Севастопольська ТЕЦ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Севастопольська ТЕЦ
Країна Україна Україна
Розташування Інкерман
АР Крим
Введення в експлуатацію 1937
ідентифікатори і посилання

Севастопольська ТЕЦ — теплоелектроцентраль України в місті Інкерман у АР Крим.

Історія[ред. | ред. код]

Севастопольська ДРЕС — державна районна електрична станція, збудована у 1937 році. Тоді її потужність складала 20 мегават. Під час війни станцію було майже повністю зруйновано, а її обладнання вивезено до Німеччини. Відновлення електростанції почалося 1944 року і повністю закінчено 1951-го. Нова потужність становила вже 33 МВт.

У 1981 році від станції простяглися теплові магістралі в Інкерман: у центр, селище ГРЕС та Сахарна головка, у Севастополь на вулиці Горпищенка та Генерала Жидилова, а також на Проспект Перемоги. Станція набула статусу ТЕЦ — теплоенергоцентралі.

Згодом виробництво електроенергії на застарілих турбінах стало нерентабельним, але тепло у квартири понад 40 тисяч севастопольців подавалося та подається. Станція виробляє 153 Гкал/год тепла та 33 МВт електроенергії.

У січні 2004-го року Севастопольську ТЕЦ, яка входила до структури держпідприємства «Кримські генеруючі системи», що перебувало на межі банкрутства, було передано в оренду товариству з обмеженою відповідальністю «СГС плюс».

У квітні 2012 року Верховна рада України підтримала законопроєкт щодо дозволу приватизації теплоелектроцентралів (ТЕЦ). До списку увійшла й Севастопольська ТЕЦ. Шляхом передачі майна ТЕЦ в оренду чи концесію передбачалося провести технічне переоснащення підприємств скорочення споживання газу.

Однією з визначних пам'яток станції стала бухта «Горячка», куди скидалася тепла вода з ТЕЦ. Купатися можна було практично цілий рік.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пешком по Севастополю: поселок ГРЭС, где остановилось время. Крым.Реалии (рос.). 15 вересня 2020. Процитовано 18 вересня 2023.