Adobe Flash Player

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Adobe Flash Player
Тип Runtime system and browser extension
Автори FutureWave
Macromedia
Розробник Adobe Inc.
Zhongcheng
Harman
Перший випуск 1 січня 1996; 28 років тому (1996-01-01)
Платформа Web browsers and ActiveX-based software
Операційна система Windows, macOS, Linux, ChromeOS, Solaris, BlackBerry Tablet OS, Android, Pocket PC
Мова програмування ActionScript
Доступні мови Китайська спрощена, китайська традиційна, англійська, французька, німецька, італійська, японська, польська, російська, португальська, іспанська, корейська, турецька, коса, телугу, в'єтнамська, африкаанс, ідиш, зулу та арабська[1]
Ліцензія Безкоштовне програмне забезпечення
Вебсайт Adobe Flash Player End of Life (EOL, оригінальні глобальні варіанти)
Adobe Flash Player Harman official website (активний, корпоративний варіант Harman)
Adobe Flash Player China official website (active, China-specific variant)

Adobe Flash Player (відомий в Internet Explorer, Firefox і Google Chrome як Shockwave Flash)[2] — це комп'ютерне програмне забезпечення для перегляду мультимедійного вмісту, виконання багатофункціональних Інтернет-додатків і потокового аудіо- та відеоконтенту, створеного на платформі Adobe Flash . Він може запускатися з веб-браузера як плагін браузера або окремо на підтримуваних пристроях. Спочатку створений FutureWave під назвою FutureSplash Player, він був перейменований на Macromedia Flash Player після придбання Macromedia FutureWave у 1996 році. Він був розроблений і поширений компанією Adobe Systems як Flash Player після придбання Adobe Macromedia у 2005 році. Зараз його розробляє та розповсюджує Zhongcheng для користувачів у Китаї та Harman International для корпоративних користувачів за межами Китаю у співпраці з Adobe.

Flash Player запускає файли SWF, які можна створити за допомогою Adobe Flash Professional, Adobe Flash Builder або сторонніх інструментів, таких як FlashDevelop. Flash Player підтримує векторну графіку, 3D-графіку, вбудовану аудіо-, відео- та растрову графіку, а також мову сценаріїв під назвою ActionScript, яка базується на ECMAScript (подібно до JavaScript) і підтримує об'єктно-орієнтований код . Internet Explorer 11 і Microsoft Edge Legacy у Windows 8 і новіших версіях, а також Google Chrome у всіх версіях Windows постачалися разом із плагіном Adobe Flash із ізольованим програмним середовищем.[3][4][5]

Flash Player колись мав велику базу користувачів і був поширеним форматом для веб-ігор, анімації та елементів графічного інтерфейсу користувача (GUI), вбудованих у веб-сторінки. У 2013 році Adobe заявила, що понад 400 мільйонів із понад 1 мільярда підключених комп'ютерів оновили до нових версій Flash Player протягом шести тижнів після випуску.[6] Однак Flash Player дедалі частіше критикували за його продуктивність, споживання заряду батареї на мобільних пристроях, кількість вразливостей безпеки, які були виявлені в програмному забезпеченні, і його закриту платформну природу. Співзасновник Apple Стів Джобс різко критикував Flash Player, опублікувавши відкритий лист, у якому детально описав аргументи Apple щодо відмови від підтримки Flash на своїх пристроях iOS . Його використання також зменшилося через сучасні веб-стандарти, які дозволяють виконувати деякі варіанти використання Flash без сторонніх плагінів.[7][8][9] Це призвело до остаточного припинення платформи Adobe. Flash Player було офіційно припинено 31 грудня 2020 року, а його сторінку завантаження було видалено через два дні. З 12 січня 2021 року версії Flash Player (оригінальні глобальні варіанти), новіші за 32.0.0.371, випущені в травні 2020 року, відмовляються відтворювати вміст Flash і натомість відображають статичне попередження.[10] Програмне забезпечення продовжує підтримуватися в материковому Китаї та в деяких корпоративних варіантах.[11]

Особливості[ред. | ред. код]

Adobe Flash Player — це середовище виконання, яке виконує та відображає вміст із наданого файлу SWF, хоча він не має вбудованих функцій для зміни файлу SWF під час виконання. Він може виконувати програмне забезпечення, написане на мові програмування ActionScript, яке дозволяє маніпулювати текстом, даними, векторною графікою, растровою графікою, звуком і відео під час виконання. Гравець також може отримати доступ до певних підключених апаратних пристроїв, включаючи веб-камери та мікрофони, після того, як користувач надасть на це дозвіл.

