Різдвяні ворожіння

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костянтин Маковський. «Різдвяні гадання». 1990-ті.

Різдвяні ворожінняворожіння у слов'янських народів, хронологічно пов'язані з періодом святок, народно-християнських свят між Святвечором та Водохрещем.

Найсприятливішим часом для ворожіння у східних слов'ян вважали Різдвяний, василівський і водохрещенський вечори — переломні, найнебезпечніші періоди, коли «нечисть» особливо сильна[1].

Особливості[ред. | ред. код]

На відміну від ворожінь в інші календарні періоди, ворожіння на святки мали самостійний характер: вони були ізольовані від інших обрядів, які відбувалися в цей час[2].

У різдвяних ворожіннях були присутні дві основні теми: ворожіння про врожай і долю, свою і всієї сім'ї, в прийдешньому році[2].

Ворожіння були однією з головних дівочих розваг на святки, тому що багато дівчат, очікуючи шлюбу, хотіли зазирнути в майбутнє і, хоч за допомогою нечистої сили, дізнатися, кого доля пошле їм в чоловіки та яке життя чекає на неї попереду з цим невідомим чоловіком[3].

Ворожіння[ред. | ред. код]

«Ворожіння Світлани» (Карл Брюллов)
«Різдвяне ворожіння з півнем» (Кампо Веєрман)
«Різдвяні ворожіння» (Микола Пимоненко)
«Ворожіння на долю» (Олексій Венеціанов)
«Різдвяні ворожіння» (Семен Кожин)
«Оклик перехожого» (автор невідомий)
«Ворожіння у святвечір» (автор невідомий)

Ворожіння з черевиком[ред. | ред. код]

Найбільш відомий і поширений вид ворожіння. Дівчата за чергою кидають чобіт, черевичок на дорогу і за напрямком «носка» валянка дізнаються бік, у який підуть до шлюбу[4][5].

Ворожіння з дзеркалами[ред. | ред. код]

Добре відоме з літератури ворожіння. Дівчина опівночі сідає в темряві між двома дзеркалами, запалює свічки й починає вдивлятися в «галерею відображень», сподіваючись побачити нареченого[5][6].

Ворожіння зі спалюванням нитки[ред. | ред. код]

Полягає в тому, що дівчата відрізають нитки однакової довжини та підпалюють їх. У кого вперед догорить нитка, та перша опиниться одруженою. Якщо нитка згасла одразу і менше половини згоріло, то в шлюб не вступиш[7].

Ворожіння з каблучкою або голкою[ред. | ред. код]

На стать дитини[ред. | ред. код]

З каблучкою або голкою проробляють певні дії:

  • каблучку опускають у склянку з водою;
  • голкою протикають вовняну тканину.

Потім, підвішену на волосині або нитці, повільно опускають біля руки того, на кого ворожать. Якщо предмет (кільце/голка) почне здійснювати кругові рухи — народиться дівчинка (рідше — хлопчик), якщо маятникоподібні — хлопчик (рідше — дівчинка), якщо предмет не рухається — дітей не буде[8].

На образ нареченого[ред. | ред. код]

У склянку з водою дівчина кидає обручку й вдивляється всередину каблучки, примовляючи слова: «Суджений мій, ряджений...»[9].

Ворожіння з півнем/куркою[ред. | ред. код]

В одну тарілку насипають зерно або кладуть гроші, в іншу наливають воду, поруч кладуть дзеркало, іноді приносять курку. Півень, що підійшов до дзеркала, символізує красу і ніжність майбутнього нареченого, той, що підійшов до зерна або грошей, — його багатство, до води — схильність до пияцтва, якщо півень підходить до курки, значить, наречений буде бабієм[10].

Ворожіння за тінями[ред. | ред. код]

Через свою простоту вид ворожіння дуже поширений у сучасному середовищі. Дівчина підпалює зім'ятий нею паперовий аркуш, а потім розглядає тінь від згорілого паперу. Кожна бере чистий аркуш паперу, комкає його, кладе на плоску тарілку і підпалює. Коли аркуш згорить або майже згорить, за допомогою свічки робиться його відображення на стіну. Уважно розглядаючи тіні, намагаються дізнатися майбутнє[11].

