Hearts of Iron IV

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hearts of Iron IV
Обкладинка відеогри, видання Colonel Edition
Розробник Швеція Paradox Development Studio
Видавець Світ Paradox Interactive
Дистриб'ютор Steam і Humble Store[d][1]
Жанр(и) Глобальна стратегія, Варгейм
Платформа  Microsoft Windows
 macOS
 Linux
Дата анонсу січень 2014
Дата випуску 6 червня 2016
Режим гри  однокористувацький
 багатокористувацький
Мова англійська[2], французька[2], німецька[2], польська[2], португальська[2], російська[2], іспанська[2], бразильський варіант португальської мови[2], японська[2] і спрощена китайська[d][2]
Творці
Продюсер Стаффан Берглен
Патрік Берглінд
Кандра Дальгрен
Робін Седергольм
Сценарист(и) Юган Андерссон
Ігродизайнер(и) Дан Лінд
Юган Андерссон
Кріс Кінг
Програміст(и) Дан Лінд
Художник(и) Фредрік Толл
Композитор(и) Андреас Вальдетофт
Технічні деталі
Рушій Clausewitz Engine
Носій цифрова дистрибуція
Hearts of Iron
Попередня гра Hearts of Iron III
Офіційний сайт

Hearts of Iron IV (укр. Залізні Серця IV) — відеогра в жанрі глобальної стратегії про Другу світову війну. Розроблена шведською компанією Paradox Development Studio та опублікована компанією Paradox Interactive. Реліз відеогри відбувся 6 червня 2016 року; гра стала сиквелом відеогри Hearts of Iron III й продовжує серію Hearts of Iron. Як і раніше, гравцеві належить керувати однією з країн світу, розбудовуючи її інфраструктуру, досліджуючи нові технології, зміцнюючи збройні сили країни, вкладаючи нові договори з іншими країнами тощо аби привести її до перемоги — не обов'язково так, як відбувалося історично[3][4].

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Приклад гри за Велику Британію

Основи[ред. | ред. код]

Залежно від обраного сценарію дія відеогри розпочинаються або 1 січня 1936 року, або 14 серпня 1939-го, охоплюючи історичний проміжок громадянської війни в Іспанії, вторгнення Японії на територію Китаю, Другу світову війну та її найпізніше гіпотетичне закінчення. Як і в попередніх частинах серії, є можливість грати не тільки за провідні країни тих часів (США, СРСР, Третій Райх, Японію, Велику Британію тощо), а й за будь-яку іншу країну світу. Якщо гра стартує в 1936 році, Друга світова війна може розпочатися раніше чи пізніше 1 вересня 1939 року та з іншим розкладом сил. Якщо ж початком обрано 1939 рік, то всі держави починають на умовах, що відповідають історичним.

Гра відбувається в реальному часі, але в масштабі, і дозволяється змінювати швидкість плину часу або ставити гру на паузу в будь-яку мить. Головні події коментуються заголовками газет, які супроводжують історичні фото. Кожна з держав займає свою стартову територію, має стартового лідера, політиків, командувачів та ідеологію — демократію, фашизм, комунізм чи нейтралітет. Політичні події всього світу виражаються в загальному стані напруги. Деякі рішення, такі як радикальні дії, не можуть бути прийняті за низького рівня напруги. Hearts of Iron IV дозволяє залишитися на нейтральній стороні, споглядаючи війни інших держав.

Мапа світу поділена на регіони й кожна держава може займати декілька, захопити ворожі, або втратити в ході анексії або бойових дій. В кожному регіоні можна будувати споруди, як-от військовий чи цивільний завод, верф, аеродром чи бункер. Залежно від доступних споруд і вивчених технологій, можна створювати різні типи військової техніки, піхоти та по-різному їх озброїти чи використати військові доктрини.

