SimCity: BuildIt

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
SimCity: BuildIt
Розробник Фінляндія Tracktwenty
Видавець Electronic Arts
Дистриб'ютор Google Play і App Store
Жанр(и) Містобудівний симулятор
Платформа Android
iOS
Дата випуску
Режим гри Однокористувальницька гра
Українська відсутня
Технічні деталі
Носій цифрове завантаження[d]
SimCity
Офіційний сайт
CMNS: SimCity: BuildIt у Вікісховищі

SimCity BuildIt — умовно-безкоштовний симулятор містобудування, який є продовженням серії ігор SimCity та розроблений спеціально для смартфонів під керуванням операційних систем Android та iOS[1]. Розроблений TrackTwenty та виданий Electronic Arts, він був запущений наприкінці 2014 року.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Гравець спочатку отримує порожній шматок землі, який він повинен облаштовувати новими дорогами, будинками, заводами та магазинами. Заводи можуть виготовляти сировину різного типу. Магазини обмежені певною кількістю виготовлень та виробляють особливі товари із сировини, отриманої із заводів. На сировину та товари можна будувати нові будинки. Кожен будинок будується у 6 етапів, у процесі яких будівля з дрібних бараків стає великим хмарочосом.

У міру проходження рівнів вимоги у місті підвищуються, всі будинки потрібно забезпечити спочатку електрикою, потім водою, каналізацією, утилізацією відходів. Далі пожежними депо, поліцією та поліклініками. Вищеперелічене є життєво необхідною інфраструктурою для мешканців, якщо щось із цього буде відсутнє, це призведе до того, що люди почнуть покидати будинки. Також місто варто облаштовувати зеленими парками: хоча це не є життєво необхідним, відсутність парків псуватиме життя населенню. Є також допоміжна інфраструктура, відсутність якої не зашкодить населенню: освіта, розваги, гральний бізнес та культурні пам'ятки. Дані будівлі можна купити лише за ключі, що видаються за щоденні постачання та відновлення будівель після катастроф. Наявність цих будівель підвищуватиме щільність населення та їх загальний добробут. Якщо населення у місті достатньо, воно сплачує високі податки.

Розробка та реліз[ред. | ред. код]

Розробкою гри займається команда з 8-10 осіб у Гельсінкі[2].

Вперше про майбутній вихід гри стало відомо 10 вересня 2014[3]. Для пристроїв під керуванням iOS це вже друга гра лінійки SimCity, першою була мобільна версія SimCity 3000 (а також її покращена версія). Попри це, SimCity BuildIt є ​​першим містобудівним симулятором для мобільних пристроїв, виконаний повністю в тривимірній графіці, де гравець може повертати й масштабувати картинку[4]. За словами розробників, гра успадкувала безліч особливостей та дизайн відеогри SimCity, випущеної у 2013 році, але водночас геймплей кардинально відрізняється та пристосований для мобільних пристроїв. Розробники також зазначили, що при розробці гри спілкувалися з гравцями, щоб уникнути серйозних помилок, як це було раніше із мобільною версією Dungeon Keeper. Розробники пообіцяли, що при провалі гри вони зроблять гру багатокористувацькою[5]. Вихід гри відбувся 17 грудня 2014 року. Через три тижні після виходу гра була завантажена 15 500 000 разів, за цей час було проведено 648 500 000 ігрових сесій, що в сукупності склало 8300 років. Також було виведено статистику гравців із країн, які найбільше дбають про добробут населення, ними виявилися Тайвань, Південна Корея, Сінгапур, Гонконг та Японія. Незабаром після виходу гра посіла друге місце серед найбільш завантажуваних iOS-додатків, а в багатьох інших країнах також третє[6].

Віце-президент мобільного підрозділу компанії Maxis Джейсон Віллінг повідомив, що SimCity BuildIt стала найпопулярнішою грою з усієї франшизи SimCity, оскільки в неї встигли пограти вже 40 мільйонів людей. На червень 2015 року гра з моменту випуску стійко входила до списку 100 найбільш завантажувальних програм, для iPad[7]. Успіх гри вплинув на те, що команда розробників вирішила підтримувати інтерес до гри, випускаючи тематичні розширення, наприклад, можливість створювати квартали в стилі Токійської, Лондонської та Паризької споруди, а також можливість влаштовувати змагання між гравцями[2].