Ворожіння на гавкіт собаки[ред. | ред. код]

Після певних дій учасниці ворожіння прислухаються до гавкоту собаки. «Хрипкий» гавкіт обіцяє старого нареченого, а «дзвінкий» — молодого[12].

Ворожіння з викликанням сну про судженого[ред. | ред. код]

Ворожать у ніч із четверга на п'ятницю. Лягаючи спати, кажуть: «Четвер із середою, вівторок із понеділком, неділя із суботою. П'ятниця одна і я, молода, одна. Лежу я на Сіонських горах, три ангели в головах: один бачить, інший скаже, третій долю вкаже»[13].

Ворожать дівчата, якщо лягають спати там, де раніше не доводилося. Перед сном кажуть: «На новому місці, наснись наречений нареченій»[14].

Ворожіння на картах[ред. | ред. код]

Перед сном кладуть під подушку чотирьох королів і кажуть: «Хто мій суджений, хто мій ряджений, той наснися мені уві сні». Якщо насниться піковий король — наречений буде старим і ревнивцем, король червеневий означає молодого і багатого, хрестовий — чекай сватів від військового або бізнесмена, а бубновий — від бажаного[15].

Ворожіння на воску[ред. | ред. код]

Розтоплюють віск у кухлі, наливають молоко в блюдце і ставлять біля порога житла. Вимовляють: «Домовик, хазяїне мій, прийди під поріг попити молочка, поїсти воску». З останніми словами виливають у молоко розтоплений віск. Потім спостерігають за візерунком воску. Якщо бачиться застиглий хрест, — чекають у новому році якісь хвороби. Якщо хрест тільки здасться, то наступного року ваші фінансові справи йтимуть не надто добре, а в особистому житті здолають неприємності, але не надто серйозні. Якщо зацвіте квіткою — буде весілля або зустрінеться коханий. Якщо покажеться звір, треба бути обережною: з'явиться якийсь недруг. Якщо віск потече смужками, чекають дороги, переїзди, а ляже зірочками — очікує удача на службі, у навчанні. Якщо утвориться людська фігурка, з'явиться друг[16].

Оклик перехожих[ред. | ред. код]

Виходять опівночі на вулицю і запитують ім'я в першого зустрічного. Саме так зватимуть судженого, точно так він буде красивий і багатий[17].

Підслуховування[ред. | ред. код]

Забираються під вікно сусідів і слухають. Якщо у них з'ясування стосунків із биттям посуду, можна чекати «веселого» року. Якщо в будинку тиша — і у вас рік буде гармонійним[18].

Ворожіння на яйці[ред. | ред. код]

Для ворожіння беруть сире яйце, роблять у ньому маленьку дірочку і виливають вміст у теплу воду. Коли білок згортається й утворює якусь фігуру, за формою її вгадують майбутнє. Вигляд церкви означає вінчання, перстень — заручини, куб — труну, корабель — відрядження (чоловікові) або повернення чоловіка з відрядження (жінці). Якщо білок опустився на дно — бути в домі біді: пожежі, смерті, дівчині не вступити в шлюб[18].

Ворожіння на рубанцях[ред. | ред. код]

Підходять до дровітні задом і на дотик вибирають собі поліно. Якщо воно рівне, гладке, без сучків, чоловік попадеться з ідеальним характером. Якщо поліно товсте і важке — чоловік буде заможним. Якщо сучків багато — у сім'ї народиться чимало дітей, а коли поліно криве — чоловік буде косий і кульгавий[19].

Ворожіння з викликанням духів[ред. | ред. код]

