Смоленська (станція метро, Філівська лінія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 55°44′55″ пн. ш. 37°34′58″ сх. д. / 55.74861° пн. ш. 37.58278° сх. д. / 55.74861; 37.58278

Смоленська
Філівська лінія
Загальні дані
Тип Колонна трипрогінна мілкого закладення
Глибина закладення 8 м
Проєктна назва Смоленська площа
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Дата відкриття 15 травня 1935
7 листопада 1958
Архітектор(и) С. Г. Андриевский(рос.), Т. Н. Макарычев(рос.), М. Д. Коллі
Архітектор(и) вестибюлів В. Г. Поликарпова (рос.), А. А. Марова (рос.)
Інженер(и)-конструктор(и) Н. И. Ушаков (рос.)
Пересадка на А: 220, 239, 379, с910, Б
Виходи до Смоленська площа
Час відкриття 5.30
Час закриття 1.00
Код станції 056, См
Мапа
Філівська лінія
тупик
Кунцевська
Піонерська
Філівський парк
оборотний тупик
Багратіонівська
ТЧ-9 «Філі»
Філі
Кутузовська
Студентська
Діловий центр
оборотні тупики
Київська
р. Москва
Смоленська
Арбатська
Олександрівський сад

«Смоленська» (рос. Смоленская) — станція Філівської лінії Московського метрополітену. Розташована між станціями «Арбатська» і «Київська». Між «Смоленською» і «Київською» є відкрита дистанція і побудований в 1937 Смоленський метроміст.

Була відкрита 15 травня 1935 у складі першої черги «Вулиця Комінтерну» (на середину 2010-х — «Олександрівський сад») — «Смоленська».

1953 — 1958 дистанцію мілкого закладення «Калінінська» — «Київська» було закрито. Станцію використовували під склад.

Вестибюлі й пересадки[ред. | ред. код]

За первинним проектом станція мала два вестибюлі: західний, який знаходився на зовнішній стороні Садового кільця; і східний, який знаходився посередині Садового кільця. Західний вестибюль сполучався з містком над коліями, у західній стороні станції. Східний вестибюль сполучався підхідним коридором з підземною галереєю, яка проходила під землею паралельно станції. Підземна галерея закінчувалася виходами до містків над коліями, розташованими у західній та східній сторонах станції[1]

Східний вестибюль розташовувався посередині Садового кільця, і був розібраний при його розширенні через два роки після відкриття станції. Виходи з підземної галереї на станцію були замуровані, замість них зробили виходи на поверхню. Галерея стала підземним переходом під вулицею, до речі найпершим у Москві. Підхідний коридор від колишнього східного вестибюля до підземної галереї, зберігся. Сам підхідний коридор схований за залізними дверима, і тепер там службові приміщення.

Зараз на станції один вестибюль (західний), вбудований у будівлю на зовнішній стороні Садового кільця. Сучасний вестибюль було вбудовано у житловий будинок у середині 1950-х років, замінивши первісний, виконаний у вигляді окремої будівлі. Місток над коліями в східній стороні станції де раніше був вихід, зберігся. Але сходи на прямуючі на місток, впираються в зачинені двері, за дверима знаходяться службові приміщення станції.

Пересадки[ред. | ред. код]

  • Автобуси: 220, 239, 379, с910, Б

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Конструкція станції — колонна мілкого закладення (глибина закладення — 8 м). Споруджена за типовим проектом з монолітного бетону та залізобетону.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Колони оздоблені сірим мармуром, підлога оброблена рожевим мармуром. Колійні стіни оздоблені бежевою шестикутною метлаською плиткою вгорі і сірою чотирикутною з долу.

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

В 1935—1937 роках станція була кінцевою. Для обороту існував пошерсний з'їзд з боку «Арбатської». Потяги прибували тільки на першу колію і з нього ж виїжджали назад. Надалі з'їзд було розібрано.

Примітки[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Смоленська (станція метро, Філівська лінія)

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 квітня 2013. Процитовано 26 січня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]

Попередня станція Лінія Наступна станція
Київська   Філівська лінія   Арбатська