Державу характеризують параметри: політична влада (потрібна для найму радників і конструкторів техніки, а також прийняття рішень), стабільність (визначає єдність населення та підтримку поточного уряду народом), підтримка війни (визначає частку витрат на військову галузь), людські ресурси (кількість мобілізованих до війська людей), військові підприємства (кількість заводів і верфей для створення й оснащення військ), пальне (визначає швидкість пересування військ), задоволення потреб логістики (визначає, наскільки задоволені потреби країни в транспорті для постачання припасів) і конвої (визначає ефективність сполучення з іншими державами для торгівлі чи ленд-лізу)[3][5].

Розвиток держави[ред. | ред. код]

Населення держав має почуття єдності, що зростає при схвалюваних політичних діях і падає при несхвалюваних, або коли держава перебуває у скрутному становищі. При низькому рівні єдності може статися державний переворот з різкою зміною лідерів чи й політичної системи в цілому. Уряд щоденно, а також унаслідок деяких рішень, отримує політичну владу — ресурс, який витрачається на вербування військових лідерів, політиків, учених, а також на ухвалення нових законів. Існують радники, котрі відповідають за різні галузі життя держави та підвищують їхню ефективність.

У держави також є робоча сила, представлена часткою від загального населення. Робоча сила необхідна для праці на заводах і перетворення на солдатів. Через втрати серед цивільного населення внаслідок бойових дій чи виснаження робоча сила зменшується. В кожної держави є свій національний фокус, який дає бонуси в певній галузі. Він дозволяє обирати нові рішення, щоб вибудувати актуальну стратегію.

Будівництво споруд і створення військ вимагає стратегічних ресурсів: нафти (потім переробляється на пальне), алюмінію, гуми, вольфраму, сталі та хрому. В кожному регіоні може бути джерело якогось із них, що додатково спонукає до військових дій з метою їх захоплення, або перемовин і торгівлі. Різні війська потребують різних ресурсів. Наприклад, авіація потребує дуже багато алюмінію та вольфраму, а артилерія й танки — сталі.

Одночасно можуть автоматично вивчатися кілька технологій, але наявність учених пришвидшує цей процес. Це можуть бути як власні вчені, так і іноземні, що отримали політичний притулок. Для кожної технології існує термін її історичного вивчення; щоб вивчити її раніше, потрібно буде витратити додаткові очки науки. Технології відкривають нові бойові одиниці, озброєння та деталі. Потім дається змога налаштувати бойові одиниці в спеціальних редакторах[3][5].

Війна[ред. | ред. код]

Кожна держава може володіти кількома арміями, кожна з яких має свого командира. Армії поділяються на наземні, флот і авіафлот, і представлені моделлю однієї переважної бойової одиниці. У кожній з них можуть бути різні види військ: кілька загонів піхоти, танкові та мотопіхотні з'єднання тощо. Війська в них отримують досвід за бойові дії чи тренування, що збільшує їхню ефективність. Війська можна об'єднувати в дивізії різної спеціалізації. Кожній дивізії встановлюється максимальна ширина фронту, яку вона може покрити. Різні командири по-різному можуть володіти військами. Наприклад, генерал командує однією армією з кількома дивізіями, а фельдмаршал — одразу кількома арміями. За очки влади здібності командирів дозволяється розвивати, щоб зробити його армію ефективнішою за певним спрямуванням.

Коли дві армії вступають у бій, показується вікно зі співвідношенням сил, тактикою кожної сторони, складом армій та їхніми характеристиками. Частина дивізій може перебувати в резерві та приєднатися до бою, якщо інша дивізія загине. Бій може тривати багато умовних годин, що зображається схематичними бойовими діями. Кожну ігрову добу дозволяється змінити тактику конкретного бою, якщо він ще не закінчився. Військові доктрини дозволяють використати особливості місцевості, наприклад, підвищивши ефективність при боях у лісі.

