Хлібна лопата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хлібні лопати (Чехія)

Хлібна лопата — прямокутна або овальна дерев'яна дошка на довгому дерев'яному руків'ї для саджання хлібів і пирогів у піч і діставання їх звідти.

Поверхню лопати перед використанням посипають підсипкою[1] — борошном, кукурудзяними крупами[2], пшеничними висівками.

В обрядах[ред. | ред. код]

«Перепікання» дитини[ред. | ред. код]

Дерев'яна лопата для піци

Широко відоме використання хлібної лопати в народній медицині при «переробленні» або «перепіканні» дитини. Обряд «перепікання» був поширений у всіх східних слов'ян. В Україні був відомий на Поділлі, Волинському Поліссі, у Київській, Чернігівській, Харківській областях. Хвору дитину укладали на хлібну лопату (зазвичай це робила мати, дитину перед приміщенням на лопату обмивали водою, а іноді загортали у тісто) і саджали в піч так само, як хліб. Вважалося, що така дитина «не допеклася» в утробі. У даному обряді відбувалося «ототожнення дитини і хліба, випічки хліба і появи дитини на світ: її ніби повертають у материнську утробу (піч), щоб вона народилася заново».

Весільні обряди[ред. | ред. код]

У весільному обряді в Білгородському повіті Курської губернії в середині XIX ст. хлібну лопату використовували при випіканні весільного короваю, в приготуванні якого брали участь одружені родички нареченого і весільні чини. Сваха готувала лоток закваски, над яким запалювала три свічки.

Лопата для піци[ред. | ред. код]

Різновидом хлібної лопати є лопата для піци. Це професійний інструмент, уживаний у піцеріях для саджання піци у піч, перегортання її у печі та виймання готової страви. Колись вони були виключно дерев'яними, сучасні лопати для піци роблять як із дерева, так з алюмінію. Професійні лопати для піци характеризуються легкістю, гнучкістю та відмінною міцністю. Лопати для піци бувають як суцільними, так і з ґратчастою поверхнею, яка дозволяє відсіяти зайве борошно перед саджанням піци у піч[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Підсипка // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  2. Owens, Martin J. (2003). Make Great Pizza at Home. Taste of America Press. с. 3. ISBN 0974447005.
  3. Simmons, Marie (2008). Things Cooks Love: Implements, Ingredients, Recipes. Photographs by Ben Fink. Kansas City, Missouri: Andrews McMeel Publishing. с. 283. ISBN 0-7407-6976-6. OCLC 167764416. Процитовано 6 вересня 2012.

Джерела[ред. | ред. код]