Хижа (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хижа
'The Shack'
Жанр Роман
Автор Вільям Пол Янг
Мова англійська мова
Опубліковано 2007
Країна  Канада
Видавництво «Книгоноша»
ISBN-13: 978-0-9647292-3-0
ISBN-10: 0-9647292-3-7
Сайт theshackbook.com(англ.)

«Хижа» — роман канадця Вільяма Пола Янга, колишнього офіс-менеджера й нічного адміністратора в готелі, та виданий в 2007 році [1] за рахунок особистих заощаджень, який став бестселером «USA Today», розійшовся мільйонним тиражем на 8 червня 2008 [2] — і зайняв перше місце в списку бестселерів, опублікованому в «New York Times» з червня 2008 до початку 2010 [3].

Цей роман має багато розходжень із класичними християнськими переконаннями.

Сюжет[ред. | ред. код]

Сімейний турпохід закінчується трагедією: у головного героя зникає дочка. Незабаром, в орегонських нетрях, у покинутій хижі, було знайдено підтвердження її загибелі від рук маніяка. Чотири роки потому, так і не змирившись із втратою, батько отримує підозрілий лист нібито від Бога із пропозицією відвідати ту саму хижу. Після довгих вагань Мак вирушає в подорож, яка вщент розіб'є його уявлення про природу речей…

Перші спроби видання[ред. | ред. код]

Янг написав повість «Хижа», зовсім не маючи наміру видавати її книжкою: насправді це мав бути подарунок на Різдво своїм шести дітям. Коли він дав її почитати опісля друзям, ті почали його переконувати в тому, що книга заслуговує ширшої читацької аудиторії. У 2006 Янг став працювати з Вейном Якобсеном, Бредом Каммінгсоном (обидва колишні пастори з передмістя Лос-Анджелеса) і Боббі Даунсом (режисером, кінопродьюсером) над виданням книги — та їм не пощастило знайти, ані релігійного, ані світського видавця, який би хотів зайнятися ділом. Знайшовшися в тупику, вони зареєстрували свою компанію Wind Blown Media з лише єдиною метою : видати цю одну книгу. (Кошти на видання надійшли від Бреда Каммінгсона, президента Wind Blown Media, який заризикував усі фонди, що були у нього на його 12 особистих кредитних картках [4][5].)

На диво усім «Хижа» досягла першої позиції в рейтингу найбільш продаваних книг — і це тільки завдяки рекламі з вуст у вуста і 300 доларам США, витраченим на вебсайт [6]. Попри те, що «Хижа» із рік залишалася непоміченою з моменту її випуску, вона стрімко набула популярності влітку 2008 року: тоді вона зайняла перше місце в списку бестселерів (романів у м'якій палітурці) газети The New York Times — і лідирувала 70 тижнів[1].

«Хижа» має успіх[ред. | ред. код]

Успіх «Хижі» розпочався з того, що робітник-ремонтник із містечка Якима, штат Вашингтон, Калеб Новак купив роман невідомого автора про зажуреного батька, який зустрічає Бога у вигляді галасливої афроамериканки. Цей чоловік настільки захопився історією спасіння й Божої любові, що відразу придбав іще 10 примірників і роздав їх членам сім'ї, а також друзям.

«Всі, кого я знаю, купили як мінімум 10 примірників, — розповідає Калеб Новак. — У цій книзі є щось таке, що змушує людей поділитися цим». Тисячі читачів, звичайні парафіяни церкви, сприяли просуванню «Хижі». Написана колишнім офіс-менеджером і нічним сторожем готелю містечка Грешем, штат Орегон, видана за власні кошти двох колишніх пасторів із передмістя Лос-Анджелеса, ця книга стала бестселером[7].

Звинувачення та визнання[ред. | ред. код]

Книга стала об’єктом безперервної критики з боку деяких церковних лідерів США. Наприклад, протестантський служитель Чак Колсон написав відгук під назвою «Тримайтеся подалі від “Хижі”»[8]. У ньому Колсон критикує «безглузді висловлювання» персонажів Бога.

Євангельський лідер Альберт Молер у своїй радіопередачі назвав Хижу книгою, що «викликає неабияку стурбованість, бо в ній багато нерозведеної єресі» [9].

Провідний апологет Норман Гейслер склав аналіз, виділяючи 14 теологічних проблем книги[10].

Пастор церкви Mars Hill Church Марк Дрісколл у своїх доктринальних статтях розкритикував використані в Хижі художні прийоми й образи Трійці, в якій Бога Отця зображено афроамериканкою, Ісуса Христа – близькосхідним теслею, а Святого Духа – азіаткою[11].

Але варто визнати, що ця книга отримала кілька позитивних відгуків як від пересічних читачів, так і від богословів. Теолог Рендал Розер навіть написав книгу «Знайти Бога в “Хижі”» (Finding God in the Shack, Paternoster, 2009), в якій дає відповіді на більшість докорів критиків. Назва книги – це метафора «будинку, побудованого на власному болю».

Відгуки[ред. | ред. код]

Мотоко Річ, The New York Times[12]::

Це переконливий приклад того, як феномен передачі інформації із вуст у вуста може зробити книгу лідером продажів та призвести до вибуху популярності із такою силою, яка вражає книжкові магазини, а великі комерційні видавництва з їх потужностями відділів продажів і маркетингу залишаються осторонь.

