Rapetosaurus krausei

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Rapetosaurus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Rapetosaurus krausei
Час існування: пізня крейда
70–66 млн р. т.

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Завроподоподібні (Sauropodomorpha)
Інфраряд: Завроподи (Sauropoda)

Макронарії (Macronaria)
Titanosauria
Eutitanosauria
Lithostrotia

Рід: Rapetosaurus
Curry Rogers & Forster, 2001
Вид: R. krausei
Rapetosaurus krausei
Curry Rogers & Forster, 2001
Посилання
Вікісховище: Rapetosaurus
EOL: 4657961
Fossilworks: 57532

Rapetosaurus krausei — вид ящеротазових динозаврів з групи титанозаврів (Titanosauria), що існував наприкінці крейди (70-66 млн років тому).

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Реконструкція скелета R. krausei, масштабована як ювенільний зразок FMNH PR 2209

Рештки динозавра знайдено у відкладеннях пісковика формації Маеварано неподалік міста Махадзанга на північному заході Мадагаскару. Розкопки проводила польова команда з Університету Стоуні-Брук за сприяння місцевого Університету Антананаріву. Під час розкопок було виявлено частковий череп (UA 8698, голотипний зразок), інший частковий череп, скелет молодої особини, у якому відсутні лише кілька хвостових хребців, і неспоріднений хребець. Молодий скелет, зокрема, є найповнішим скелетом титанозавра, коли-небудь знайденим, і єдиним, голова якого все ще прикріплена до тіла.

На основі решток в 2001 році Крістіна Каррі Роджерс і Кетрін Форстер описали нові рід та вид динозавра в науковому журналі Nature. Родова назва Rapetosaurus походить від Рапето (гігантське божество в малагасійському фольклорі, якому приписують географічні особливості землі) і «sauros», що грецькою означає «ящірка». Вид krausei названо на честь канадського палеонтолога Девіда В. Краузе, який очолював розкопки.

Опис[ред. | ред. код]

Рапетозавр був типовим зауроподом з коротким і тонким хвостом, дуже довгою шиєю і величезним тілом. Його голова нагадує голову диплодока з довгою вузькою мордою та ніздрями на верхній частині черепа. Це була травоїдна тварина, і її маленькі зуби, схожі на олівці, зручні для зривання листя з дерев, але не для жування.

Він мав порівняно невеликий розмір, як для титанозавра. Довжина молодого екземпляра від голови до хвоста становила 8 метрів, і «ймовірно, він важив приблизно стільки ж, скільки слон». Доросла особина була б приблизно вдвічі довшою (15 метрів завдовжки), що все ще менше половини довжини його гігантських родичів, таких як аргентинозавр і паралітитан. У 2020 році Моліна-Перез і Ларраменді оцінили розмір ймовірного дорослого екземпляра (MAD 93-18), відомого зі стегнової кістки, у 16,5 метрів і 10,3 тонни.

Посилання[ред. | ред. код]