України

Марія Андріївна Рудак — українська письменниця, громадський діяч, член Національної спілки журналістів України, голова Міжнародного поетичного братства імені Юрка Гудзя. Нагороджена медаллю «За любов та жертовність до України» у 2015 році від Української православної церкви Київського патріархату.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в смт Іванопіль Чуднівського району Житомирської області 10 січня (1953) року в сім'ї робітника цукрозаводу. Закінчила восьмирічну школу в Іванополі, потім навчалась у Житомирському професійно-технічному училищі № 9, опановуючи професію ткалі-жакардистки (1968-1970). Була активною учасницею ансамблю «Льоноцвіт» цього закладу.

Працювала нянею в дитячому садочку № 44 міста Житомира (Житомирський дошкільний навчальний заклад № 44) (1953). Набувала будівельного досвіду на будівництві заводів у місті Житомирі, оволодіваючи будівельними професіями: такелажниці, малярки-тинькувальниці, бетонниці; а також попрацювала у відділі кадрів, нормувальницею в БМУ (будівельно-монтажному управлінні) тресту «Промбуд-2» (1973-1989). У цей життєвий відрізок часу Марія Рудак спромоглась закінчити вечірню середню школу № 2 та набути технічного фаху в Житомирському будівельному технікумі 1986. Разом із чоловіком півроку працювала на будівництві морського порту Аден в Єменській Арабській Республіці (1989).

Після повернення на Житомирщину Марія Рудак немала можливості влаштуватися на роботу, бо у складні часи ідейного краху та розпаду Союзу Радянських Соціалістичних Республік зазнає занепаду БМУ тресту «Промбуд-2» і через деякий час самоліквідовується. Матеріальні нестатки спонукають її до рішучого вчинку — їхати працювати в Італію (2002-2004), залишивши на чоловіка трьох своїх дітей.

У центрі української діаспори міста Брешії заснувала літературний гурток «Подорожник», бо саме у цей час вона почала писати поезії. Серце боліло за родину, яка зосталася на Україні. Марія Рудак свої схвильовано-емоційні листи із свого зошита публікує у християнському часописі українців в Італії «До Світла». У 2003 році була запрошена до Риму на свято матері при [базиліці святої Софії, де відбулись авторські читання під час першого Форуму українців Італії «Збережімо українську родину».

Працювала бібліотекарем у Ліцеї № 25 міста Житомира з 2008 по 2011 рік, в якому через три роки стала керувати літературно-поетичним гуртком «Молода надія». ЇЇ гуртківці неодноразово отримували призові місця як в обласних, так і у Всеукраїнських конкурсах.

Літературна творчість[ред. | ред. код]

Стала переможцем літературно-поетичного конкурсу «Рідна мати моя», що проводився газетою «Віче» у 1997 році.

Вона друкувалась у журналах «Педагогічна Житомирщина», «Світло спілкування», «Житомирщина», «Інтерес», «Літературна Україна», альманахі «Просто на Покрову». У 2005 році стала членом в Національної спілки журналістів України.

Переможець «Уроку прози» зі званням «Доктор» (2012, 2019) та учасник «Поетичного марафону» Всеукраїнського літературно-мистецького свята «Просто на Покрову» з 2008 по 2019 рік у місті Коростень Коростенського району Житомирської області, де була нагороджена грамотами за участь у святі та любов до рідного краю. Переможець в конкурсі авторського читання-огляду художньої самодіяльності працівників освіти м. Житомира, присвяченому 20-річчю Незалежності України «З любов'ю в серці» (2013).

У 2011 році вийшла її поетична збірка «Рай-дерево», а у 2013 році гумористична прозова збірка «П'яні кози», що побачили світ у видавництві ПП «Рута».

Учасниця обласного конкурсу поетів-аматорів «Апостроф» у 2017 році.

У 2017 році видана прозово-поетична збірка «Страньєрка», яка була видана у рамках Програми інформаційної діяльності обласної державної адміністрації та розвитку інформаційного простору області на 2016-2018 роки. «Страньєрка» — це історія не лише авторки, а й багатьох заробітчанок України, які на початку 2000-х потрапили до Італії. Написана від душі й з великим болем.

Була членкинею Житомирської обласної літературно-мистецької студії імені Михайла Клименка з 2002 по 2014 рік.

Постійно відвідувала заходи членів молодіжної громадської організації «Мистецької гільдії «Неабищо», починаючи з 2002 року. Була учасницею Першого Житомирського Конгресу Літературних Угруповань, головною метою якого стало виокреслення перспектив розвитку письменницької справи, а також гуртування небайдужих до культурного розвитку міста Житомира у 2014 році.

