Xandros

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Xandros
Знімок екрану Xandros 4.0
Розробник Xandros Incorporated
Родина ОС Linux
Робочий стан Актуальний
Вихідна модель Вільне програмне забезпечення, Пропрієтарне
Останній випуск 4.2 / 26 липня 2007
Спосіб оновлення APT
Менеджер пакетів Xandros Networks
Тип ядра Монолітне ядро
Інтерфейс
користувача
KDE
Ліцензія Відкриті ліцензії, GNU
www.xandros.com

Xandros  — сімейство операційних систем на базі GNU/Linux, заснованих на Debian GNU/Linux. Використовується на ASUS Eee PC 701 та Asus EP20[1]. Xandros Desktop орієнтований як на корпоративний сектор, так і на використання звичайними користувачами. Назва Xandros утворена від сполучення X Window System та назви грецького острова Андрос (англ. Andros)[2].

Види поставки[ред. | ред. код]

Комерційні редакції
  • Xandros Desktop Home Edition — ця редакція Xandros містить 30-денно лімітований shareware Crossover Office, і кілька пропрієтарних програм в комплекті. Не містить менеджер фотознімків, музики, засоби забезпечення безпеки, профілі бездротового інтернету, чи можливість писати на NTFS томи.
  • Xandros Desktop Home Edition Premium — містить повну версію shareware Crossover Office, «Applications CD» з допоміжними пропрієтарними застосунками. Xandros Desktop Home Edition Premium не містить Xandros Networks Premium Membership. До складу також входить засоби безпеки, профілі бездротового інтернету.
  • Xandros Desktop Professional — містить практично аналогічне програмне забезпечення, як і Xandros Desktop Home Edition Premium, але має розширені можливості, щодо аутентифікації в Windows PDC та Active Directory, розширені мережеві настройки.
Серверна редакція
  • Xandros Desktop Management Server (xDMS) — серверний дистрибутив Xandros. Виконаний на основі Xandros Desktop, але пристосований до використання на серверах в великих організаціях, компаніях.

Вигляд[ред. | ред. код]

Xandros використовує KDE, як основне графічне середовище (проте є можливість встановити GNOME або Xfce, менеджери вікон). Дистрибутив містить кілька різноманітних тем оформлення, Konqueror замінено на пропрієтарний Xandros File Manager.

ASUS Eee PC[ред. | ред. код]

Xandros з KDE на ASUS Eee PC

Дистрибутив йде в комплекті з ASUS Eee PC. Для більшого комфорту розроблено спеціальний, оптимізований під роздільну здатність інтерфейс, побудований на вкладках (проте можливо перейти і в звичайний KDE 3).

Придбання Linspire[ред. | ред. код]

В липні 2008 року канадський розробник дистрибутиву Xandros GNU/Linux уклав з каліфорнійською компанією Linspire договір про придбання Linux-активів останньої, включаючи дистрибутиви Linspire, Freespire і мульти-дистрибутивну технологію інсталяції ПЗ CNR (Click'n'Run).

Посилання[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 березня 2008. Процитовано 19 травня 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. http://forums.xandros.com/viewtopic.php?p=64889#64889 [Архівовано 28 вересня 2007 у Wayback Machine.] Xandros is an acronym?