Ластовень азовський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Vincetoxicum maeoticum)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ластовень азовський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Тирличецвіті (Gentianales)
Родина: Барвінкові (Apocynaceae)
Рід: Ластовень (Vincetoxicum)
Вид:
Ластовень азовський (V. maeoticum)
Біноміальна назва
Vincetoxicum maeoticum
Синоніми

Cynanchum maeoticum Kleopow
Antitoxicum maeoticum (Kleopow) Pobed.

Ластовень азовський (Vincetoxicum maeoticum) — вид трав'янистих рослин з роду ластовень (Vincetoxicum) підродини ластівневих (Asclepiadoideae) родини кутрових.

Загальна біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Трав'яниста багаторічна рослина 20-40 см заввишки. Розгалужені стебла прямовисні, рівномірно коротко запушені. Листки короткочерешкові, донизу відігнуті, яйцеподібно-ланцетні, 4-6 см завдовжки та 2-4 см завширшки, при основі округлі, на верхівці відтягнуті, по краях і по жилках запушені. Квітки буруватого кольору розташовані по 2-6 шт. у пазухах листків. Густо запушені квітконіжки коротші за квітки. Квітки разом із квітконіжками коротші за листки. Віночок зрослопелюстковий, до 10 мм в діаметрі, всередині голий; лопаті довгасті. Плід — видовжено-ланцетна листянка, на верхівці загострений, до 6 см завдовжки, голий; насінини з чубчиком. Цвіте у травні — червні. Плодоносить в липні.

Історія[ред. | ред. код]

У Національному Гербарії України Інституту ботаніки Національної академії наук України зберігається зразок ластовня азовського, вперше зібраного Юрієм Дмитровичем Клеоповим у травні 1926 року біля Маріуполя Донецької області в Найденівській балці і описаного ним під назвою Cynanchum meoticum[1].

Систематика[ред. | ред. код]

В деяких джерелах Vincetoxicum maeoticum розглядається як синонім ластовня буруватого (Vincetoxicum fuscatum (Hornem.) Rchb. f.)[2].

Екологія[ред. | ред. код]

Зростає в кам'янистих степах та на різноманітних відслоненнях.

Поширення[ред. | ред. код]

Східнопричорноморський ендемік. В Україні зустрічається в Лівобережному степу (Північне Приазов'я), Донецькому лісостепу. У 2002 році був знайдений у Запорізькій області серед гранітних виходів в урочищі Корсак-Могила, що знаходиться на південній околиці села Мануйлівка Приморського району[3].

Чисельність[ред. | ред. код]

Зустрічається поодинці або невеликими групами. Чисельність поступово зменшується через природно-історичну рідкісність, видобування гірських порід, випасання худоби.

Заходи охорони[ред. | ред. код]

Вразливий вид. Занесений до Європейського Червоного списку, Червоної книги Донецької області, Офіційного переліку регіонально рідкісних рослин Донецької області. Охороняється на територіях наступних об'єктів природно-заповідного фонду:

Вирощують в Донецькому ботанічному саду НАН України з 1988 року.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]