Фанні Гордон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фанні Гордон
Основна інформація
Дата народження 23 грудня 1914(1914-12-23)
Місце народження Ялта, Ялтинське граданачальництво, Таврійська губернія, Російська імперія
Дата смерті 9 липня 1991(1991-07-09) (76 років)
Місце смерті Ленінград, РРФСР, СРСР
Громадянство Республіка Польща і СРСР
Професії композиторка

Фаїна (Феофанія) Марківна Квятковська (уроджена Фейга Іоффе ; 23 грудня 1914, Ялта Таврійської губернії — 9 липня 1991, Ленінград, Російська РФСР, СРСР) — польський і радянський композитор, авторка фокстроту «У самовара я і моя Маша». У польський період творчої діяльності була відома як Фанні Гордон (за прізвищем вітчима).

Життєпис[ред. | ред. код]

Фейга Іоффе народилася в 1914 році в Ялті у Криму. Після жовтневого перевороту вона разом з родина емігрувала до Польщі. Фейга писав вірші та пісні для варшавських кабаре та музичних театрів. Однією з найвідоміших її пісень, написаних приблизно в 1931 році, була «У самовара я и моя Маша»[1], яку в квітні 1931 року виконали Зула Погоржельська та Тадеуш Ольша в театрі «Морське око» у ревю «Podróż na księżyc» («Подорож на місяць»). Анджей Власт написав текст у 1931 році, і пісня стала міжнародним хітом[2], записаним німецькими та американськими танцювальними групами. Пізніше звукозаписна компанія попросила її написати російські слова до мелодії, і вийшло «У самовара».

У 1939 році, з початком Другої світової війни, з проблемами покинула Варшаву і втекла до Вільнюса у Литві, а в 1945 році разом із матір'ю оселилася в радянському Ленінграді. Тут вона писала під іменами Фаня Марківна Квятковська та Фаня Квятковська.

Померла 9 липня 1991 року. Похована на Преображенському єврейському цвинтарі[3][4].

Творчість[ред. | ред. код]

Авторка естрадного шлягера «У самовара я и моя Маша» (1931), танго «Аргентина» (1931), «Лишь для нас…», чардаша «В ночной глуши напев звучит», оперет «Девушка из Шанхая» (разом з Олександром Маневичем, 1950), «Под небом Алабамы», «Война и любовь», музична вистава для дітей «Кот и пингвин».

Серед інших її хітів — танго «Skrwawione serce» («Моє кровоточиве серце») у виконанні польської «королеви танго» Станіслави Новіцької, фокстрот «Abdul Bej» на східні мотиви у виконанні Тадеуша Фалішевського та Альберта Гарріса та «Siemieczki» під назвою «Польські бублички». Її танго «Nietoperze» («Кажани»), тексти про тих, хто вночі полює на любов, написали Сер-Шень (псевдонім видатного польського поета Яна Бжехви). Її «Bal u starego Joska» («Вечірка у старого Йозеля»), також відома як «Bal na Gnojnej» («Вечірка в Гнойовому провулку»), на слова Анджея Власта[5]. У 1933 році вона написала оперету Jacht miłości (Яхта кохання) з хітом танго «Indie» (також виконувалась у Нідерландах і США як «New York Baby»)[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сл. и муз. Фанни Гордон - У самовара (с нотами).
  2. «Gordon, Fanny», Biblioteka Polskiej Piosenki, [1], last accessed 2/28/2011
  3. Квятковская Фаина (Феофания) Марковна - биография, фото места захоронения. nekropol-spb.ru. Процитовано 16 листопада 2022.
  4. http://www.spotkaniazpiosenka.org/GWIAZDOZBIOR/pdf/Gordon.pdf
  5. Archived at Ghostarchive and the Wayback Machine: Tadeusz Faliszewski - Bal u Starego Joska, 1934. YouTube.
  6. YIVO | Songs and Songwriters.

Посилання[ред. | ред. код]