Для переміщення військ важлива логістика: наявність транспорту, доріг, безпечних водних і повітряних шляхів. Наприклад, для активного використання авіації корисно мати авіаносці. Логістика також включає розподіл ресурсів, такий як норми витрати пального. Військам задається поведінка — наступати, оборонятися, тренуватися чи спробувати прорвати лінію фронту тощо. Для флоту доступні такі опції, як мінування чи розмінування водних просторів, патрулювання, підтримка висадки десанту. Авіація може бомбардувати ворогів і їхні міста, чи перехоплювати ворожі літаки.

Розвідка дозволяє шпигувати за іншими державами та здійснювати там диверсії чи збільшувати популярність своєї ідеології, щоб потім схилити державу на свій бік[3][5].

Розробка[ред. | ред. код]

Hearts of Iron IV була вперше представлена в січні 2014 року. Планувалося, що вона буде випущена у першому кварталі 2015-го,[6] але згодом дату змістили на другий квартал того ж року[7]. На відеоігровій виставці Electronic Entertainment Expo 2015 року креативний директор проєкту Юган Андерссон підтвердив, що відеогра все ж не вийде в запланований термін, оскільки розробники не встигають доопрацювати відеогру до бажаного стану[8]. Пізніше Андерссон також повідомив, що відеогра має вийти не в першому кварталі 2016 року[9].

Кінцева дата виходу HoI4 була розголошена 15 березня 2016-го, тоді розробники оголосили, що повноцінний випуск відеогри відбудеться на 72-річчя висадки в Нормандії[10]. Hearts of Iron IV була випущена 6 червня 2016 року для Microsoft Windows, macOS та Linux.

Завантажуваний вміст[ред. | ред. код]

Доповнення та розширення[ред. | ред. код]

Усього розробники Hearts of Iron IV випустили для неї десять офіційних доповнень, які розширили гілки національних фокусів деяких країн, а також додали нові особливості до ігрового процесу: ленд-ліз, взаємодія з маріонетковими державами, шпигунство тощо.

19 жовтня 2019 року під час PDXCon 2019 було анонсоване останнє на той момент п'яте доповнення до відеогри під назвою «La Résistance» (укр. Рух опору), котре додало шпигунство та розширило національні фокуси Франції та Іспанії[11]. Доповнення було випущене 25 лютого 2020 року[12].