Програвач Flash Player використовувався Adobe Integrated Runtime (AIR) для забезпечення міжплатформного середовища виконання для настільних і мобільних програм. AIR підтримує інстальовані програми в Windows, Linux, macOS і деяких мобільних операційних системах, таких як iOS і Android . Флеш-програми мають бути створені спеціально для середовища виконання AIR, щоб використовувати додаткові надані функції, як-от інтеграція файлової системи, власні клієнтські розширення, власна інтеграція вікон/екранів, інтеграція панелі завдань/док-станції та апаратна інтеграція з підключеним акселерометром і GPS- пристроями.

Формати даних[ред. | ред. код]

Програвач Flash Player включає вбудовану підтримку багатьох форматів даних, деякі з яких доступні лише через інтерфейс сценаріїв ActionScript .

  • XML: Flash Player включає вбудовану підтримку синтаксичного аналізу та генерації XML, починаючи з версії 8. XML-дані зберігаються в пам'яті як об'єктна модель XML-документа, і ними можна керувати за допомогою ActionScript. ActionScript 3 також підтримує ECMAScript для XML (E4X), що дозволяє легше маніпулювати даними XML.
  • JSON: Flash Player 11 включає вбудовану підтримку імпорту та експорту даних у форматі JavaScript Object Notation (JSON), що забезпечує взаємодію з веб-службами та програмами JavaScript .
  • AMF: Flash Player дозволяє зберігати дані програми на комп'ютерах користувачів у формі локальних спільних об'єктів, еквівалент Flash- файлів cookie браузера .[12] Flash Player також може читати та записувати файли у форматі Action Message Format, стандартному форматі даних для локальних спільних об'єктів. Оскільки специфікація формату AMF опублікована, дані можна передавати в програми Flash і з них за допомогою наборів даних AMF замість JSON або XML, зменшуючи потребу в розборі та перевірці таких даних.
  • SWF: Специфікація формату файлу SWF була опублікована Adobe, що дозволило розробити проект SWX Format, який використовував формат файлу SWF і AMF як засіб для програм Flash для обміну даними з програмами на стороні сервера. Система SWX зберігає дані як стандартний байт-код SWF, який автоматично інтерпретується Flash Player. Інший проект із відкритим вихідним кодом, SWXml, дозволяє програмам Flash завантажувати XML-файли як рідні об'єкти ActionScript без жодного аналізу XML на стороні клієнта, перетворюючи XML-файли у SWF/AMF на сервері.

Мультимедійні формати[ред. | ред. код]

Flash Player — це передусім графічна та мультимедійна платформа, яка підтримує растрову та векторну графіку з першої версії. Він підтримує наступні різні мультимедійні формати, які він може нативно декодувати та відтворювати.

  • MP3: у Flash Player 4 з'явилася підтримка декодування та відтворення потокового аудіо MPEG-2 Audio Layer III (MP3). Доступ до MP3-файлів і їх відтворення можна отримати із сервера через HTTP або вбудовано у файл SWF, який також є потоковим форматом.
  • FLV: підтримка декодування та відтворення відео та аудіо у файлах Flash Video (FLV і F4V), формат, розроблений Adobe Systems і Macromedia . Flash Video є лише контейнерним форматом і підтримує кілька різних відеокодеків, таких як Sorenson Spark, VP6 і нещодавно H.264 .[13] Flash Player використовує апаратне прискорення для відображення відео, де воно є, використовуючи для цього такі технології, як DirectX Video Acceleration і OpenGL . Flash Video використовується YouTube, Hulu, Yahoo! Video, BBC Online, та інші постачальники новин. Файли FLV можна відтворювати із сервера за допомогою прогресивного завантаження HTTP, а також можна вставляти у файл SWF. Флеш-відео також можна передавати через RTMP за допомогою Adobe Flash Media Server або іншого подібного програмного забезпечення на стороні сервера.
  • PNG: підтримка декодування та рендерингу зображень Portable Network Graphics (PNG) як у 24-бітному (непрозорому), так і в 32-бітному (напівпрозорому) варіантах. Flash Player 11 також може кодувати растрове зображення PNG за допомогою ActionScript.
  • JPEG: підтримка декодування та відтворення стислих зображень JPEG . Flash Player 10 додав підтримку вдосконаленого стандарту стиснення зображень JPEG-XR, розробленого корпорацією Microsoft, що забезпечує кращі стиснення та якість, ніж JPEG. JPEG-XR забезпечує стиснення без втрат і з прозорістю альфа-каналу або без неї. Flash Player 11 також може кодувати растрове зображення JPEG або JPEG-XR за допомогою ActionScript.
  • GIF: підтримка декодування та рендерингу стиснених зображень у форматі Graphics Interchange Format (GIF) лише в однокадрових варіантах. Завантаження багатокадрового GIF відображатиме лише перший кадр зображення.