Патрік М. Родді, продюсер ABC News, володар премії премії «Еммі»[13]::

«Хижа» — це своєрідне запрошення до подорожі в серце Бога. Крізь сльози й радісні вигуки я дійсно змінився завдяки надзвичайній милості, з якою Вільям Пол Янг підняв завісу, що часто відокремлювала мене від Бога й себе самого. Із кожною сторінкою складні «варто» чи «ні», що спотворюють релігійні відносини, розсіювалися, тому що я вперше в житті зрозумів Отця, Сина й Святого Духа.

Кетлін Слетері-Мошкау, The Huffington Post[14]::

«Хижа» розповідає про втрату, зцілення, любов й прощення. Вона — неповторна, образна і прекрасна, і я шалено радію, що прочитала її. «Хижа» не пропонує чіткої відповіді щодо Бога, життя або релігії, але вона безперечно змінює світогляд. Й іноді це — саме те, до чого я насправді прагну.

Лорен Штрайб, Forbes [15]::

Пол Янг перетворив покрите рубцями життя в несподіваний бестселер

Том Матлак, The Huffington Post [16]::

«Хижа» — це також дослідження Бога і Духа з абсолютно нової точки зору, одночасно прозаїчною і революційної, засудженої релігійною короткозорістю.

Сінді Кросбі, Publishers Weekly[17]::

Минулої осіні у Бразилії це був бестселер №1; в Китаї, після землетрусу, книга набула популярності серед студентів. У Великій Британії «Хижа» стала першою християнською книгою, яка продавалася в Tesco;— магазині британської продуктової мережі.

Сара Вайнман, Los Angeles Times[18]::

Це була неймовірна історія Попелюшки.

Кеті Лінн Гроссман, USA Today[19]::

Цей роман зневажає «законицькі» релігії, деномінації і доктрини. У ньому навіть майже не згадується Біблія.

Пол Янг в Україні[ред. | ред. код]

Українською мовою Хижа вийшла у видавництві «Книгоноша» і була представлена на Київському міжнародному фестивалю християнської книги[20] самим автором. Відвідини України стали першим візитом Пола Янга до країн СНД та Балтії. Ще до свого приїзду в Україну, його вже встигли назвати людиною місяця в літературному середовищі[21].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Rich, Motoko (24 червня 2008). Christian Novel Is Surprise Best Seller. The New York Times.
  2. Aim at 'spiritually interested' sparks 'The Shack' sales USA Today, 2008-04-30
  3. Schuessler, Jennifer. Books - Best-Seller Lists - New York Times. The New York Times. Процитовано 7 січня 2009.
  4. Streib, Lauren (22 червня 2009). Paul Young's Publishing Miracle. Forbes.
  5. http://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/authors/interviews/article/11598-advancing-the-cause-.html
  6. The DREW MARSHALL Show - Listen Now to Previous Shows - 2007. Архів оригіналу за 12 липня 2013. Процитовано 7 січня 2009.
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 листопада 2011. Процитовано 4 квітня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. [url=http://www.crosswalk.com/books/11575218/ Stay Out of 'The Shack']
  9. [The Albert Mohler Radio Program, "A Look at The Shack", Friday April 11, 2008]
  10. The Shack: Helpful or Heretical?
  11. [url=http://www.marshillchurch.org/media/doctrine/trinity-god-is/the-shack [Архівовано 31 серпня 2009 у Wayback Machine.] The Shack]
  12. [url=http://www.nytimes.com/2008/06/24/books/24shack.html?em&ex=1214452800&en=40f16df7490a912f&ei=5070 Christian Novel Is Surprise Best Seller]
  13. [url=http://www.emoyenipublishing.com/theshack.htm [Архівовано 2009-03-08 у Wayback Machine.] The Shack]
  14. [url=http://www.huffingtonpost.com/kathleen-slatterymoschkau/spiritual-life-god-gets-a_b_542285.html Spiritual Life God Gets]
  15. [url=http://www.forbes.com/forbes/2009/0622/celebrity-09-shack-religious-thriller-paul-young-publishing-miracle.html Paul Young's Publishing Miracle]
  16. [url=http://www.huffingtonpost.com/tom-matlack/meet-me-at-ithe-shacki_b_284870.html Meet me at The Shack]
  17. [url=http://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/authors/interviews/article/11598-advancing-the-cause-.html Windblown Media Builds The Shack]
  18. [url=http://articles.latimes.com/2010/jul/13/entertainment/la-et-the-shack-20100713 The flak over 'The Shack']
  19. [url=http://www.usatoday.com/news/religion/2008-05-28-the-shack_N.htm 'Shack' opens doors, but critics call book 'scripturally incorrect']
  20. [url=http://kyivbookfestival.com/ [Архівовано 2 березня 2011 у Wayback Machine.] Київський міжнародний фестиваль християнської книги]
  21. [url=http://religo.ru/news/13631 [Архівовано 9 березня 2011 у Wayback Machine.] Уильям П. Янг назван персоной месяца в Украине]

Посилання[ред. | ред. код]