Potamochoerus larvatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Potamochoerus larvatus

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Підклас: Звірі (Theria)
Надряд: Унгуляти (Ungulata)
Ряд: Оленеподібні (Cerviformes)
Підряд: Свиновиді (Suimorpha)
Родина: Свиневі (Suidae)
Рід: Potamochoerus
Вид: Potamochoerus larvatus
Potamochoerus larvatus
F. Cuvier, 1822
Поширення виду
Поширення виду
Посилання
Вікісховище: Potamochoerus larvatus
EOL: 328334
ITIS: 625010
МСОП: 41770
NCBI: 273792
Fossilworks: 149371

Potamochoerus larvatus або Чагарникова свиня — вид парнокопитних ссавців родини Свиневі (Suidae).[1] Цей вид належить до роду річкових свиней і мешкає в лісах, чагарниках і пасовищах біля річок у східній та піденній Африці. Присутній на Мадагаскарі, імовірно, інтродукований туди людиною, а також, за неперевіреними свідченнями, на навколишніх островах, таких як Майотта. Веде нічний спосіб життя. Виділяють кілька підвидів.[2][3]

Опис[ред. | ред. код]

Голова свині

Дорослі чагарникові свині висотою від 66 до 100 см.[4] і досягають ваги до 150 кг (найчастіше від 60 до 80 кг)[4][5] Самки важать менше (від 45 до 70 кг).[5] Чагарникові свині досить подібні на звичайних свійських свиней, але їх можна відрізнити за загостреними, волохатими вухами і маскою на обличчі.

Чагарникові свині різняться за кольором шерсті в залежності від підвиду. Популяції південних koiropotamus і nyasae темно-рудуватого кольору, з віком темніють; трапляються майже чорні особини. На їх головах є "маски", з контрастним малюнком, від чорнуватого до темно-коричевого та від білого-до темно-сірого кольорів, або можуть бти зовсім білі. На вухах є китиці з довгих волосків. Їх дуже гострі ікла досить короткі і непомітні. На відміну від бородавочників, чагарникові свині бігають, опустивши свої довгі і тонкі хвости.[6] У самок шість сосків.[5]

Самці зазвичай більші за самок. У старих самців на морді з'являються дві бородавки. Поросята народжуються темно-коричневими, з блідо-жовтуватими поздовжніми смугами. Смуги незабаром зникають, і шерсть стає дорослого, рудувато-коричневого кольору, з чорно-білим спинним гребенем, спільним для обох статей.[6] Ця грива може ставати дибки при збудженні.

Поширення[ред. | ред. код]

Чагарникова свиня поширена на великій площі: від Ефіопії та Сомалі до південно-східного ДР Конго та до Капської провінції та провінції Квазулу-Наталь у ПАР.[4] Вид також поширений на Мадагаскарі і, можливо, на Коморському архіпелазі.[7] Достеменно невідомо, як вид поширився на ці острови, але, імовірно, був завезений туди людьми як свійських тварин.[7] Також повідомлялося про численні гібриди зі звичайними свинями.[5][8] Схоже, що наприкінці 1970-тих чагарникова свиня збільшила свій ареал у Ботсвані. Дуже рідко трапляється в Бурунді.[8]

Таксономія[ред. | ред. код]

Упродовж XX століття майже всі дослідники розглядали Potamochoerus porcus як єдиний вид всередині роду Potamochoerus. У 1993 році дослідник Пітер Грабб розділив чагарникову і китицевуху свиню на різні види, і виділив багато підвидів всередині інших видів африканських свиней. Оскільки саме західноафриканську китицевуху свиню було описано ще Ліннеєм в 1758 році під науковою назвою Potamochoerus porcus, цю назву зберегли за нею, тоді як повторно виділену чагарникову свиню назвали Potamochoerus larvatus, назвою, даною Фредеріком Кюв'є в 1822 році свині, знайденій на Мадагаскарі.[2][8]

Чагарникова свиня дуже тісно пов'язана з китицевухою свинею, з якою вона, надумку деяких дослідників, здатна схрещуватись[9] (хоча інші дослідники цю можливість відкидають).[5] Деякі популяції свиней Уганди мають візичні характеристики, проміжні між двома видами.[9]

Було декілька спроб виділити підвиди. В 2005 році остання така спроба виділила наступні:

  • P. larvatus larvatus - Коморські острови, західний Мадагаскар
  • P. larvatus edwardsi - східний Мадагаскар, син. hova
  • P. larvatus hassama - Еритрея, Ефіопія, Судан
  • P. larvatus koiropotamus - Капський регіон
  • P. larvatus nyasae - Ангола, ДРК, схід Південної Африки
  • P. larvatus somaliensis - Сомалі

Екологія[ред. | ред. код]

Група чагарникових свиней в національному парку Хлухлуве-Імфолозі
Дві чагарникові свині і цесарка в національному парку Мапунгубве

