Іванишин Володимир Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 12:52, 26 червня 2018, створена PogrebnyakSergiy (обговорення | внесок) (Додано фото Іванишина В. В.)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Іванишин Володимир Васильович
Народився 6 вересня 1961(1961-09-06) (62 роки)
с. Юр'ямпіль, Борщівський район, Тернопільська область
Країна Україна Україна
Національність українець
Діяльність науковець
Alma mater Одеський політехнічний інститут
Посада Ректор Подільського державного аграрно-технічного університету
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор економічних наук
У шлюбі з Галиною Іванишин
Діти Мар'яна, Олександр
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Заслужений працівник сільського господарства України
Заслужений працівник сільського господарства України
Грамота Верховної Ради України
Грамота Верховної Ради України
Почесна грамота Кабінету Міністрів України
Почесна грамота Кабінету Міністрів України
Орден Святого рівноапостольного князя Володимира Великого III ступеня
Орден Святого рівноапостольного князя Володимира Великого III ступеня
Орден Святого Архістратига Михаїла «За заслуги з відродження духовності в Україні»

Знак «Відмінник аграрної освіти та науки» ІІІ ступеня
Трудова відзнака «Знак Пошани»

CMNS: Іванишин Володимир Васильович у Вікісховищі

Іванишин Володимир Васильович (* 6 вересня 1961, с. Юр'ямпіль Борщівського району Тернопільської області) — ректор Подільського державного аграрно-технічного університету. Доктор економічних наук, професор. Заслужений працівник сільського господарства України (2003). Відомий в Україні аграрний вчений-економіст, кризовий менеджер.

Біографія

Іванишин Володимир Васильович, народився 6 вересня 1961 року в с. Юр'ямпіль Борщівського р-ну, Тернопільської області в сім'ї селян.

У 1978 році закінчив Королівську ЗОШ.

У 1989 році отримав диплом інженера-механіка Одеського політехнічного інституту за спеціальністю «Автомобілі і автомобільне господарство».

У 2003 році захистив кандидатську дисертацію на тему: «Лізинг в сільськогосподарському виробництві», яка є першою науковою працею в Україні, де висвітлюються проблеми лізингу .

Докторську дисертацію на тему: «Система розвитку технічного забезпечення аграрного сектора АПК України: методологія і організація» захистив у 2011 році.

Одружений. Має доньку Мар'яну (1984 р. н.) і сина Олександра (1992 р. н.).

Онуки: Адріана (2005 р. н.), Анісія (2012 р.н.), Аліса (2017 р. н.)

Трудовий шлях

Після закінчення школи працював в колгоспі «Перемога» механізатором. У 1978 році за направленням Борщівського райвіськкомату розпочав навчання в Заліщицькій автомобільній школі, яку в 1979 році закінчив з відзнакою і одержав посвідчення водія. Опісля працював в колгоспі «Перемога» водієм. У жовтні 1979 року був призваний в лави Радянської Армії. В листопаді 1981 року, після демобілізації, продовжив працювати водієм колгоспу «Перемога». В грудні 1981 обраний секретарем комітету комсомолу колгоспу. З листопада 1983 року по червень 1984 року працював інженером з експлуатації машинно-тракторного парку колгоспу «Перемога». В червні 1984 року рішенням правління колгоспу затверджений головним інженером. В лютому 1987 року Борщівським районним агропромисловим об'єднанням переведений головним інженером колгоспу «Росія». З 26 серпня 1987 року — заступник голови колгоспу «Жовтень». 30 березня 1989 року обраний головою агрофірми «Колос», яка в липні 1992 року перейменована у спілку селян «Колос».

В листопаді 1992 року призначений директором Борщівського радгоспу-технікуму. За час роботи директором Володимир Васильович підвищив його статус — технікум одним із перших в Україні став агротехнічним коледжем (1994). В ті ж роки налагоджено тісні зв'язки із тодішнім Кам'янець-Подільським сільськогосподарським інститутом (тепер Подільський державний аграрно-технічний університет), спільно з яким вперше в Україні запроваджено ступеневу підготовку інженерів-механіків.

В січні 1998 року призначений на посаду першого заступника голови Борщівської райдержадміністрації. У лютому 1998 року призначений головою Борщівської райдержадміністрації [1].

