Solimoea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Solimoea
Період існування: пізній міоцен
~11.608–7.246 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Коатові (Atelidae)
Підродина: Atelinae
Рід: Solimoea
Kay, 2006
Вид:
S. acrensis
Біноміальна назва
Solimoea acrensis
Kay, 2006

Solimoea acrensis — доісторична мавпа ателіна з пізньоміоценової формації Солімойс у Бразилії[1]. Рід містить один вид.

Опис[ред. | ред. код]

Перший нижній моляр унікально витягнутий і вузький для ателіда. Верхні премоляри мають 3 різні корені, один язиковий і два ротові. Зрізні гребені премолярів і молярів помірно розвинені, що може бути використано для визначення дієти[1].

Розмір тіла Solimoea був розрахований на підставі оклюзійної площі моляра в порівнянні з масою тіла жіночих особин 15 інших видів платірріна. Відповідно до отриманої формули Solimoea могла отримати вагу близько 5,4 кг[1] або до 8 кг[2]. Також була застосована друга формула, яка включає дані як для катаринів, так і для платірринів, що дає середню оціночну вагу 6,01 кг. Це ставить тварину в такий же діапазон розмірів, як сучасні Lagothrix і Ateles[1]. Дослідження, що порівнюють кілька десятків вимерлих видів із більш широким представленням сучасних видів, показують, що Solimoea належить до підродини Atelinae[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Kay RF & Cozzuol MA (2006). New platyrrhine monkeys from the Solimões Formation (late Miocene, Acre State, Brazil). Journal of Human Evolution. 50 (6): 673—686. doi:10.1016/j.jhevol.2006.01.002. PMID 16530809.
  2. а б Silvestro, Daniele; Tejedor, Marcelo F.; Serrano Serrano, Martha L.; Loiseau, Oriane; Rossier, Victor; Rolland, Jonathan; Zizka, Alexander; Antonelli, Alexandre; Salamin, Nicolas (2017). Evolutionary history of New World monkeys revealed by molecular and fossil data (PDF). BioRxiv. _: 1—32. Процитовано 20 лютого 2019.