Назва Дата випуску Опис
Together for Victory 15 грудня 2016 Перше офіційне доповнення до Hearts of Iron IV, яке зосереджується на розвитку маріонеткових держав. Додає нові розширені варіанти розвитку національних фокусів Британських заморських територій: Канади, Австралії, Нової Зеландії, Британської Індії та Південної Африки. Доповнення також вносить зміни й до системи автономії, додає систему ленд-лізу, обмін технологіями тощо.[13][14]
Anniversary Pack 6 червня 2017 Незначне розширення до Hearts of Iron IV. Додає новий дубляж озвучування для польських військ, 20 нових лідерів і головнокомандувачів різних країн, а також 20 нових користувацьких значків для позначення різноманітних дивізій.
Death or Dishonor 14 червня 2017 Друге офіційне доповнення до гри, яке зосереджується на боротьбі Південно-Східної та Центральної Європи. Завантажуваний вміст додає нові розширені варіанти розвитку національних фокусів для Чехословаччини, Угорщини, Румунії та Югославії. Крім того, доповнення додає декілька нових дипломатичних взаємодій, нових маріонеткових взаємодій та нових маріонеток для фашистських країн.[15][16]
Waking the Tiger 8 березня 2018 Третє офіційне доповнення до гри, яке зосереджується на подіях Другої китайсько-японської війни в Другій світовій війні. Завантажуваний вміст додає нові розширені варіанти розвитку національних фокусів для Республіки Китай та Китайської Народної Республіки. Доповнення також змінює деякі варіанти розвитку національних фокусів Німеччини та Японії, й додає до гри нову систему прийняття рішень. Крім того була додана система акліматизації й уміння генералів військ.[17][18]
Man the Guns 28 лютого 2019 Четверте офіційне доповнення, анонсоване 19 травня 2018 року. Випуск відбувся разом із новою версією відеогри, патчем 1.6 (Ironclad). Доповнення зосереджено на військово-морській тематиці, додаючи морський ландшафт, впроваджуючи нову систему спостереження та контролювання власного морського флоту тощо. Доповнення також додає можливість власноруч облаштовувати свої кораблі, додаючи до них броню або військове обладнання. До того ж були перероблені національні фокуси США та Сполученого Королівства, а також додані нові для Нідерландів і Мексики.[19]
La Résistance 25 лютого 2020 П'яте офіційне доповнення, вперше анонсоване 19 жовтня під час PDXCon 2019, що проходив 18 — 20 жовтня 2019 року в Берліні, Німеччина[20]. La Résistance запроваджує нову систему шпигунства, додавши країнам розвідувальні агенства. В них тренуються шпигуни, яких гравець зможе відправляти на різноманітні операції, як-от підтримання повстанських рухів, влаштування диверсій чи збір корисної інформації. Також, доповнення розширює гілку національних фокусів Франції, Іспанії та Португалії. Як і раніше, випуск доповнення супроводжувався виходом безкоштовного оновлення 1.9 (Husky), котре цього разу містить покращену систему рухів опору, поліпшення інтерфейсу для бойових планів і повітряних операцій тощо.[21]
Battle for the Bosporus
(Битва за Босфор)
15 жовтня 2020 Доповнення, анонсоване 23 вересня 2020 року. Додані нові дерева національних фокусів і провінції для Туреччини, Греції і Болгарії, а також для власників Death or Dishonor були перероблені і змінені національні фокуси для Югославії та Румунії. Доповнення вийшло 15 жовтня 2020 року.
No Step Back
(Ні кроку назад)
23 листопада 2021 Додає залізниці, бронепотяги, залізничні гармати, дизайни танків з можливістю кастомізувати шасі, озброєння, двигуни, та розширює дерево фокусів для Радянського Союзу та додає нові для балтійських країн. Додаткове безкоштовне оновлення основної гри та малого доповнення Poland: United and Ready розширило дерево фокусів Польщі[22].
By Blood Alone
(Однією кров'ю)
[23]
27 вересня 2022[24] Зазнали зміни мирні конференції, змінено авіабудування. Були перероблені національні фокуси для Італії та додані нові для Ефіопії та Швейцарії.
Arms Against Tyranny
(Зброя проти тиранії)
[25]
10 жовтня 2023 Додано дерева фокусів для нордичних країн, військово-промислові організації та міжнародний ринок спорядження.
Trial of Allegiance (Випробовування вірності)[26] 7 березня 2024 Додано дерева фокусів для країн Південної Америки: Аргентини, Бразилії та Чилі, а також для Парагваю та Уругваю[27].

Моди[ред. | ред. код]

Hearts of Iron IV була розроблена як відкритіша гра, ніж попередні ігри серії. Почасти через це гру легше модифікувати, ніж попередні ігри серії[28]. За словами директора гри Дана Лінда, 64 % гравців у Hearts of Iron IV використовують моди[29]. Більшість модів не змінюють ігровий процес кардинально, але розширюють певні його аспекти, завдяки чому здобули поширення в спільноті: наприклад, «Player-Led Peace Conferences» (укр. Мирні конференції під керівництвом гравця), які дають гравцеві більше контролю над результатом гри. Крім того, було розроблено ряд модів повної конверсії, які кардинально змінюють гру, та випущено на багатьох сайтах, наприклад, у Steam Workshop. Деякі моди виявилися досить успішними, щоб привернути увагу ЗМІ, зокрема такі:

