Picea schrenkiana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Picea schrenkiana
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Ялина (Picea)
Вид:
P. schrenkiana
Біноміальна назва
Picea schrenkiana
Fisch. et C.A.Mey., 1842
Picea schrenkiana у Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка НАН України

Picea schrenkiana (ялина Шренка[1], кит. 雪岭杉, xueling yunshan) — вид роду ялина родини соснових.

Вид названий на честь балтійського німця, натураліста Олександра фон Шренка (1816–1876).

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни поширення: Китай (Синьцзян); Казахстан; Киргизстан. Високогірний і субальпійських вид Центральної Азії, що живе між 1300 і 3000(3600) м над рівнем моря, особливо на північних схилах і в прохолодних ярах. Росте на різних гірських ґрунтах, як правило, в скелястих місцях де просочується вода від танення снігів (вічних снігів на височинах). Клімат холодний, континентальний. Як правило, утворює чисті ліси, але іноді змішується з Abies sibirica, на більш низьких висотах з Ulmus і Populus уздовж струмків.

Picea schrenkiana має два підвиди:

  • Picea schrenkiana subsp. schrenkiana. Зростає у східному Тянь-Шані в Казахстані та Синьцзяні. Листки 2–3,5 см завдовжки.
  • Picea schrenkiana subsp. tianshanica (ялина тянь-шанська). Зростає у західному Тянь-Шані, в Киргизстані. Листки 1,5–2,5 см завдовжки.

Опис[ред. | ред. код]

Це дерево до 60 м заввишки і 200 см діаметра на рівні грудей, з вузько-пірамідальною кроною. Кора темно-коричнева, густо полущена. Листки прямі або дещо вигнуті, широко ромбічні в поперечному перерізі, розміром 20–35 мм × 1,5 мм, вершини гострі. Насіннєві шишки фіолетові або зелені, після дозрівання пурпурно-коричневі, циліндричні, розміром 6–11 × 2,5–3,5 см. Насіння 3–4 мм з 12–13 мм крилами. Запилення відбувається в травні-червні, насіння дозріває у вересні-жовтні.

Використання[ред. | ред. код]

Виробляє цінну деревину у великих обсягах, але експлуатація утруднена віддаленістю гір. Кілька дерев посаджені в ботанічних садах і дендраріях Європи та США.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Вирубка, якщо це призводить до виснаження середовища існування за відсутністю відновлення, представляє головну загрозу цьому виду. Тільки невелика частина області існування цього виду входить в захищені області.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]