Solidago decurrens

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Solidago decurrens
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Рід: Золотушник (Solidago)
Вид:
Solidago decurrens (S. decurrens)
Біноміальна назва
Solidago decurrens
Синоніми

Amphirhapis chinensis Sch.Bip.
Amphirhapis leiocarpa Benth.
Solidago pacifica Juz.
Solidago pubescens Wall.
Solidago virgaurea subsp. coreana (Nakai) Kitag.
Solidago virgaurea var. glabriuscula C.B.Clarke
Solidago virgaurea var. paludosa Honda
Solidago virgaurea var. pubescens C.B.Clarke

Solidago decurrens (Золотушник спадаючий)[1] — вид квіткових рослин з родини айстрових, роду Золотушник.

Опис[ред. | ред. код]

Квітки Solidago decurrens
Solidago decurrens у Приморському краї, Росія

Багаторічні трав'янисті дерев'янисті каудекси, коротко розгалужені. Стебла (5-)35-100 см заввишки, прямостоячі, зазвичай тонкі, поодинокі або рідко пучкові, прості або гіллясті у верхній частині. Листки: унизу стебла 1-25 (включаючи черешок) × 0,4-3(-4) см, черешок 2-4 см або більше, з довгими крилами, лопаті від ланцетних до яйцеподібних, обидві поверхні опушені або голі, верхній край пилчастий або цільний; черешок посередині стебла крилатий, пластина еліптична, довгоеліптична, яйцеподібна або широколанцетна, 2-14 × 0,4-2(-2,9) см, основа клиноподібно-заголена, верхній край зубчастий або цільний; довжина верхнього стебля від найширшого місця до вершини 6,5-31,5 мм, середня 14,3 мм. Головка численна в кінцевих, щільних або слабких гроноподібних або щиткоподібно-волотистих суцвіттях, гілки прямі, ростуть навколо стебла, головка прикріплена навколо гілки, рідко нижні гілки подовжені, що закінчуються окремими суцвіттями. Обгортка 3,5-6,2(-7,7) мм; листочки 4-6-рядні, ланцетні або вузьколанцетні, верхівка загострена. Променевих квіток 2-9, пластинка 2-5(-6,5) × 0,9-2,8 мм. Сім'янки 2-3 мм, голі до рідкосмугуватих. Щетинки папусу 3,1-5,2 мм, внутрішня (найдовша) слабо або помірно булавоподібна.

Поширення[ред. | ред. код]

Зростає в Індії, Японії, Кореї, Непалі, на Філіппінах, у В'єтнамі та на Тайвані. У Китаї — у провінціях Аньхой, Фуцзянь, Гуандун, Ґуйчжоу, Хубей, Хунань, Цзянсу, Цзянсі, Шеньсі, Шаньдун, Сичуань, Юньнань, Чжецзян та в Гуансі-Чжуанському автономному районі.

Екологія[ред. | ред. код]

Цвіте і плодоносить з квітня по листопад. Зростає в лісах, на узліссях, серед чагарників на луках та на схилах; на висоті 100—2900 метрів над рівнем моря.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Джерела[ред. | ред. код]

  • 1. Solidago decurrens Loureiro, Fl. Cochinch. 2: 501. 1790. 一枝黄花 yi zhi huang hua // Flora of China. eFloras.org ((англ.)) . Harvard University. Процитовано 30.09.2022.