Критика[ред. | ред. код]

Критик сайту GameZone Метт Лібл зазначив, що хоча графіка в грі набагато примітивніша, ніж у SimCity 2013, вона все одно залишається гарною для телефонів. Він також зазначив, що тим гравцям, які не платять реальними грошима за додаткові «зелені сімолеони», доведеться в майбутньому дуже довго чекати на те, щоб добудувати або побудувати нові будівлі. Критик вірить, що протягом часу розробники випускатимуть оновлення, покликані покращити гру[13].

Інший критик того ж сайту Том Крістіансен зазначив, що хоча гра належить лінійці SimCity, вона вже не є містобудівним симулятором, а скоріше грою-головоломкою. Фактично, вся гра зводиться до видобутку та створення ресурсів для будівництва будинків, за які гравець отримує гроші й на них, і собі, він може будувати інфраструктуру. Критик назвав гру дуже нудною, тому що весь сенс полягає в тому, щоб зібрати правильні ресурси та порадіти з того, що побудована нова будівля, але водночас похвалив гру за гарну графіку та візуальні ефекти[14].

Стівен Тотіло загалом оцінив гру, але водночас зазначив, що вона не підійде тим, хто не вміє терпіти та чекати. Вочевидь, ці недоліки можна уникнути, якщо доплачувати за гру[15].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SimCity BuildIt announced for iOS and Android. CVG. 10 вересня 2014. Архів оригіналу за 28 грудня 2014. Процитовано 12 червня 2011.
  2. а б Suckley, Matt. Two years on: EA on the evolution of SimCity BuildIt. pocketgamer.biz. Архів оригіналу за 20 серпня 2019. Процитовано 20 серпня 2019.
  3. SimCity BuildIt — градостроительный симулятор для устройств под управлением Android и iOS. overclockers.ru. Apple Inc. Архів оригіналу за 20 вересня 2014. Процитовано 10 вересня 2014.
  4. SimCity BuildIt позволит возводить города на iPhone, iPad и Android-устройствах. overclockers.ru. Apple Inc. Архів оригіналу за 13 вересня 2014. Процитовано 11 вересня 2014.
  5. EA on redesigning SimCity for F2P - 'we had to break some rules and make some tough choices'. overclockers.ru. pocketgamer.co.uk. 25 вересня 2014. Архів оригіналу за 4 лютого 2015. Процитовано 4 лютого 2015.
  6. СТАТИСТИКА SIMCITY BUILDIT. hi-tech.mail.ru. 18 січня 2015. Архів оригіналу за 4 лютого 2015. Процитовано 4 лютого 2015.
  7. SimCity BuildIt стал самой популярной игрой франшизы SimCity. app2top.ru. Архів оригіналу за 20 серпня 2019. Процитовано 20 серпня 2019.
  8. SimCity BuildIt for iPhone/iPad Reviews. Metacritic. CBS Interactive. Процитовано 15 грудня 2014.
  9. SimCity BuildIt – IGN. IGN.com. 25 листопада 2015. Процитовано 24 October 2017.
  10. SimCity BuildIt review – iPhone reviews Pocket Gamer. pocketgamer.co.uk. 18 December 2014.
  11. Ford, Eric (23 грудня 2014). 'SimCity BuildIt' Review – Actual City Planning Has Timers Too. TouchArcade. Процитовано 5 жовтня 2018.
  12. SimCity BuildIt (for iPad) Review. PCMAG (англ.). 5 вересня 2017. Процитовано 16 липня 2021.
  13. Liebl, Matt (22 декабря 2014). SimCity BuildIt Review. Архів оригіналу за 20 серпня 2019. Процитовано 20 серпня 2019.
  14. Christiansen, Tom. SimCity BuildIt Review: The Waiting Game. Gamezebo. Архів оригіналу за 21 серпня 2019. Процитовано 20 серпня 2019.
  15. Totilo, Stephen. SimCity Purists Are Understandably Upset About The Newest SimCity. Kotaku. Архів оригіналу за 20 серпня 2019. Процитовано 20 серпня 2019.