XM312

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
XM312
Тип великокаліберний кулемет
Походження США США
Історія виробництва
Розроблено 2000
Виробник General Dynamics
Виготовлення 2004
Характеристики
Вага 19 кг
Довжина 1.56 м
Довжина ствола 914 мм

Набій 12,7×99 мм НАТО
Калібр 12,7
Дія відведення порохових газів, поворотний затвор
Темп вогню 260
Дульна швидкість 840 м/с
Дальність вогню
Ефективна 2 км
Система живлення кулеметна стрічка
Приціл відкритий, є місце для оптичного

XM312 у Вікісховищі

XM312 — станковий великокаліберний кулемет, що розроблений американською корпорацією General Dynamics. Автоматика XM312 працює за газовідвідною схемою, ствол кулемета закривається поворотом затвора. Конструкція кулемета забезпечує просту переробку в 25-мм гранатомет XM307 і назад шляхом заміни всього 5 деталей, включаючи ствол. Заміна проводиться бойовим розрахунком і займає менше 2 хвилин.

Історія створення[ред. | ред. код]

Для заміни в збройних силах США морально застарілих великокаліберних кулеметів М2НВ корпорація General Dynamics з 2000 року вела розробку нового 12,7-мм кулемету, дослідний зразок якого отримав в армії США позначення ХМ312.

Кулемети ХМ312 (М312 після прийняття на озброєння) з'явилися у військах США вже до 2005 року.

Основною перевагою нового великокаліберного кулемета є його невелика маса, а значить і висока мобільність. Настільки низька вага при збереженні точності стрільби досягнута, за допомогою суттєвого зниження віддачі за рахунок використання схеми з викочуванням рухомих частин зброї в момент пострілу, розробленої для ХМ307 OCSW. Платою ж за такі досягнення став низький технічний темп стрільби, всього 260 пострілів в хвилину, тобто в 2 рази менше, ніж у традиційних, більш важких 12,7-мм кулеметів. При цьому заявляється що бойова (практична) скорострільність залишиться на рівні кулемета Браунінга, тобто близько 40 пострілів за хвилину. Для боротьби з наземними цілями (піхотою в укриттях і будинках, автомобілями тощо) такої скорострільності досить, проте для боротьби з низько швидкісними цілями, типу вертольотів і легких ударних літаків, цей кулемет уже є малопридатним.

Опис[ред. | ред. код]

Великокаліберний кулемет ХМ312 є автоматичною зброєю з стрічковим живленням і повітряним охолодженням ствола. Автоматика працює за газовідвідною схемою, ствол закривається поворотом затвора. Швидкозмінний ствол кулемета зі змонтованою на ньому затворною коробкою і газовідвідним вузлом може рухатися всередині корпусу кулемета, утворюючи рухливу групу автоматики. Рух рухомої групи обмежується спеціальним демпфером і поворотною пружиною. Живлення здійснюється за допомогою стандартної розсипної металевої стрічки, яка подається зліва направо. Вогонь кулемет веде з відкритого затвора, одиночними пострілами або чергами. Автоматика кулемета ХМ312 влаштована так, що при пострілі значна частина віддачі йде на гасіння імпульсу рухомих вперед масивних елементів зброї. У поєднанні з потужним дульним гальмом така конструкція забезпечує відносно невелику віддачу, що дозволяє зробити і саму зброю, і його станину досить легкими. Платою ж за це полегшення, як зазначено вище, стало зниження темпу стрільби. Кулемет ХМ312 може комплектуватися різними оптичними прицілами, що встановлюються на напрямляючі типу Picatinny rail.

Посилання[ред. | ред. код]