З вересня 1999 року — заступник начальника Головного управління технічної політики Мінагропрому України. В 2000 році — заступник начальника Департаменту науково-технічної політики Міністерства аграрної політики України. В травні 2000 року призначений заступником генерального директора Державного лізингового підприємства «Украгролізинг», а в липні 2000 року — першим заступником генерального директора ДЛП «Украролізинг».

З червня 2001 року працював першим заступником голови правління Національної акціонерної компанії «Украгролізинг»[2]. В квітні 2002 року призначений головою правління НАК «Украгролізинг»[3].

В серпні 2003 року призначений директором Державного департаменту тракторного і сільськогосподарського машинобудування Міністерства промислової політики України[4], а з червня 2004 року — заступником Міністра промислової політики України, а також директором Державного департаменту тракторного і сільськогосподарського машинобудування[5].

В квітні 2005 року — призначений директором Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого. З серпня 2007 року Генеральний директор Аграрного фонду Міністерства аграрної політики України[6]. В квітні-жовтні 2010 року працював Радником Віце-прем'єр-міністра України.

В жовтні 2010 року переходить до науково-педагогічної діяльності і починає працювати на посаді професора кафедри тракторів та сільськогосподарських машин Миколаївського державного аграрного університету.

В липні 2011 року призначений директором Технічного навчально-наукового інституту Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) України, а з червня 2012 року — проректором з навчально-науково-виробничих питань розвитку і адміністративно-господарської діяльності НУБіП України.

З 22 січня 2014 року виконував обов'язки ректора Подільського державного аграрно-технічного університету, а в жовтні 2014 року призначений (наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 172-п від 13 жовтня 2014 року) ректором Подільського державного аграрно-технічного університету[7].

Університет

За довгі роки роботи в аграрному секторі України — від тракториста, інженера, керівника господарства, директора коледжу, голови Борщівської райдержадміністрації, а далі 20-ти років державної служби на посадах керівника різних державних структур, Володимир Васильович набув великого досвіду управління колективами. Цей величезний досвід керівника, організатора, вченого, науковця професор Іванишин Володимир Васильович з успіхом запроваджує в Подільському державному аграрно-технічному університеті.

За період перебування Іванишина Володимира Васильовича на посаді ректора в університеті здобуто чимало досягнень. Він поставив за мету кардинально підвищити якість підготовки фахівців, особливо їх практичного рівня для належного забезпечення конкурентоспроможності на сучасному аграрному ринку праці.

Значно розширено наукову діяльність університету. До ректорства Володимира Васильовича в університеті діяла лише одна спеціалізована вчена рада із захисту кандидатських дисертацій із спеціальності 06.01.09 «Рослинництво». Вже в 2014 році створено спеціалізовану вчену раду із захисту докторських дисертацій із спеціальності 06.01.09 «Рослинництво», відкрито спеціалізовану вчену раду із захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальностями 08.00.03 «Економіка та управління національним господарством» та 08.00.04 «Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)», а в грудні 2017 року — спеціалізовану вчену раду із захисту докторських дисертацій за даними спеціальностями.

Взято курс на розширення міжнародної діяльності університету шляхом налагодження зв'язків із вищими навчальними закладами Польщі, Німеччини,Пакистану та інших країн[8]. Вже у вересні 2015 року Подільський державний аграрно-технічний університет відвідали делегації із Варшавського і Краківського аграрних університетів (Польща), з якими укладено угоди про співробітництво. У 2016 році була укладена угода про обмін студентами між ПДАТУ та Поморською Академією в м. Слупськ (Польща). Суттєвим здобутком стало підписання ряд угод щодо паралельного безкоштовного навчання студентів ПДАТУ у Люблінській Політехніці (м. Люблін, Польща) і Оснабрюцькому університеті (м. Оснабрюк, Німеччина).

Відновлено діяльність Науково-дослідного інституту круп'яних культур, якому присвоєно ім'я засновника академіка Алексеєвої О. С. — відомого селекціонера гречки. Значно збільшено фінансування Науково-дослідного інституту круп'яних культур із введенням 8 штатних одиниць наукових співробітників.

Впорядковано штатний розпис науково-педагогічних працівників, ліквідовано дисбаланс штатів у зв'язку із зменшенням за останні 10 років числа студентів, які навчаються за кошти юридичних і фізичних осіб.

