Civitas Schinesghe

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ziemia Polska
Civitas Schinesghe
Гнезненська Держава
IX ст. – 1025

Герб of Polonia

Герб

Polonia: історичні кордони на карті
Polonia: історичні кордони на карті
Польща в Європі близько 1000 року
Столиця Гнезно
Мови Латинська
Польська
Релігії Язичництво, Католицизм
Форма правління монархія
Історія
 - Засновано IX ст.
 - Ліквідовано 1025
Наступник
Королівство Польське
Королівство Польське (1025—1385)
Історичні польські держави

Civitas Schinesghe (лат. Polonia, пол. Ziemia Polska) — перше записане ім'я, пов'язане з Польщею як політична сутність (назва — латинізація hrady knezske або grody książęce, «герцогські форти / oppidia»), що вперше засвідчено в 991/2. Оригінальний акт відсутній, але згадується в папській регестах XI століття під назвою «Dagome iudex». У ньому йдеться, що князь з династії П'ястів Мешко I керував unam civitatem in integro, que vocatur Schinesghe («цілісна держава, яка називається Schinesghe») до Святого Престолу.

Хоча держава Польща явно не згадується, назва Schinesghe, швидше за все, відноситься до Гнезно, одного з головних поселень західнослов'янського племені полян. Їхній князь, Мешко, прийняв хрещення після вступу у шлюб з княгинею Дубравою Чеською в 966 році. У 1000 році на гнезненському з'їзді було створено першу польську архієпархію, а син Мешко князь Болеслав І Хоробрий був визнаний імператором та співправителем Оттона III, імператора Священної Римської імперії.

Література[ред. | ред. код]

  • Kürbis, Brygida (1962). Dagome iudex. Studium krytyczne [in:] Początki państwa polskiego — Księga Tysiąclecia vol. 2. Poznań.
  • Piskorski, Jan Maria (August 2004). Civitas Schinesghe. Mieszko I i początki państwa polskiego. Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. ISBN 83-7063-416-8.