  • Kaiserreich: Legacy of the Weltkrieg (укр. Кайзеррайх: Спадок Вельткригу) — модифікація, дія якої розгортається в світі, де Центральні держави перемогли у Першій світовій війні. Більшість членів ігрової спільноти вважає Kaiserreich найбільшим та найпродуманішим модом для Hearts of Iron IV[30][31].
  • Old World Blues (укр. Блюз Старого світу) — модифікація, дія якої відбувається у ретрофутуристичному постапокаліптичному всесвіті Fallout. Цей мод здобув високу оцінку за ефективне зображення серії Fallout в рамках глобальної стратегії[32][33].
  • The New Order: Last Days of Europe (укр. Новий порядок: Останні дні Європи) — модифікація, дія якої розгортається у світі, де країни Осі перемогли в Другій світовій війні[34]. Мод здобув високу оцінку за багату та розгорнуту оповідь[34].
  • Cold War: Iron Curtain (укр. Холодна війна: Залізна завіса) — модифікація, яка переносить дію гри на початок Холодної війни[35].

Деякі інші моди також викликали суперечки через расистський і фашистський підтекст, наприклад, Deus Vult (лат. Так хоче Бог) — мод, який додає в гру лицарів-тамплієрів, які, на момент випуску, могли здійснювати різні злодіяння[36].

Музичний супровід[ред. | ред. код]

Розробники дають можливість гравцю придбати музичні композиції шведського гурту Sabaton, створені після виходу Hearts of Iron IV. Розробники також зазначили, що в відеогру з новими звуковими доріжками неможливо транслювати в прямому ефірі, через імовірне порушення авторських прав[37].

Назва Дата випуску Опис
Music — Hearts of Iron IV: Sabaton Soundtrack 6 червня 2016 Додає до Hearts of Iron IV п'ять нових композицій: Hearts of Iron (4:28), Primo Victoria (4:11), Stalingrad (5:18), Wolfpack (5:56), Night Witches (3:01).
Music — Hearts of Iron IV: Sabaton Soundtrack Vol. 2 26 січня 2017 Додає до Hearts of Iron IV десять нових композицій: Ghost Division, Resist and Bite, Coat of Arms, Uprising, Screaming Eagles, 40:1, Panzerkampf, Smoking Snakes, To Hell and Back, The Last Battle.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Hearts of Iron IV отримала дуже позитивні відгуки збоку критиків та гравців. Гра стала одним із головних комерційних успіхів року. Менш ніж за два тижні було продано понад 200 тисяч примірників. З усіх ігор від Paradox Interactive, саме Залізні Серця IV стала найшвидше продаваною історичною стратегією видавця на сьогодні[44]. Лютого 2017 року, світові продажі гри досягли 500 тисяч примірників[45].

На Metacritic сиквел отримав 83 бали зі 100, на основі відгуків від 37 критиків. Висновок вебсайту щодо гри: «Hearts of Iron IV» кидає виклик усім гравцям зіткнутися з жорстокістю та ворожнечею часів Другої світової війни в різносторонній стратегії, де історія може бути змінена або повністю переписана з точки зору глобальної наддержави, яка намагається змінити світ раз і назавжди, або маленької країни, яка просто намагається вижити.[38]