На базі ряду лабораторій створено науково-дослідний центр «Поділля», лабораторію «Навчальна пасіка». Практично розроблено і подано пропозиції голові Хмельницької облдержадміністрації та в урядові органи по організації на базі університету Подільського навчально-науково-виробничого регіонального центру аграрної освіти і науки із залученням до нього всіх аграрних коледжів, профтехучилищ, ліцеїв, науково-дослідних установ і сортодільниць.

Нагороди

За багаторічну, сумлінну трудову діяльність Володимир Васильович неодноразово отримував нагороди і відзнаки від органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських установ та організацій.

Указами Президента України Іванишину В. В. присвоєно почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства України» (2003), нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ-го (2009)[9] і ІІ-го (2017)[10] ступенів.

Рішенням Науково-Експертної Ради Міжнародної іміджевої програми «Лідери ХХІ століття» у лютому 2018 року за високу якість наукових та освітніх послуг, що відповідають національним та міжнародним стандартам якості, Подільському державному аграрно-технічному університету присуджено «Золотий символ якості національних товарів та послуг», а ректора університету — Іванишина Володимира Васильовича номіновано на вручення почесного нагрудного знака «Кращий керівник року» [11]. Також рішенням Ради програми від 4 червня 2018 року його нагороджено "Орденом честі" та іменним дипломом національної поваги та гідності "Великі українці" в номінації "Людина, яка зробила світ кращим"

Його також нагороджено Грамотою Верховної Ради України (2017), Почесними грамотами Кабінету Міністрів України (2008), Міністерства аграрної політики України (2005), Міністерства промислової політики України (2004).

Міністерством аграрної політики та продовольства України Володимира Васильовича нагороджено знаком «Відмінник аграрної освіти та науки України» і трудовою відзнакою «Знак пошани».

За заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної Української Православної Церкви Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом Іванишина В. В. нагороджено Орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ-го ступеня, золотим Орденом Святого Миколи Чудотворця, Суверенним Християнським Лицарським Орденом Святого Архістратига Михаїла, а також золотим Орденом князя Костянтина Острозького.

Науково-педагогічна і громадська діяльність

Є автором, співавтором понад 150 науково-методичних праць, в тому числі 4 монографій. Вивчає питання лізингу та його розвиток в Україні. Автор ряду книг пов'язаних з лізинговою діяльністю в Україні. Детально ознайомитися з науковими працями Володимира Васильовича можна в репозитарії ПДАТУ [12] , а також в бібліографічних базах даних Google Scholar [13], ORCID [14], Researcher ID [15].

Керує підготовкою докторантів, аспірантів. Голова спеціалізованої ради з захисту докторських дисертацій із двох економічних спеціальностей: «Економіка та управління національним господарством» та «Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)», дійсний член Міжнародної Кадрової Академії та Академії інженерних наук.

В 2015 році обраний депутатом Тернопільської обласної ради. Володимир Васильович знає проблеми і допомагає вирішувати соціально-економічні питання регіону.

Деякі з наукових робіт

Автореферати. Дисертації

  1. Лізинг в сільськогосподарському виробництві [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук. : спец. 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами / В. В. Іванишин. – К., 2002. – 19 с.
  2. Лізинг в сільськогосподарському виробництві [Текст] : дис. ... канд. екон. наук. : 08.06.01 / В. В. Іванишин. – К., 2002. – 208 с.
  3. Система розвитку технічного забезпечення аграрного сектора АПК України: методологія і організація [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра екон. наук : спец. 08.00.03 – економіка та управління національним господарством / В. В. Іванишин. – К., 2011. – 36 с.
  4. Система розвитку технічного забезпечення аграрного сектора АПК України: методологія і організація [Текст] : дис. ... д-ра екон. наук : 08.00.03 / В. В. Іванишин. – К., 2011. – 363 с.

