Abies pindrow

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Abies pindrow
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Ялиця (Abies)
Вид:
A. pindrow
Біноміальна назва
Abies pindrow
((Royle ex D. Don) Royle 1836)

Abies pindrow (ялиця західногімалайська[1]) — вид ялиць родини соснових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Афганістан; Індія (Хімачал-Прадеш, Джамму та Кашмір, Уттар-Прадеш); Непал; Пакистан. Є одним з видів високих гір, що росте між 2000 м і 3300 м над рівнем моря (іноді вище, ніж 3700 м), на альпійських літозолях. Клімат прохолодний, вологий мусонний, з рясними опадами, але менше, ніж у східних Гімалаях, більша частина опадів це сніг. Зростає в чистих поселеннях або спільно з Picea smithiana, Pinus wallichiana, Tsuga dumosa і Cedrus deodara. На більш низьких висотах широколисті дерева, наприклад, Quercus semecarpifolia, Quercus dilatata, Juglans regia, Aesculus indica, види з родів Acer, Prunus, і Ulmus стають все більш важливим, замінюючи хвойні нижче 1600 метрів[2].

Морфологія[ред. | ред. код]

Дерево досягає висоти 60 м і діаметра 2,4 м. Гілки короткі. Крона вузька і конічна. Кора на молодих деревах гладка і сіра, на старих дерев товста, сіро-коричнева і борозниста. Пагони кулясті, жовто-сірі й голі. Бруньки кулясті, великі, смолисті. Голки довжиною 3-6 см, шириною 1,5-2 мм, гострі тільки, коли молоді, темно-зелені, блискучі, з 2 сірими смугами на нижній поверхні. Шишки циліндричні, довжиною 10-18 см, товщиною 6-7 см, темно-фіолетові, коли молоді, пізніше коричневі. Насіння 1-1,2 см в довжину; крила вдвічі довші насінини[3].

Використання[ред. | ред. код]

Є важливим деревом в Гімалаях, де його деревина використовується в будівництві (домобудівне), зокрема, для внутрішніх робіт, таких як виготовлення підлоги, стелі, сходів. У деяких частинах черепиці використовуються для покрівлі. Інше застосування його деревини для фруктових і чайних коробок. Цей вид залишається рідкістю у вирощуванні в Європі. Вимагає м'якого прохолодно і вологого клімату, наприклад, який переважає у західних частинах Британських островів[2].

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Вид вирубується для деревини в частинах ареалу. Частини ареалу цього виду входять в охоронні райони, але більша його частина знаходиться поза ними[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. а б в Xiang Q., Carter G. & Rushforth K. (2013). Abies pindrow. The IUCN. Архів оригіналу за 13 вересня 2020. Процитовано 08.09.2020. (англ.)
  3. Earle Ch. J. (ed.) (2020). Abies pindrow. The Gymnosperm Database. Архів оригіналу за 31 березня 2019. Процитовано 08.09.2020. (англ.)