Branisella

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Branisella
Період існування: пізній олігоцен
~26 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Капуцинові (Cebidae)
(see text)[1]
Підродина: Branisellinae
(see text)[1]
Рід: Branisella
Типовий вид
Branisella boliviana

Branisella — вимерлий рід мавп Нового Світу з формації Салла на території нинішньої Болівії в пізньому олігоцені, приблизно 26 мільйонів років тому (десеадан), що включає лише вид Branisella boliviana.

Опис[ред. | ред. код]

Його знайшов у Болівії палеонтолог Леонардо Браніса, і назвав його на честь Хоффштеттера, вченого, який вперше описав і класифікував його в 1969 році[2]. Морфологічно він схожий на Proteropithecus, олігоценового примата з Африки, зменшеним верхнім другим премоляром і нередукованим нижнім другим премоляром. Це свідчить про те, що примітивні предки Branisella прийшли до Південної Америки з Африки. Інші ознаки, однак, свідчать про те, що він міг бути пов'язаний з омоміїдами, вимерлою групою довгопятоподібних приматів, знайдених серед інших місць у Північній Америці[3].

Бранізелла має орієнтовну масу тіла 1000 грамів[1]. Щічні зуби Branisella мають дуже високу коронку, що свідчить про те, що він міг бути дещо наземним[4], хоча ця гіпотеза не може бути підтверджена кістками посткраніального скелета (їх немає). Відомі зразки зубів демонструють надзвичайно важке та швидке зношування, а перший корінний зуб зношений набагато більше, ніж останній, що свідчить про те, що він включав у свій раціон абразивну їжу з дуже погано розвиненими ріжучими краями, що вказує на фруктову дієту[4]. Один екземпляр зберігає невелику частину орбіти і вказує на те, що Браніселла мала маленькі очі та вела денний спосіб життя.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Silvestro, Daniele; Tejedor, Marcelo F.; Serrano Serrano, Martha L.; Loiseau, Oriane; Rossier, Victor; Rolland, Jonathan; Zizka, Alexander; Antonelli, Alexandre; Salamin, Nicolas (2017). Evolutionary history of New World monkeys revealed by molecular and fossil data (PDF). BioRxiv. _: 1—32. Процитовано 20 лютого 2019.
  2. Hoffstetter MR (1969). Un primate de l'Pliocène inférieur sudamericain: Branisella boliviana gen. et sp. nov. C. R. Acad. Sci. Paris. 269: 434—437. (фр.)
  3. Palmer, D., ред. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. с. 288. ISBN 978-1-84028-152-1.
  4. а б Kay, R.F.; Williams, B.A.; Anaya, F. (2001). The adaptations of Branisella boliviana, the earliest South American monkey. У Plavcan, J.M.; van Schaik, C.; Kay, R.F.; Jungers, W.L. (ред.). Reconstructing Behavior in the Primate Fossil Record. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers. с. 339—370.