Потокові протоколи[ред. | ред. код]

Продуктивність[ред. | ред. код]

Апаратне прискорення[ред. | ред. код]

До версії 10 Flash Player не було підтримки прискорення GPU . Версія 10 додала обмежену форму підтримки шейдерів на матеріалах у формі Pixel Bender API, але все ще не мала 3D-обробки вершин із прискоренням GPU.[16] Значна зміна відбулася у версії 11, яка додала новий низькорівневий API під назвою Stage3D (спочатку під кодовою назвою Molehill), який забезпечує повне прискорення GPU, подібне до WebGL .[17][18] (Часткова підтримка прискорення графічного процесора в Pixel Bender була повністю вилучена у Flash 11.8, що призвело до зриву деяких проектів, таких як Scratch Массачусетського технологічного інституту, якому не вистачало робочої сили, щоб досить швидко перекодувати свої програми.[19][20])

Поточні версії Flash Player оптимізовано для використання апаратного прискорення для відтворення відео та візуалізації 3D-графіки на багатьох пристроях, включаючи настільні комп'ютери. Продуктивність подібна до відтворення відео HTML5 . Крім того, Flash Player використовувався на багатьох мобільних пристроях як основний рендерер інтерфейсу користувача.

Компіляція[ред. | ред. код]

Незважаючи на те, що код, написаний на ActionScript 3, виконується в 10 разів швидше, ніж попередній ActionScript 2, компілятор Adobe ActionScript 3 не є оптимізуючим компілятором і створює неефективний байт-код у кінцевому SWF, порівняно з наборами інструментів, такими як CrossBridge .[21][22]

CrossBridge, набір інструментів, націлений на виконання коду C++ у Flash Player, використовує компілятор LLVM для створення байт-коду, який працює в 10 разів швидше, ніж код, створений компілятором ActionScript 3, лише тому, що компілятор LLVM використовує більш агресивну оптимізацію.

Adobe випустила компілятор ActionScript 2 (ASC2) у Flex 4.7 і новіших версіях, який покращує час компіляції та оптимізує згенерований байт-код, а також підтримує вбудовування методів, покращуючи його продуктивність під час виконання.

З 2012 року багатоплатформна мова Haxe може створювати програми для Flash Player, які працюють швидше, ніж та сама програма, створена за допомогою компілятора Adobe Flex SDK.   ]

Методи розробки[ред. | ред. код]

Програми й ігри Flash Player можна створювати двома значно різними методами:

  • Програми «Flex»: Adobe Flex Framework — це інтегрована колекція графічного інтерфейсу користувача, маніпуляції з даними та мережевих компонентів, які можна стилізувати, а створені на її основі програми називаються програмами «Flex». Час запуску скорочується, оскільки фреймворк Flex має бути завантажений перед запуском програми, і він важить приблизно 500 Кб. Редактори включають Adobe Flash Builder і FlashDevelop.
  • Програми «Чистого ActionScript»: програми, створені без інфраструктури Flex, забезпечують більшу гнучкість і продуктивність. Відеоігри, створені для Flash Player, зазвичай є чистими проектами Actionscript. Для чистих проектів ActionScript доступні різні фреймворки компонентів з відкритим кодом, наприклад MadComponents, які забезпечують компоненти інтерфейсу користувача зі значно меншими розмірами SWF-файлів.