Навчальні посібники, монографії

  1. Практикум по сільськогосподарських машинах і знаряддях [Текст] : навч. посіб. для викладачів і студентів інженерно-техн. спец. І-ІІ рівнів акредитації / А. В. Рудь, О. М. Коноваленко, І. О. Мошенко, В. В. Іванишин. – К. : Урожай, 1996. – 208 с.
  2. Лізинг та його розвиток в Україні [Текст] / В. В. Іванишин. – К. : Знання України, 2002. – 55 с.
  3. Роль лізингу в забезпеченні сільськогосподарських підприємств засобами механізації [Текст] : [монографія] / В. В. Іванишин. – К. : ІАЕ УААН, 2003. – 294 с.
  4. Перспективні технології виробництва молока [Текст] : монографія / М. Луценко, В. Іванишин, В. Смоляр. – К. : Академія, 2006. – 192 с.
  5. Організаційно-економічні засади відтворення і ефективного використання технічного потенціалу аграрного виробництва [Текст] : монографія / В. В. Іванишин. – К. : ННЦ ІАЕ, 2011. – 350 с.
  6. Правове регулювання організації роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу [Текст] : навч. посіб. / за ред. О. Д. Мельничука ; [уклад. : О. Войналович, Н. Рідей, В. Іванишин та ін.]. – К. : НУБіП України, 2012. – 324 с.
  7. Ефективність використання орендованих земель та збереження їх родючості [Текст] : монографія / О. В. Шкільов, М. І. Ібатуллін, А. О. Музиченко, В. В. Іванишин [та ін.]. – К. : Четверта хвиля, 2013. – 224 с.
  8. Іванишин В.В. Докуніхін В.З. Контроль технічного стану автотранспортних засобів. Навчальний посібник. К.:Видавничий центр НУБіП України, 2013.- 160 с.
  9. Організація виробничої і підприємницької діяльності в сільськогосподарських підприємствах [Текст] : підруч. для студ. з агарн. і техн. спец. ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації / О. В. Шкільов, В. В. Іванишин. – Кам'янець-Подільський : Медобори-2006, 2014. – 416 с.
  10. Практикум з дисциплін «Основи охорони праці», «Охорона праці в галузі» [Текст] : навч. посіб. / В.В. Іванишин, М.П. Супрович, К.В. Замойська [та ін.]. – Кам'янець-Подільський : Друк-Сервіс, 2016. – 303 с.

Примітки

  1. Розпорядження Президента України від 12 лютого 1998 року № 32/98 «Про призначення В. Іванишина головою Борщівської районної державної адміністрації Тернопільської області»
  2. Постанова Кабінету Міністрів України від 7 травня 2001 року № 445 «Про призначення Іванишина В.В. першим заступником голови правління Національної акціонерної компанії "Украгролізинг"».
  3. Постанова Кабінету Міністрів України від 30 квітня 2002 року № 598 «Про призначення Іванишина В.В. головою правління Національної акціонерної компанії "Украгролізинг"».
  4. Постанова Кабінету Міністрів України від 13 серпня 2003 року № 1265 «Про призначення Іванишина В.В. директором Державного департаменту тракторного і сільськогосподарського машинобудування».
  5. Указ Президента України від 12 липня 2004 року № 780/2004 «Про призначення В. Іванишина заступником Міністра промислової політики України - директором Державного департаменту тракторного і сільськогосподарського машинобудування»
  6. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 08 серпня 2007 року № 623-р «Про призначення Іванишина В.В. генеральним директором Аграрного фонду».
  7. Аграрно-технічний університет вибрав ректора. Вічний Кам'янець. 1.10.2014
  8. ПДАТУ МІТИТЬ ЗА КОРДОН. Микола БІЛИЙ. Кам'янецький часопис "КлюЧ". 14.11.2014
  9. Указ Президента України від 13 листопада 2009 року № 927/2009 «Про відзначення державними нагородами України працівників агропромислового комплексу»
  10. Указ Президента України від 28 вересня 2017 року № 286/2017 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня працівників освіти»
  11. ВІДРАЗУ ТРИ НАГОРОДИ ІВАНИШИНУ. Тетяна ШУХАНОВА. Кам'янецький часопис "КлюЧ". 02.03.2018
  12. [Наукові праці Іванишина Володимира Васильовича. Репозитарій ПДАТУ]
  13. [Науковий доробок Володимира Васильовича Іванишина в Google Scholar]
  14. [Науковий доробок Володимира Васильовича Іванишина в ORCID]
  15. [Науковий доробок Володимира Васильовича Іванишина в ResearcherID]

Джерела