Українське інтернет-видання, PlayUA, оцінило відеогру на 75 балів зі 100. У своєму огляді вебсайт хвалив гарну графіку гри, її атмосферність, легкість засвоєння для новачків тощо, але й додав, що «Гра хоч і стала простішою, але все ще безжальна до маленьких помилок, що з часом переростають у величезну купу неправильних рішень».[43]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Humble Store
  2. а б в г д е ж и к л Steam — 2003.
  3. а б в г Hearts of Iron IV - Paradox Interactive. paradoxinteractive.com (англ.). Процитовано 2 вересня 2022.
  4. Paradox Interactive reveals release dates for Hearts of Iron IV and Stellaris. PCWorld (англ.). Архів оригіналу за 2 вересня 2017. Процитовано 6 квітня 2018.
  5. а б в Game interface - Hearts of Iron IV Game Guide | gamepressure.com. Game Guides (англ.). Архів оригіналу за 15 листопада 2020. Процитовано 13 березня 2021.
  6. Анонс Hearts of Iron IV — Перемога будь-якою ціною (англ.). 24 січня 2014. Архів оригіналу за 14 липня 2018.
  7. Hearts of Iron IV — Щоденник розробників — Частина 12 — Внутрішня політика (англ.). 16 січня 2015. Архів оригіналу за 11 квітня 2020.
  8. Hafer, T. J. (13 червня 2015). Kicking Hitler Repeatedly in the Kidneys in Hearts of Iron 4. IGN (амер.). Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 6 квітня 2018.
  9. Johan Andersson on Twitter. Twitter. Архів оригіналу за 8 лютого 2017. Процитовано 6 квітня 2018.
  10. Paradox Interactive reveals release dates for Hearts of Iron IV and Stellaris. PCWorld (англ.). Архів оригіналу за 2 вересня 2017. Процитовано 6 квітня 2018.
  11. Brown, Fraser (19 жовтня 2019). PDXCON 2019: All the announcements from Paradox's annual convention. PC Gamer (амер.). Архів оригіналу за 19 жовтня 2019. Процитовано 19 жовтня 2019.
  12. Hearts of Iron IV: La Resistance review - Vive la DLC. PC Invasion (амер.). 25 лютого 2020. Архів оригіналу за 26 лютого 2020. Процитовано 15 травня 2020.
  13. Hearts of Iron IV: Together for Victory. Metacritic. Архів оригіналу за 24 квітня 2018. Процитовано 6 квітня 2018.
  14. 'Hearts of Iron 4' Expansion ‘Together for Victory’ Brings Further Political Choices, Changes To Lend-Lease And More. Player.One (англ.). 3 листопада 2016. Архів оригіналу за 10 березня 2018. Процитовано 6 квітня 2018.
  15. Play some of WW2's smaller forces in Hearts of Iron IV's DLC Death or Dishonor, out now. PCGamesN. Архів оригіналу за 11 березня 2018. Процитовано 6 квітня 2018.
  16. Hearts of Iron IV: Death or Dishonor. Metacritic. Архів оригіналу за 23 березня 2018. Процитовано 1 липня 2018.
  17. Hearts of Iron IV: Waking the Tiger. Metacritic. Архів оригіналу за 22 квітня 2018. Процитовано 6 квітня 2018.
  18. Govern a vulnerable China in Hearts of Iron IV's latest expansion, Waking the Tiger. PCGamesN. Архів оригіналу за 7 квітня 2018. Процитовано 6 квітня 2018.
  19. Hearts of Iron IV: Man the Guns | Paradox Interactive. www.paradoxplaza.com (англ.). Архів оригіналу за 1 липня 2018. Процитовано 1 липня 2018.
  20. Hafer, T. J. (19 жовтня 2019). Hearts of Iron 4: La Resistance announced, adds spies and commandos. PC Gamer (амер.). Архів оригіналу за 19 жовтня 2019. Процитовано 19 жовтня 2019.
  21. O'Connor, Alice (19 жовтня 2019). Hearts Of Iron IV getting sly in La Résistance expansion. Rock, Paper, Shotgun (амер.). Архів оригіналу за 19 жовтня 2019. Процитовано 19 жовтня 2019.
  22. Hearts of Iron 4 ‘No Step Back’ DLC trailer reveals Soviet theme. Wargamer (амер.). Архів оригіналу за 3 червня 2021. Процитовано 31 травня 2021.