В обох методах розробники можуть отримати доступ до повного набору функцій Flash Player, включаючи текст, векторну графіку, растрову графіку, відео, аудіо, камеру, мікрофон та інші. AIR також містить додаткові функції, такі як інтеграція файлової системи, рідні розширення, рідна інтеграція робочого столу та апаратна інтеграція з підключеними пристроями.

Засоби розробки[ред. | ред. код]

Adobe пропонує п'ять способів розробки програм для Flash Player:

  • Adobe Animate: набір інструментів для графічного дизайну, анімації та створення сценаріїв
  • Adobe Flash Builder: розробка та налагодження корпоративних програм
  • Adobe Scout: візуальний профайлер для оптимізації продуктивності
  • Apache Flex: безкоштовний SDK для компіляції програм Flash і Adobe AIR із вихідного коду; розроблено Adobe і передано Apache Foundation[23]
  • CrossBridge: безкоштовний SDK для крос-компіляції коду C++ для запуску у Flash Player

Також доступні сторонні середовища розробки:

  • FlashDevelop: IDE Flash ActionScript з відкритим вихідним кодом, який містить налагоджувач для програм AIR
  • Powerflasher FDT: комерційне середовище розробки ActionScript
  • CodeDrive: розширення Microsoft Visual Studio 2010 для розробки та налагодження ActionScript 3
  • MTASC: компілятор
  • Haxe: багатоплатформна мова

Розробка гри[ред. | ред. код]

Adobe пропонує безкоштовний пакет Adobe Gaming SDK, що складається (станом на August 2014) кількох бібліотек AS3 з відкритим вихідним кодом, побудованих на API Flash Player Stage3D для графічного прискорення графічного процесора:[24]

  • Away3D: механізм тривимірної графіки та анімації з прискоренням GPU
  • Starling: двовимірна графіка з графічним процесором, яка імітує API списку відображення Flash
  • Feathers: бібліотека графічного інтерфейсу з прискоренням графічного процесора, створена на основі Starling
  • Dragon Bones: бібліотека двовимірної скелетної анімації з графічним процесором

Деякі комерційні ігрові движки націлені на Flash Player (Stage3D) як середовище виконання, наприклад Unity 3D[25] і Unreal Engine 3.[25][26] До появи Stage3D низка старіших 2D або ізометричних движків, таких як Flixel, пережили свій розквіт.[27]

Adobe також розробила набір інструментів CrossBridge, який перехресно компілює код C / C++ для запуску у Flash Player, використовуючи LLVM і GCC як серверні модулі компілятора, а також високопродуктивні коди операцій доступу до пам'яті у Flash Player (так звані «Доменна пам'ять») для роботи. з даними в пам'яті швидко. CrossBridge націлений на індустрію розробки ігор і містить інструменти для створення, тестування та налагодження проектів C/C++ у Flash Player.

Відомі онлайн-відеоігри, розроблені у Flash, включають Angry Birds, FarmVille та AdventureQuest (розпочато в 2002 році, і все ще активно до 2020 року).[28]

Доступність[ред. | ред. код]

Настільні платформи[ред. | ред. код]

Adobe Flash Player доступний у двох основних версіях:

  1. Версія плагіна для використання в різних веб-браузерах
  2. Версія «Проектор» — це окремий програвач, який може безпосередньо відкривати файли SWF .[29][30]

22 лютого 2012 року Adobe оголосила, що більше не випускатиме нові версії плагінів NPAPI Flash для Linux, хоча Flash Player 11.2 продовжуватиме отримувати оновлення безпеки.[31][32][33] У серпні 2016 року Adobe оголосила, що, починаючи з версії 24, вона відновить пропозицію Flash Player для Linux для інших браузерів.[34]

Випуск із розширеною підтримкою (ESR) Flash Player для macOS і Windows був версією Flash Player, яка постійно оновлювалася за допомогою оновлень безпеки, але в пізніших версіях не було жодної нової функції чи виправлення помилок. У серпні 2016 року Adobe припинила роботу гілки ESR і натомість зосередилася виключно на стандартному випуску.[35]

Версію 10 можна запускати під Windows 98/Me за допомогою KernelEx . HP запропонувала версію 6 програвача для HP-UX, тоді як Innotek GmbH запропонувала версії 4 і 5 для OS/2 .[36] У певний момент для BeOS були доступні інші версії плеєра. 

