Europa Universalis: Rome

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Europa Universalis: Vae Victis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Europa Universalis: Rome
Обкладинка відеогри
Розробник Paradox Development Studio
Видавець Paradox Interactive
Дистриб'ютор Steam і Good Old Games[1]
Жанр(и) Глобальна стратегія, стратегія в реальному часі
Платформа ПК (Microsoft Windows, Linux), Mac OS
Дата випуску 15 квітня 2008
Режим гри Однокористувацька гра, Багатокористувацька гра
Мова англійська
Українська немає
Вік. обмеження ESRB: Teend
PEGI: PEGI 12
USK: 18USK 18
Технічні деталі
Рушій Clausewitz Engine[d]
Носій завантаження через Steam, DVD
Europa Universalis
Попередня гра Europa Universalis III
Наступна гра Europa Universalis IV
Офіційний сайт

Europa Universalis: Romeвідеогра жанру глобальна стратегія, розроблена шведською компанією Paradox Development Studio та випущена компанією Paradox Interactive. Відеогра вийшла 15 квітня 2008 року та була розроблена на основі рушія, використаного в Europa Universalis III, при цьому, розробники також значно поліпшили графіку гри загалом.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Події Europa Universalis: Rome відбуваються в античну епоху та охоплюють більшу частину Європи, частину Передньої Азії та Північної Африки. Проте в порівнянні з іншими частинами серії, загальна кількість провінцій значно зменшилася.

Гравцю дається можливість зіграти протягом понад 250 років, розпочинаючи з Піррової війни та до появи Римської імперії. З Crusader Kings до гри додали розвинену систему персонажів (система була істотно допрацьована в порівнянні з CK), які можуть обіймати посади (у тому числі глав держав, губернаторів провінцій, полководців та флотоводців). Також у відеогрі, вперше в серії, з'явилася система громадянських воєн, які можуть розпочати нелояльні політики чи полководці, та з'явилися варвари, які мандрують по глобальній мапі й можуть атакувати цивілізовану країну і захопити частину її територій, заснувавши на ній власну державу. Разом із двома новими системами, розробники ще значно поліпшили систему торгівлі між провінціями, яка сильно різниться від минулих частин серії.

Доповнення[ред. | ред. код]

19 листопада 2009 року було випущено перше та єдине доповнення до відеогри — Europa Universalis: Rome — Vae Victis. Головною особливістю розширення стала внутрішня політика, яка стала значно складнішою. В республіканських державах існуватиме Сенат, в якому будуть вести боротьбу п'ять політичних фракцій (військова, торговельна, релігійна, цивільна та популістська), в монархіях замість Сенату будуть радники (до того ж, якщо більшість радників не підтримає основного спадкоємця на престол, може початися громадянська війна), а у варварських державах гравець повинен враховувати інтереси вождів кланів.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Good Old Games — 2008.
  2. https://store.steampowered.com/app/23420/Europa_Universalis_Rome__Gold_Edition/
  3. Thang, Jimmy (27 серпня 2008). EU: Rome Expansion Vae Victis Announced. IGN (амер.). Архів оригіналу за 4 лютого 2017. Процитовано 15 вересня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]