Aliens: Colonial Marines

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Aliens: Colonial Marines
Розробник Gearbox Software
Видавець SEGA
Дистриб'ютор 20th Century Fox, Steam[1] і Humble Store[d]
Жанр(и) шутер від першої особи і науково-фантастична відеограd
Платформа PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows
Дата випуску 12 лютого 2013 року
Режим гри Одиночна гра,багатокористувацька гра
Мова англійська[1] і російська
Творці
Ігродизайнер(и) Ренді Пічфорд
Композитор(и) Кевін Ріплі
Технічні деталі
Рушій Unreal Engine 3
Носій Blu-ray Disc, DVD
Попередня гра Aliens Infestationd
Наступна гра Alien: Isolation
Офіційний сайт
CMNS: Aliens: Colonial Marines у Вікісховищі

Aliens: Colonial Marines — відеогра, військово-фантастичний шутер від першої особи у всесвіті «Чужих», розроблена студією Gearbox Software для PlayStation 3, Xbox 360 і Microsoft Windows видана SEGA. Вихід спочатку був намічений на кінець 2008 року, проте був відкладений до 2009, причини затримки вказані не були. 11 лютого 2009 вихід був відкладений до виходу Aliens versus Predator — іншої гри з всесвіту Чужого і Хижака, вихід якої був запланований на 2010 рік.[2] Потім гра була знову перенесена спочатку на весну, а потім осінь 2012 року. Реліз гри відбувся 12 лютого 2013 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Aliens: Colonial Marines розвиває події фільму Чужі. Сюжет стартує в той момент, коли команда з чотирьох десантників (Уінтер, Белла, О'Ніл та Манда) прибувають на корабель Сулако, з якого Ріплі автоматично евакуювалася в рятувальній капсулі на початку фільму Чужий 3. Завдання загону — розслідувати подробиці подій, що сталися там. Крім Сулако, гравці відвідають планету. LV-426.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Aliens: Colonial Marines — командний шутер. Гравець управляє загоном, віддаючи накази. Щоб міцніше зв'язати гру з фільмами, розробники вирішили відмовитися від можливості підбирати зброю з підлоги — користуватися дозволено лише табельною. Кожен солдат зможе нести по чотири предмети: основну і допоміжну зброю, один спеціальний пристрій і гранати. Основна зброя — це частіше за все автомат або важкий кулемет. Допоміжна — це персональна зброя кожного бійця (як рушниця Хікса у фільмі). Спецобладнання дозволяє класифікувати членів команди. У нього входять: датчик руху — важкий екран, поділений на сектори, на якому синіми крапками позначені вороги поблизу; різак, що дозволяє розкривати заклинені двері; газовий пальник, що дозволяє запечатувати двері; аптечка для «оживлення» полеглих бійців і лікування кислотних опіків.

В одиночній кампанії організувати дії підлеглих допомагає інтуїтивно зрозуміла система доручень, на зразок тієї, що була в Star Wars: Republic Commando. Тобто можна буде наказувати товаришам по службі нападати або відступати, а також давати їм контекстні команди. Вказавши на турель, солдат займе її, вказавши на закриті двері, солдат розкриє їх за допомогою різака тощо.

Також розробники ввели в гру систему Quick Time Events, коли гравець повинен швидко натискати потрібні клавіші, щоб виконати будь-яку дію, наприклад, відкинути від себе Чужого. Такі мізансцени непередбачувані і покликані надати кінематографічності тому, що відбувається.

Монстри[ред. | ред. код]

Ворог у грі представлений декількома видами ксеноморфів:

Facehugger — лицехват-паразит, який атакує жертву, прикріплюючись до неї, щоб відкласти в тілі зародок Чужого.
Scout — ксеноморфи, що діють приховано і нападають з укриття.
Warrior — ксеноморфи-воїни, нагадують особин з другого фільму циклу. Користуються чисельною перевагою.
Drone — трутень-ксеноморф з фільму Чужий.
Queen — королева ксеноморфів, що грає роль боса в грі.

Також в грі наявні перестрілки з іншими людьми.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Gearbox Software спеціально запросили дизайнера інтер'єрів з фільму і навіть консультувалися з Kodak з питань відповідності кольорів на плівці з цифровим зображенням.
  • У 2001 році розроблялася гра з такою ж назвою, Aliens: Colonial Marines, для PlayStation 2. Гру створювала студія Check Six Games, під видавництвом Electronic Arts. Події гри розгорталися між другою і третьою частинами фільму. Проект був закритий.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Steam — 2003.
  2. New Aliens vs. Predator Announced; Aliens: Colonial Marines Delayed. IGN. 11 лютого 2009. Архів -Colonial-Marines-Delayed оригіналу за 29 червня 2013. Процитовано 12 лютого 2009.

Посилання[ред. | ред. код]