Мобільні платформи[ред. | ред. код]

У 2011 році Flash Player став стандартом де-факто для публікації онлайн-відео на комп'ютері з адаптивною потоковою швидкістю потокового відео, DRM і підтримкою повноекранного режиму. Однак на мобільних пристроях, після того як Apple відмовилася дозволити Flash Player у вбудованому веб-браузері iOS, Adobe змінила стратегію, дозволивши доставляти Flash-контент як власні мобільні програми за допомогою Adobe Integrated Runtime .

Програвач Flash Player підтримувався на вибраному діапазоні мобільних і планшетних пристроїв від Acer, BlackBerry 10, Dell, HTC, Lenovo, Logitech, LG, Motorola, Samsung, Sharp, SoftBank, SonySony Ericsson) і Toshiba . З 2012 року Adobe припинила розробку Flash Player на основі браузера для мобільних браузерів на користь HTML5, однак Adobe продовжує підтримувати Flash-вміст на мобільних пристроях за допомогою Adobe Integrated Runtime, що дозволяє розробникам публікувати вміст який працює як нативна програма на певних підтримуваних платформах мобільних телефонів.

Adobe заявила, що оптимізує Flash для використання в архітектурі ARM (архітектури ARMv7 і ARMv6, що використовуються в серії процесорів Cortex-A і в сімействі ARM11) і випустить його в другій половині 2009 року. Компанія також заявила, що хоче включити Flash на NVIDIA Tegra, Texas Instruments OMAP 3 і Samsung ARM. На початку 2009 року було оголошено, що до середини 2009 року Adobe перенесе Flash на телевізори через процесор Intel Media Processor CE 3100. Пізніше ARM Holdings заявила, що вітає перехід Flash, тому що «він трансформує мобільні додатки та усуває твердження, що робочий стіл контролює Інтернет». Однак станом на травень 2009 року очікувані нетбуки ARM/Linux мали слабку підтримку веб-відео та фрагментовану програмну базу.

У наведеній нижче таблиці документовано історію підтримки Flash Player у мобільних операційних системах :

Інше обладнання[ред. | ред. код]

Деякі емулятори ЦП були створені для Flash Player, зокрема Chip8,[37] Commodore 64,[38] ZX Spectrum,[39] і Nintendo Entertainment System .[40] Вони дозволяють запускати відеоігри, створені для таких платформ, у Flash Player.

Кінець життя[ред. | ред. код]