З 2004 року Марія Рудак активно співпрацює з навчальними закладами міста. Проводить творчі зустрічі з читачами Житомирська обласна бібліотека для дітей Житомирської обласної ради, читачами Комунального закладу "Централізована бібліотечна система" Житомирської міської ради, відвідувачами Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича Житомирської обласної ради.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Від 1995 року співпрацює з благодійним фондом «Ангели добра України» та ЖМДГО «Все робимо самі». Долучалась до багатьох святкових заходів та благодійних творчих вечорів, які вони проводили. Серед них творчий вечір Марії Рудак з Героєм України, народною артисткою України Матвієнко Ніною Митрофанівною у місті Житомирі та українською співачкою Валевською Наталією Олександрівною у місті Бердичів на підтримку Всеукраїнського телепроєкту — пісенно-танцювального марафону «Твій час» із метою підтримки обдарованих вихованців з інтернатних закладів, який відбувся у 2013 році.

У 2005 році очолила Міжнародне поетичне братство імені Юрка Гудзя. Цьогоріч був створений у Немильнянській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів музей-кімната Юрка Гудзя. Будучи ідейним натхненником популяризації творчості поета, Марія Андріївна Рудак щороку, починаючи з 2007 року, 1 липня до села Немильня (село) Новоград-Волинського району на Житомирщині організовує делегацію творчих особистостей. Серед тих, хто пам'ятає і цінує Юрка Гудзя та його творчість, відомі письменники, професори, поети, літературні критики, працівники культури та науковці з різних міст України. Там відбуваються Всеукраїнські літературні читання «Липневий янгол». За її активного сприяння і участі в Житомирі відкрито пам'ятну дошку на честь видатного українського поета і письменника, художника, філософа, критика, Ґудзя Юрія Петровича на будинку гуртожитку Житомирського автодорожнього коледжу.

Була учасницею 2012—2017 роках художньо-аматорського колективу української народної пісні «Козацька Берегиня» м. Житомира.

Приймала активну участь у реалізації благодійного проєкту для дітей, батьки яких загинули в зоні Антитерористичної операції на сході України, надаючи талановитім дітям можливість проявити свою індивідуальність під час третього Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Візерунки талантів 2015».

Нагороджена медаллю «За любов та жертовність до України» у 2015 році від Української православної церкви Київського патріархату.

Література[ред. | ред. код]

Рудак М. А. Рай-дерево : поезія / М. А. Рудак ; мал. Т. Данилевич. – Житомир : Рута, 2012. – 87 с. : іл. – ISBN 978-617-581-156-6.

Рудак М. А. Страньєрка / М. А. Рудак ; в авт. ред. ; мал. Т. К. Данилевич. – Житомир : Євенок О. О., 2017. – 59 с. : [8] окр. арк. фот. – Випущено на зам. Управління інформ. діяльності та комунікацій з громадськістю Житомир. облдержадмін. у рамках Програми соціально значущої літ. місц. авт. – ISBN 978-617-7607-37-2.

Рудак М. А. Страньєрка / М. А. Рудак ; в авт. ред. ; мал. Т. К. Данилевич. – Житомир : Євенок О. О., 2018. – 59 с. : [8] окр. арк. фот. – ISBN 978-617-7607-37-2.

Рудак М. А. П’яні кози : гумор / М. А. Рудак. – Житомир : Рута, 2013. – 48 с.– ISBN 978-617-581-208-2.

Твори у збірках[ред. | ред. код]

Рудак М. [Добірка віршів] / М. Рудак // Перевесло : літ.-поет. альманах. – Вип. 1. – Житомир : Віче, 2003. – С. 75.

Рудак М. [Добірка віршів] / М. Рудак // Світло спілкування. – 2007. – № 7. – С. 68-70. – (Літературна сторінка).

Рудак М. Віхола ; В думках повертаюсь до тебе... : [вірші] / М. Рудак // Парк Шодуара : поетична антологія рідного краю / уклад. В. Бендерська [та ін.]. – Житомир : О. О. Євенок, 2018. – С. 301.

Рудак М. Декілька штрихів з життя Поетичного братства Юрка Гудзя / М. Рудак // Невимовне : життя і творчість Юрка Гудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи / упоряд. О. Левченко. – Житомир : Міжнародне поетичне братство Юрка Гудзя, 2012. – С. 148-150.

Рудак М. Дитяча бібліотека – храм духовності / М. Рудак // Книжковий дім відкритий всім : зб. ст. : до 70-річчя з часу заснування Житомир. обл. б-ки для дітей. – Житомир : Волинь : Рута, 2008. – С. 120-123.

Рудак М. Загублена душа... : [вірш, присв'яч. Ю. Гудзю] / М. Рудак // Невимовне : життя і творчість Юрка Гудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи / упоряд. О. Левченко. – Житомир : Міжнародне поетичне братство Юрка Гудзя, 2012. – С. 37.

Рудак М. Злітає листя у траву : [вірш] / М. Рудак // Житомир TEN : поет. альм. – Житомир : О. О. Євенок, 2018. – С. 40-41.

Рудак М. Не гасла свічка : [спогади про Юрка Гудзя] / М. Рудак // Невимовне : життя і творчість Юрка Гудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи / упоряд. О. Левченко. – Житомир : Міжнародне поетичне братство Юрка Гудзя, 2012. – С. 84.

