Alcântara Cyclone Space

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Alcantara Cyclone Space
Тип Двостороння
Галузь Аерокосмічна промисловість
Спеціалізація Аерокосмічна техніка
Засновано 31 серпня 2006
Закриття (ліквідація) 2016[1]
Штаб-квартира м. Бразиліа, Федеративна Республіка Бразилія
Територія діяльності Глобальна
Ключові особи Режиналдо Сантос (генеральний директор);
Послуги надання пускових послуг з використанням РН “Циклон-4
Власний капітал 105 млн. США.
Власник(и) Україна УкраїнаБразилія Бразилія
alcantaracyclonespace.com

Алкантара Циклон Спейс (англ.Alcantara Cyclone Space, порт.Alcântara Cyclone Space) — двостороння бразильсько-українська компанія з надання послуг запуску в космос українською ракетою Циклон-4 з бразильського космодрому Алкантара. Діяла з 2006 до 2016 року.

Історія[ред. | ред. код]

Двостороння компанія «Алкантара Циклон Спейс» (АЦС) мала надавати пускові послуги з використанням ракети-носія «Циклон-4» і наземного комплексу на космодромі Алкантара, штат Мараньян, Бразилія.

Створення АЦС стало результатом багаторічних переговорів між Україною і Бразилією. Формально ці переговори розпочалися після підписання Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Федеративної Республіки Бразилія про співробітництво у використанні космічного простору в мирних цілях від 18 листопада 1999 р. Переговори успішно завершилися підписанням 21 жовтня 2003 р. Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про довгострокове співробітництво щодо використання ракети-носія «Циклон-4» на пусковому центрі Алкантара Міністром закордонних справ України Костянтином Грищенко і міністром науки і технологій Бразилії Роберто Амаралом у присутності Президентів України і Бразилії Леоніда Кучми та Луіза Інасіо Лули да Сілва відповідно.

Офіційно АЦС була заснована 31 серпня 2006 р., коли був затверджений Статут АЦС і опублікований Наказ № 599 міністерства науки і технології Бразилії у Державному віснику Бразилії[джерело?]. Перше засідання Ради директорів АЦС відбулося 30 серпня 2007 р.[джерело?]

Адміністративний офіс АЦС розташовувався у м. Бразиліа. Велися роботи зі спорудження наземного комплексу «Циклон-4» на космодромі Алкантара.

У квітні 2015 року Бразилія в односторонньому порядку денонсувала угоду. 2016 року денонсація набрала чинності[1].

Концепція[ред. | ред. код]

Основною метою АЦС було запуск супутників у космос з космодрому Алкантара на бразильському узбережжі, використовуючи ракету-носій Циклон-4, розроблену в Україні.

Проєкт мав залучити Бразилію до групи країн, здатних запускати супутники на орбіту зі своєї території. Ця можливість вважалася важливою для захисту суверенітету країни в галузі супутникового зв'язку, дистанційного зондування та метеорології. Крім того, проєкт дозволяв ефективне використання космічного центру Алкантара, а також розвиток одного з найбідніших регіонів країни.

Для України, проєкт сприяв зміцненню аерокосмічної промисловості. Україна має багаторічні традиції в розвитку військових та аерокосмічних технологій, але не має стартового майданчика на своїй території. Проєкт надає можливість доступу її сучасним ракетам-носіям в космос.

Проєкт також мав на меті вихід на міжнародний ринок пускових послуг. Вважалося, що цей ринок буде рости в найближчому майбутньому. АЦС мала виходити на цей ринок з високою якістю і доступним сервісом. Ракета Циклон-4 походить від високонадійної ракети-носія Циклон-3. У проєкті Циклон-4 мав велику вантажопідйомність і нову третю ступінь, яка б забезпечувала ефективне виведення на орбіту корисного вантажу.

Запуск ракет із північного бразильського узбережжя дозволяв значно збільшити вантажопідйомність порівняно із запусками, що виконуються з Північної Америки та Азії, оскільки близькість до екватора дозволяє ефективніше використовувати обертання Землі під час запуску.

Сторони[ред. | ред. код]

Двостороння компанія АЦС взаємодіяла з аерокосмічними організаціями як Бразилії, так і України.

Бразильська сторона[ред. | ред. код]

У Бразилії АЦС співпрацювала з Бразильським космічним агентством (БКА), що є державною організацією, підпорядкованою міністерству науки і технології Бразилії. Головною метою БКА є розвиток космічної діяльності, що відповідає національним інтересам і цілям.

АЦС і БКА головним чином співпрацювали у питаннях створення загальної інфраструктури космічного ракетного комплексу, необхідної для функціонування наземного комплексу АЦС, а також сертифікації споруд наземного комплексу й правил безпеки.