25 липня 2017 року Adobe оголосила про припинення підтримки звичайного/глобального варіанту Flash Player 1 січня 2021 року та закликала розробників використовувати стандарти HTML5 замість Flash.[41][42] Оголошення було скоординовано з Apple,[43] Facebook,[44] Google,[45] Microsoft,[46] і Mozilla .[47] Adobe оголосила, що всі основні веб-браузери планують офіційно видалити компонент Adobe Flash Player 31 грудня 2020 року, а Microsoft видалила його з ОС Windows у січні 2021 року через Windows Update . Намагаючись ще більше зменшити кількість установок Flash Player, Adobe додала до Flash «бомбу сповільненої дії», щоб відключити існуючі установки після 12 січня 2021 року[48] У середині 2020 року Flash Player почав пропонувати користувачам видалити себе.[49] Adobe видалила всі існуючі посилання для завантаження програм встановлення Flash.[50] Після 26 січня 2021 року всі основні веб-браузери, включаючи Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge і Mozilla Firefox, уже назавжди припинили підтримку Flash.[51] Однак Flash- контент продовжує бути доступним в Інтернеті через емулятори, такі як Ruffle, з різним ступенем сумісності та продуктивності, хоча це не схвалено Adobe .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Adobe Flash Player Download. Adobe Systems. Архів оригіналу за 9 серпня 2016. Процитовано 10 серпня 2016.
  2. Why You Should Ditch Adobe Shockwave. Krebs on Security. 14 травня 2014. Архів оригіналу за 25 травня 2014. Процитовано 21 лютого 2015.
  3. Flash Player issues | Windows 8. Adobe Systems. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 15 грудня 2016.
  4. Flash Player Issues | Windows 10 | Internet Explorer. Adobe Systems. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 15 грудня 2016.
  5. Flash Player issues | Windows 10 | Microsoft Edge. Adobe Systems. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 15 грудня 2016.
  6. Adobe Flash Runtimes Statistics. Adobe Systems Incorporated. Архів оригіналу за 6 січня 2013. Процитовано 2 січня 2013.
  7. Barrett, Brian (15 липня 2015). Flash. Must. Die. Wired.com. Condé Nast. Архів оригіналу за 16 травня 2017. Процитовано 9 травня 2017.
  8. Vaughan-Nichols, Steven J. (16 червня 2016). How to really fix the latest Adobe Flash security hole. ZDNet. CBS Interactive. Архів оригіналу за 23 травня 2017. Процитовано 9 травня 2017.
  9. Collins, Katie (11 березня 2016). Adobe rushes out emergency update for 'critical' Flash security flaw. CNET. Архів оригіналу за 25 березня 2017. Процитовано 9 травня 2017.
  10. Cimpanu, Catalin (9 грудня 2020). Adobe to block Flash content from running on January 12, 2021. ZDNet. Red Ventures. Процитовано 21 січня 2021.
  11. 重橙网络 [Flash Center]. www.flash.cn. Процитовано 8 жовтня 2021. the exclusive and official distributor of Adobe Flash Player
  12. What are local shared objects?. Security and privacy. Adobe Systems. Архів оригіналу за 29 травня 2010. Процитовано 5 грудня 2007.
  13. Flash H.264. MainConcept. Архів оригіналу за 18 листопада 2010. Процитовано 24 вересня 2010.
  14. Policy file changes in Flash Player 9 and Flash Player 10 [Архівовано 18 серпня 2014 у Wayback Machine.], Adobe
  15. Sites which support crossdomain.xml to allow Flash and Silverlight access. Процитовано 25 березня 2017.
  16. Remi Arnaud (2011). 3D in a Web Browser. У Eric Lengyel (ред.). Game Engine Gems 2. CRC Press. с. 208—212. ISBN 978-1-56881-437-7. Архів оригіналу за 10 січня 2016. Процитовано 28 листопада 2015.
  17. Christer Kaitila (2011). Adobe Flash 11 Stage3D (Molehill) Game Programming Beginner's Guide. Packt Publishing Ltd. с. 9. ISBN 978-1-84969-169-7.
  18. Stage3D vs WebGL Performance — Airtight Interactive. Airtightinteractive.com. 28 жовтня 2011. Архів оригіналу за 31 липня 2014. Процитовано 4 серпня 2014.
  19. Stage3D. scratch.mit.edu. Архів оригіналу за 10 серпня 2014. Процитовано 5 серпня 2014.
  20. Adobe Flash Player 11.8 – Bug 3591185: Pixel Bender shader performance drastically degraded in FP11.8. Closed as "NeverFix". Архів оригіналу за 22 квітня 2014.
  21. Alchemy:FAQ. Архів оригіналу за 5 травня 2012. Процитовано 5 травня 2012., Adobe Labs, «ASC performs few optimizations at this time»
