Український цвинтар святого Миколая

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Український цвинтар святого Миколая
Інформація про цвинтар
41°59′11″ пн. ш. 87°51′00″ зх. д.H G O
Країна  США
Розташування Чикаго, Іллінойс, США
Відкрито 1906
Кількість поховань 8 300
Адреса:
8851 West Higgins Road, Chicago, Illinois 60656
Вебсайт www.stnicholaschicago.com/uk/pro-nas/khram/tsvyntar.html
Мапа

Український цвинтар святого Миколая. Карта розташування: США
Український цвинтар святого Миколая
Український цвинтар святого Миколая
Український цвинтар святого Миколая (США)

Український цвинтар святого Миколая — кладовище католиків східного обряду в місті Чикаго, Іллінойс, США. Цвинтар служить українським греко-католицьким парафіяльним цвинтарем, в першу чергу — для членів громад: Собору Святого Миколая, Церкви Володимира та Ольги, Церкви Святого Йосифа Обручника, Церкви Непорочного Зачаття (Палетайн) та Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Палос-Парк).

Історія[ред. | ред. код]

Парафія святого Миколая УГКЦ була створена 28 січня 1906 року[1]. Тоді ж парафіяни, яких налічувалося 51 особа, зібрали досить грошей, щоб купити свою першу церкву в данської протестантської церкви на розі вулиць Бішопа та Суперіор[2]. Розуміючи, що громада зростатиме, її очільники разом з церквою за $3000 закупили 3 акри лісу на вулиці Гіґінс. Тут сьогодні розташований Український цвинтар святого Миколая[3]. Перше поховання тут відбулося вже 2 квітня того ж року.

30 червня 1940 року в центрі кладовища було споруджено Меморіальний хрест, який був присвячений 950-річчю християнства України. З того часу під хрестом відбуваються спільні моління віруючих.

У перші роки використовувалася для поховань тільки одна частина придбаної ділянки, другу використовували для інших цілей. Після Другої світової війни, коли розпочалася третя хвиля української еміграції, число парафіян суттєво збільшилось і на другій частині також почали ховати.

Кількість поховань на кладовищі налічує близько 8 300, ними охоплено 90 % охоплено від всієї площі цвинтаря. У 1994 році під егідою Михаїла Вівчара, єпископа Української католицької єпархії Святого Миколая, був зведений мавзолей. Він був освячений 27 травня 1996 року. Мавзолей містить 470 крипт і 112 ніш для кремаційних поховань.

Відомі люди, поховані на цвинтарі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. St. Nicholas Ukrainian Catholic Cathedral. Giga Catholic. Архів оригіналу за 27 червня 2017. Процитовано 28.11.2022.
  2. Українська околиця Чикаго. Українські церкви [Архівовано 14 серпня 2019 у Wayback Machine.] «Ukrainian People»
  3. Катедральний собор святого Миколая УГКЦ. Історія храму. St. Nicholas Ukrainian Catholic Cathedral. Процитовано 28.11.2022.

Джерела[ред. | ред. код]