Українська частина[ред. | ред. код]

В Україні АЦС співпрацювала з Національним космічним агентством України, ДКБ «Південне» та ВО «Південмаш».

ДКАУ[ред. | ред. код]

Державне космічне агентство України (ДКАУ) є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері космічної діяльності та несе відповідальність за стан її розвитку. ДКАУ координує підготовку і виконання Національної космічної програми України.

КБ Південне[ред. | ред. код]

Державне підприємство Конструкторське бюро «Південне» здобуло міжнародне визнання через проєктування ракет і космічних систем. Ракети-носії розробки ДП КБ «Південне» вивели більш ніж 1000 супутників на орбіту. В цьому бінаціональному проєкті ДП КБ «Південне» відповідає за проєктування «Циклону-4», наземного технологічного обладнання, інтеграцію ракети-носія з космічним апаратом і за технічні дослідження кожної операції.

Південмаш[ред. | ред. код]

Державне підприємство "Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова» відповідає за виробництво ракет, космічних систем і апаратів. Було засноване у 1944 р. і працює разом із КБ «Південне» над одним із найуспішніших космічних проєктів України, а також над міжнародними космічними програмами «Land Launch» і «Sea Launch». У бінаціональному проєкті «Південмаш» відповідає за виробництво РН «Циклон-4», наземного технологічного обладнання, а також здійснення пуску.

Діяльність[ред. | ред. код]

АЦС працювала над створенням пускового майданчика на території пускового центра Алкантара для ракети-носія Циклон-4. Планувалося провести відпрацювання техніки на спеціальному випробувальному стенді й відправити необхідне обладнання для монтажу в Алкантару. Крім того мало здійснювати модернізація керування польотами.

Підготовка до запуску[ред. | ред. код]

Підготовка до запуску супутника мала відбуватися протягом 15 місяців, з моменту підписання контракту до старту. Вважалося, що такого періоду достатньо для вирішення будь-яких технічних проблем, що можуть виникнути в ході будівництва супутника та аналізу здійснення місії. АЦС рекомендувала починати готувати запуск супутника за 18 —24 місяців до старту. Однак, АЦС була здатна працювати в коротші терміни, якщо це необхідно.

Термін Подія
Підпис  · Меморандум  · Затвердження
15 міс
Контракт  · Підпис
14 міс
Підпорядкування клієнту ракети-носія Циклон-4
13 міс
Надання ширших початкових даних для постачальників
Початок попереднього техніко-економічного аналізу місії
Аналіз безпеки
Страхування (опціонально)
12 міс
Розрахунок корисного навантаження і плану тестування
11 міс
Підписання договорів з постачальниками Циклон-4 виробника ракети-носія
Визначення параметрів інтеграції корисного навантаження
Попередній техніко-економічний аналіз місії
Реєстрація ліцензій на експорт
10 міс
Оновлення параметрів інтеграції корисного навантаження
9 міс
Видання проєктної документації інтеграції корисного навантаження
6 міс
Видання «графіка операцій запуску»
Видання "Комплексний план операції"
5 міс
Звіт щодо “Payload Environmental Test”
4 міс
Остаточний аналіз можливостей місії
Остаточне оновлення аналізу інтеграції корисного навантаження
Остаточне оновлення «Пускових вимог до Циклон-4»
3,5 міс
Видання «Програми польоту»
3 міс
Видача профільних даних місії на космодром
Завершення виробництва Транспотно-установчого агрегату
2 міс
Підготовка місця запуску
Поставка супутника та опорного обладнання до стартового майданчика
Вихід остаточної оперативної, проєктної, балістичної документації та документації з аналізу
Проходження блоком корисного вантажу складання та тестування
1 міс
Складання ракети-носія Циклон-4, автономні та комплексні випробування
Збірка блоку корисного вантажу та тестування
Висновок по підготовці до польоту
0 міс
Завершальні роботи з ракетою-носієм та корисним навантаженням перед транспортуванням на стартовий комплекс
Приготування ракети-носія і корисного навантаження для транспортування на стартовий комплекс
Час Пуску Запуск !
Через годину після відділення супутників
Надання даних про розподіл середовищ
24 години після старту
Видання «Експрес звіту про запуск»
3 тижні після старту
Надання фактичних параметрів орбіти корисного вантажу
6 тижні після старту
Видання «Звіту про запуск»

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Украина готовит перенос стартового комплекса РКК "Циклон-4" в Северную Америку. 05.09.2016. Архів оригіналу за 27 серпня 2019. Процитовано 27 серпня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]