Для ворожіння потрібен аркуш паперу формату А2 і порцелянове блюдце. На папері накреслити коло діаметром приблизно 30 см і написати по лінії поза колом усі літери алфавіту, а в колі — цифри від 0 до 9. Відзначити всередині кола центр і поставити на нього блюдце, попередньо намалювавши на посудині стрілку. Тричі повторити: «Викликаю дух... Ти будеш із нами говорити? Скажи: Так чи ні». Блюдце повинно ходити й стрілкою вказувати на літери та цифри. Потрібно лише встигати це читати[20].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Виноградова, 1995, с. 483.
  2. а б Мадлевская.
  3. Максимов, 1903, с. 290.
  4. Лутовинова, 1998, с. 156.
  5. а б Орлова, Віолетта (6 січня 2022). Різдвяні ворожіння: 11 способів дізнатися про свою долю. УНІАН Lite. Процитовано 23 грудня 2022.
  6. Сахаров, 1885, с. 135–137.
  7. Корепова, 2009, с. 148.
  8. Борисов, 2002, с. 230.
  9. Борисов, 2002, с. 234.
  10. Максимов, 1903, с. 322–323.
  11. Борисов, 2002, с. 233.
  12. Борисов, 2002, с. 232.
  13. Кальницкая, 2002, с. 21.
  14. Шаповалова, Лаврентьева, 1985, с. 19.
  15. Сахаров, 1885, с. 127.
  16. Сахаров, 1885, с. 134.
  17. Чистов, Бернштам, 1978, с. 64.
  18. а б Сахаров, 1885, с. 133.
  19. Терещенко, 1848, с. 233.
  20. Брудная и др., 1996.

Література[ред. | ред. код]

  • Борисов С. Б. Мир русского девичества. 70-90 годы XX века. — М.: Ладомир, 2002. — 352 с. — (Русская потаённая литература). — ISBN 5-86218-418-X.
  • Гадание / Л. Н. Виноградова // Славянские древности: Этнолингвистический словарь : в 5 т. / под общ. ред. Н. И. Толстого; Институт славяноведения РАН. — М. : Межд. отношения, 1995. — Т. 1: А (Август) — Г (Гусь). — С. 482—486. — ISBN 5-7133-0704-2.
  • Гадание // Энциклопедия обрядов и обычаев / Сост.: Л. И. Брудная, З. М. Гуревич, О. Л. Дмитриева. — СПб.: Респект, 1996. — 560 с. — ISBN 5-7345-0063-1.
  • История русской культуры / подготовка текста Татьяны Ямпольской. — М.: Эксмо, 2007. — 830 с.
  • Корепова К. Е. Русские календарные обряды и праздники Нижегородского Поволжья. — СПб.: Тропа Троянова, 2009. — 479 с. — (Русская этнография). — ISBN 978-5-89798-068-0.
  • Криничная Н. А. Домашний дух и святочные гадания. — Карелский науч. центр РАН, Ин-т языка,лит-ры и истории, 1993.
  • Мадлевская Е. Л. Святочные гадания. Русские праздники и обряды. Российский этнографический музей.
  • Максимов, С. В. Новый год; Святки // Нечистая, неведомая и крестная сила. — СПб.: Товарищество Р. Голике и А. Вильворг, 1903. — 529 с.
  • Можаровский, А. Святочные песни, игры и гадания Казанской губернии. Приложение к протоколам Общества Естествоиспытателей при Императорском Казанском Университете. — Казань: Лито-и тип. К. А. Тилли, 1873
  • Народный календарь Кемеровской области / Сост., авт. вступ. ст. и примеч. Е. И. Лутовинова. — Кемерово: Кузбассвузиздат, 1998. — 204 с.
  • Русский народный свадебный обряд: исследования и материалы / Под редакцией К. В. Чистова и Т. А. Бернштам. — М.: Наука, 1978. — 277 с.
  • Сахаров И. П. Сказания русского народа. Русское народное чернокнижье. — СПб.: Издание А. С. Суворина, 1885.
  • Тамбовский фольклор: хрестоматия: учеб. пособие для студ. вузов. Т. 1 / сост. А. М. Кальницкая. — Тамбов: Изд-во ТГУ им. Г.Р. Державина, 2002. — 115 с.
  • Терещенко А. В. Быт русского народа: забавы, игры, хороводы. — СПб.: Типография Министерства внутренних дел, 1848. — Т. 7. Святки, масленица. — 348 с.
  • Традиционные обряды и обрядовый фольклор русских Поволжья / сост. Г. Г. Шаповалова, Л. С. Лаврентьева; ред. Б. Н. Путилов. — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1985. — 342 с.
  • Григорьев С. Крещенский сочельник. Баллада Жуковского «Светлана»

Посилання[ред. | ред. код]