  22. Zotov, Peter (6 травня 2012). Reaching the Limits of Adobe Stupidity – whitespace. Whitequark.org. Архів оригіналу за 15 жовтня 2012. Процитовано 27 жовтня 2012.
  23. Adobe donates Flex to Apache. Techworld. Архів оригіналу за 18 листопада 2011. Процитовано 17 листопада 2011.
  24. Adobe Gaming SDK. creative.adobe.com. Adobe. Архів оригіналу за 8 серпня 2014. Процитовано 4 серпня 2014.
  25. а б Wagner James Au (2012). Game Design Secrets. John Wiley & Sons. с. 130. ISBN 978-1-118-46391-8.
  26. Adobe Flash 11 adopts Unreal Engine 3 for better browser games | The Verge. theverge.com. 7 жовтня 2011. Архів оригіналу за 6 липня 2017. Процитовано 4 серпня 2014.
  27. List of Flash Gaming Engines. FlashRealtime.com. 23 квітня 2011. Архів оригіналу за 6 квітня 2013. Процитовано 21 лютого 2015.
  28. Remi Arnaud (2011). 3D in a Web Browser. У Eric Lengyel (ред.). Game Engine Gems 2. CRC Press. с. 205. ISBN 978-1-56881-437-7. Архів оригіналу за 10 січня 2016. Процитовано 28 листопада 2015.
  29. Downloads. Adobe Flash Player Support Center. Архів оригіналу за 22 жовтня 2011. Процитовано 29 жовтня 2011.
  30. Adobe Flash Player - Debug Downloads. Adobe Inc. Архів оригіналу за 1 квітня 2022. Процитовано 15 квітня 2022.
  31. Adobe and Google Partnering for Flash Player on Linux. Архів оригіналу за 19 травня 2019. Процитовано 25 листопада 2012.
  32. Noyes, Katherine (6 квітня 2012). For Flash on Linux, Chrome Will Be Users' Only Choice | PCWorld Business Center. Pcworld.com. Архів оригіналу за 20 жовтня 2012. Процитовано 10 квітня 2012.
  33. Adobe Releases Last Linux Version of Flash Player – Slashdot. Linux.slashdot.org. Архів оригіналу за 31 березня 2012. Процитовано 10 квітня 2012.
  34. Beta News – Flash Player NPAPI for Linux. Adobe AIR and Adobe Flash Player Team Blog. 31 серпня 2016. Архів оригіналу за 18 листопада 2016. Процитовано 17 листопада 2016.
  35. Campbell, Chris (23 серпня 2016). Where can I find the "Extended Support Release" of Flash Player for Windows or Macintosh?. forums.adobe.com. Adobe Systems. Архів оригіналу за 5 липня 2016. Процитовано 25 вересня 2016.
  36. InnoTek Systemberatung GmbH. Архів оригіналу за 17 вересня 2001.
  37. Flip8 – the World's First Flash Emulator — v0.9. Newsdee.com. Архів оригіналу за 27 січня 2010. Процитовано 12 вересня 2009.
  38. Claus Wahlers. FC64 – Flash Commodore 64 Emulator — Demo — c么deazur brasil lab. Codeazur.com.br. Архів оригіналу за 5 жовтня 2009. Процитовано 12 вересня 2009.
  39. FlashZXSpectrum48k, Sinclair ZX Spectrum Emulator written in Flash. Jorin.com. Архів оригіналу за 3 лютого 2008. Процитовано 12 вересня 2009.
  40. aminnes – Project Hosting on Google Code. www.aminlab.com/. 17 травня 2010. Архів оригіналу за 19 вересня 2014.
  41. Lardinois, Frederic (25 липня 2017). Get ready to finally say goodbye to Flash — in 2020. TechCrunch. Архів оригіналу за 25 липня 2017. Процитовано 25 липня 2017.
  42. Warren, Tom (25 липня 2017). Adobe will finally kill Flash in 2020. The Verge. Архів оригіналу за 25 липня 2017. Процитовано 25 липня 2017.
  43. Adobe Announces Flash Distribution and Updates to End. 25 липня 2017. Архів оригіналу за 26 липня 2017. Процитовано 26 липня 2017.
  44. Pudełek, Jakub (25 липня 2017). Migrating Games from Flash to Open Web Standards on Facebook. Архів оригіналу за 1 серпня 2017. Процитовано 26 липня 2017.
  45. Laforge, Anthony (25 липня 2017). Saying goodbye to Flash in Chrome. Архів оригіналу за 25 липня 2017. Процитовано 26 липня 2017.
  46. The End of an Era – Next Steps for Adobe Flash. 25 липня 2017. Архів оригіналу за 26 липня 2017. Процитовано 26 липня 2017.
  47. Smedberg, Benjamin (25 липня 2017). Firefox Roadmap for Flash End-of-Life. Архів оригіналу за 12 вересня 2019. Процитовано 21 серпня 2019.
  48. Tung, Liam (12 січня 2021). Adobe Flash is finally gone: The end arrives as Adobe starts blocking Flash content. ZDNet. Процитовано 14 січня 2021.
  49. Cimpanu, Catalin. Adobe wants users to uninstall Flash Player by the end of the year. ZDNet (англ.). Процитовано 22 червня 2020.
  50. Stahie, Silviu (24 червня 2020). Adobe to Remove Flash Download Links, Recommends People Uninstall It Now. Security Boulevard (амер.). Процитовано 18 лютого 2021.
  51. Firefox 85.0, See All New Features, Updates and Fixes. Mozilla (англ.). Процитовано 26 січня 2021.