Рудак М. Незрима нитка пам'ять в'яже... : [вірш про поетичні читання пам'яті Ю. Гудзя в Немильні] / М. Рудак // Невимовне : життя і творчість Юрка Гудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи / упоряд. О. Левченко. – Житомир : Міжнародне поетичне братство Юрка Гудзя, 2012. – С. 173.

Рудак М. Партнерам, колегам, друзям, шановним працівникам обласної дитячої бібліотеки з привітаннями / М. Рудак // [[Бібліотеки у збереженні культурної спадщини : матеріали Всеукр. наук.-краєзн. конф., присвяч. 75-й річниці Обл. б-ки для дітей Житомир. облради (26 верес. 2013 р., м. Житомир) / гол. ред. М. Ю. Костриця. – Житомир : М. Косенко, 2013. – 431 с. : іл. – (Наук. зб. "Велика Волинь". пр. Житомир. наук.-краєзн. т-ва дослідників Волині. Вип. 48). – С. 11-14.

Рудак М. Пісенні льони Івана Сльоти / М. Рудак // А льон цвіте… : спогади про Івана Сльоту. – Житомир : Рута, 2015. – С. 233-234.

Рудак М. Спогади про Юрка Гудзя / М. Рудак // Невимовне : життя і творчість Юрка Гудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи / упоряд. О. Левченко. – Житомир : Міжнародне поетичне братство Юрка Гудзя, 2012. – С. 126-128.

Рудак М. Хтось по тобі заплаче... : Ю. Гудзю : [вірші, присв'ячені Ю. Гудзю] / М. Рудак // Невимовне : життя і творчість Юрка Гудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи / упоряд. О. Левченко. – Житомир : Міжнародне поетичне братство Юрка Гудзя, 2012. – С. 103.

Джерела[ред. | ред. код]

Антонова М. «Страньєрка» / М. Антонова // Житомирщина. – 2018. – 13 лют. (№ 11). – С. 6. – (Нові книги). – Рец. на кн.: Рудак М. Страньєрка / М. А. Рудак ; в авт. ред. ; мал. Т. К. Данилевич. – Житомир : Євенок О. О., 2018. – 59 с. : [8] окр. арк. фот.

Галиненко І. Поетеса і співачка підтримали сиріт : [благодійний творчий вечір Марії Рудак] / І. Галиненко // Житомирщина. – 2013. – 22 лют. (№ 20). – С. 14.

Голованова І. Не здавайся – живи! : [сторінки біографії Марії Рудак] / І. Голованова // Житомирщина. – 2019. – 8-14 трав. (№ 35). – С. 7. – (Світ жінки).

Гудзь Ю. Замість вступного слова : [про творчість Марії Рудак] / Юрко Гудзь // Світло спілкування. – 2007. – № 7. – С. 68. – (Літературна сторінка).

Кавун Г. Експрес-інтерв'ю з Галиною Кавун і Марією Рудак : перед відкриттям меморіальної дошки Юркові Гудзю / Г. Кавун, М. Рудак ; записав О. Левченко // Невимовне : життя і творчість Юрка Гудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи / упоряд. О. Левченко. – Житомир : Міжнародне поетичне братство Юрка Гудзя, 2012. – С. 167.

Кавун Г. Мовою країни сакури : [вірш «Житомир – Фукусіма» Марії Рудак надруковано в Японії] / Г. Кавун // Житомирщина. – 2015. – 7 серп. (№ 78). – С. 7.

Лук'яненко О. Звичайні пригоди страньєрок в Італії / О. Лук'яненко ; мал. М. Капусти // Голос України. – 2018. – 15 берез. (№ 48). – С. 11. – Рец. на кн. Рудак М. А. Страньєрка / М. А. Рудак ; в авт. ред. ; мал. Т. К. Данилевич. – Житомир : Євенок О. О., 2018. – 59 с. : [8] окр. арк. фот.

Махорін Г. Л. [Письменниця Марія Рудак створила Братство Юрка Гудзя…] : [короткі відомості]: // Махорін Г. Л. Житомир. Сто підстав пишатися нашим містом / Г. Л. Махорін, І. Саюк. – Житомир : О. О. Євенок, 2015. – С. [22].

Марія Рудак : [біогр. довідка] / Чуднівщина в персоналіях : біограф. довідник. – Вип. 1. // уклад. А. С. Сірик. – Житомир : О. О. Євенок, 2020. – 214-215.

Ткаченко Г. Поезія з італійським присмаком / Г. Ткаченко // Житомирщина. – 2013. – 26 лют. (№ 21-22). – С. 14. – Рец. на кн. Рудак М. А. Рай-дерево / М. А. Рудак ; мал. Т. Данилевич. – Житомир : Рута, 2012. – 87 с. : іл.

Хімич М. Стран'єрка Марія : [передмова] / М. Хімич // Рудак М. А. Страньєрка / М. А. Рудак ; в авт. ред. ; мал. Т. К. Данилевич. – Житомир : Євенок О. О., 2018. – С. 3-4.

Примітки[ред. | ред. код]