Основною вимогою до місцевості є щільний рослинний покрив. Чагарникові свині уникають відкритів лісів чи саван.[8] Вони можуть мешкати в лісах, чагарниках, підтоплених лісах та болотах, а також в на оброблюваних людиною землях.[6][8] Мешкають в гірських лісах на Кіліманджаро на висоті до 4000 м. над рівнем моря.[8]

Чагарникові свині доволі соціальні тварини. Їх можна зустріти в групах до дванадцяти особин (в середньому від трьох до п'яти). Типова група складається з домінуючого кабана та домінантної свиноматки, решта — самки і поросята. Групи свтупають в ритуальні поєдинки, коли зустрічаються одна з одною. але по-справжньому будуть битися за значні джерела їжі. Гриупи тримаються подалі одна від одної, на порушників нападають, як і на не свиней. Площею групові ділянки можуть бути від 400 до 1000 га. Майже половина популяції представляю собою одиночних особин.

Самці набувають статевої зрілості у віці 30 місяців. Спарювання зазвичай відбувається пізньої осені або ранньої зими. Вагітність триває від восьми до дев'яти місяців, на шостому місяці альфа-свиноматка буде агресивно відганяти молодих самців.[5] Вона будує гніздо діаметром три метри і висотою в метр, з підстилкою з палого листя і сіна. Поросята залишаються біля гнізда приблизно чотири місяці, коли вони відлучаються від молока. За гніздом доглядають самці.

Чагарникові свині є нічними тваринами.

Дієта і взаємодія з людьми[ред. | ред. код]

Чагарникові свині можуть шукати їжу на відстані до 4 км від свого лігва.[5] Вони всеїдні, їх раціон може включати корінці, бульби, цибулини, зернові, сукуленти, водяні рослини, гнилу деревину, комах, дрібних плазунів, яйця, пташенят та падло, як свіже, так і дуже гниле.[5][6] Можуть зловити і з'їсти маленьку антилопу. В Уганді спостерігалися випадки, коли свині слідкували за мавпами на деревах і підбирали падаючі плоди і мавпячі недоїдки. Спостереження за капською популяцією свиней показало, що 40% їжі складали бульби та інші підземні частини рослин, 30% - трава, 13% - фрукти, 9 % речовин тваринного походження та 8% грибів. [8]

Чагарникові свині відомі як шкідники посівів. Вони знищують городи і плантації цукрової тростини, папаї, бананів і кукурудзи. Були випадки вбивств чагарниковими свинями свійської худоби.

На чагарникових свиней активно ведеться полювання. Однак, незважаючи на неї. популяція свиней зростає. Частково це пояснюється зменшенням кількості леопардів, основних природних хижаків на свиней. В деяких частинах Африки свиней не вбивають на м'ясо, оскільки за ісламськими законами свиня є харамною. Однак в іншим місцях чагарникові свині є однаєю із найбільш популярних об'єктів полювання на бушміт.

Охорона[ред. | ред. код]

МСОП визнала чагарникову свиню видом, що не потребує особливої охорони. Вид представлений в експозиції деяких зоопарків.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Seydack., A. H. W. (18 грудня 2015). Potamochoerus larvatus. IUCN. Архів оригіналу за 18 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  2. а б Grubb, Peter (1993). The Afrotropical suids Phacochoerus, Hylochoerus, and Potamochoerus: taxonomy and description. У Oliver, William L. R. (ред.). Pigs, Peccaries and Hippos. Status Survey and Conservation Action Plan (PDF). Gland, Switzerland: IUCN. с. 66—69. ISBN 2-8317-0141-4. Архів оригіналу (PDF) за 4 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  3. Red River Hog hunting. Book Your Hunt. 2021. Архів оригіналу за 17 квітня 2021. Процитовано 17 квітня 2021.
  4. а б в Kingdon, J. (1997). The Kingdon Guide to African Mammals. Academic Press Limited, London. ISBN 0-12-408355-2
  5. а б в г д е ж и Furstenburg, Deon (2011). Focus on the bushpig (Potamochoerus larvatus). South African Hunter. 07054: 52—55. Процитовано 16 квітня 2021.
  6. а б в г Dorst, Jean; Dandelot, Pierre (1970). A field guide to the larger mammals of Africa (вид. 2). London: Collins. с. 178, 179. ISBN 0002192942.
  7. а б Simoons, F. J. (1953). Notes on the bush-pig (Potamochoerus). Uganda Journal. 17: 80—81.
  8. а б в г д е ж Vercammen, Paul; Seydack, Armin H. W.; Oliver, William L. R. (1993). The Bush Pigs (Potamochoerus porcus and P. larvatus). У Oliver, W. L. R. (ред.). Pigs, Peccaries and Hippos. Status Survey and Conservation Action Plan (PDF). Gland, Switzerland: IUCN. с. 93—101. ISBN 2-8317-0141-4. Архів оригіналу (PDF) за 4 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  9. а б Ghiglieri, M.P. та ін. (December 1982). Bush pig (Potamochoerus porcus) polychromatism and ecology in Kibale Forest, Uganda. African Journal of Ecology. 20 (4): 231—236. doi:10.1111/j.1365-2028.1982.tb00298.x.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]