Урок історії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Урок історії
History Lesson
Жанр Наукова фантастика
постапокаліптика
катастрофа
Форма оповідання
Автор Артур Кларк
Мова англійська
Написано 1949
Опубліковано Startling Stories
Країна  Велика Британія

«Урок історії» (англ. History Lesson) — фантастичне оповідання з елементами постапокаліптики та катастрофи письменника Артура Кларка, вперше опубліковане в 1949 р. журналом Startling Stories. Сюжет розгортається у двох частинах навколо загибелі людської цивілізації в результаті охолодження Сонця та подальшої експедиції мешканців Венери на мертву Землю.

Сюжет[ред. | ред. код]

Перша частина розповідається з точки зору племені кочових людей в майбутньому, коли на Землі настав новий льодовиковий період. Плем'я тікає в бік екватора від наступаючих льодовиків, що спускаються з Північного полюса, але виявляє, досягнувши екваторіальної зони, що льодовики з Південного полюса також наступають до екватора. Плем'я несе в собі кілька реліквій з середини 21-го століття, які вважаються священними. До остаточного зникнення людства святині були благополучно укриті в горах.

Друга частина оповідання розказує про расу розумних венеріанських рептилій, які через 5000 років після охолодження Сонця освоїли космічні перельоти. Венеріанська експедиція побувала на Землі та повернулася з реліквіями останнього племені людей. Назва оповідання походить від спроби венеріанських вчених реконструювати спосіб життя і зовнішній вигляд двоногих істот, які колись ходили по третій планеті, через аналіз одного з останніх реліктів людства — рулону плівки, що містить короткий диснеєвський мультфільм.

Паралелі[ред. | ред. код]

  • Відповідно до вступу Кларка в його збірці Reach for Tomorrow, корені цього оповідання йдуть до «Рятувального загону». Подібність у тому, що Сонце призводить до зникнення життя на Землі, але там замість охолодження воно вибухає, знищуючи всі планети.
  • Льодовиковий період у зв'язку з охолодженням Сонця настає наприкінці роману «Фонтани раю» і в короткому оповіданні «Забутий ворог».

Публікації[ред. | ред. код]

Оповідання «Урок історії» включене під назвою «Експедиція на Землю» в антологію Кларка Експедиція на Землю, опубліковану в 1953 р.

Посилання[ред. | ред. код]