  23. Hearts of Iron IV: By Blood Alone - Official Announce Trailer (англ.), архів оригіналу за 8 червня 2022, процитовано 8 червня 2022
  24. Hearts of Iron IV: By Blood Alone - Paradox Interactive. paradoxinteractive.com (англ.). Процитовано 24 серпня 2022.
  25. Expansion - Hearts of Iron IV: Arms Against Tyranny on Steam. store.steampowered.com (англ.). Архів оригіналу за 7 червня 2023. Процитовано 7 червня 2023.
  26. Hearts of Iron IV: Trial of Allegiance - Official Announcement Trailer (англ.), процитовано 14 лютого 2024
  27. Wolens, Joshua (27 січня 2024). Hearts of Iron 4 beefs up Brazil and invites you to save South America from fascism in its latest DLC. PC Gamer. Процитовано 14 лютого 2024.
  28. Hearts Of Iron 4 Coming In Early 2015. CINEMABLEND. 23 січня 2014. Архів оригіналу за 24 січня 2014. Процитовано 31 травня 2021.
  29. Almost two thirds of Hearts of Iron 4 players use mods. PCGamesN (брит.). Архів оригіналу за 28 жовтня 2019. Процитовано 31 травня 2021.
  30. Why Kaiserreich is the ultimate Hearts of Iron 4 mod. Wargamer (амер.). Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 31 травня 2021.
  31. Kaiserreich, The Mod That Changes The World. Kotaku (en-us) . Архів оригіналу за 22 квітня 2021. Процитовано 31 травня 2021.
  32. Old World Blues translates Fallout to grand strategy. Rock Paper Shotgun (англ.). 18 травня 2018. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 31 травня 2021.
  33. Ambitious 'Hearts of Iron IV' Mod Transforms WWII into the Fallout Universe. www.vice.com (англ.). Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 31 травня 2021.
  34. а б The New Order is a narrative-driven Hearts of Iron 4 mod that’s compelling and bleak. Wargamer (амер.). Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 31 травня 2021.
  35. Hearts of Iron 4’s up-and-coming Cold War mod has a lot of potential, but doesn’t yet capture the era | Wargamer. web.archive.org. 3 червня 2021. Архів оригіналу за 3 червня 2021. Процитовано 2 листопада 2021.
  36. Winkie, Luke. The Struggle Over Gamers Who Use Mods To Create Racist Alternate Histories. Kotaku (en-us) . Архів оригіналу за 28 лютого 2019. Процитовано 31 травня 2021.
  37. ATTENTION STREAMERS! EU4 Sabaton Music Can't Be Streamed!. https://forum.paradoxplaza.com/ (Англійською) .
  38. а б Hearts of Iron IV. Metacritic. Архів оригіналу за 29 травня 2015. Процитовано 6 квітня 2018.
  39. Hafer, T. J. (6 червня 2016). Hearts of Iron 4 Review. IGN (амер.). Архів оригіналу за 6 червня 2016. Процитовано 6 квітня 2018.
  40. Starkey, Daniel (8 червня 2016). Hearts of Iron 4 Review. GameSpot (амер.). Архів оригіналу за 11 червня 2016. Процитовано 6 квітня 2018.
  41. Hearts of Iron 4 review. pcgamer (англ.). Архів оригіналу за 9 червня 2016. Процитовано 6 квітня 2018.
  42. Баранов, Євгеній (6 червня 2016). Обзор Hearts of Iron IV. Ігроманія (Російською) . Архів оригіналу за 7 квітня 2018.
  43. а б Огляд Hearts of Iron IV - PlayUA. PlayUA (укр.). 18 червня 2016. Архів оригіналу за 1 липня 2018. Процитовано 1 липня 2018.
  44. Paradox Interactive Announces Grand Successes for Grand Strategy Titles - Paradox Interactive - Global Games Publisher. Paradox Interactive - Global Games Publisher (амер.). Архів оригіналу за 30 вересня 2017. Процитовано 6 квітня 2018.
  45. Hearts of Iron IV Sells Half a Million Copies - Paradox Interactive - Global Games Publisher. Paradox Interactive - Global Games Publisher (амер.). Архів оригіналу за 4 червня 2017. Процитовано 6 квітня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]