Єрсинія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єрсинія
Yersinia pestis, зображення за допомогою СЕМ
Yersinia pestis, зображення за допомогою СЕМ
Біологічна класифікація
Домен: Бактерії (Bacteria)
Тип: Proteobacteria
Клас: Gamma Proteobacteria
Ряд: Enterobacteriales
Родина: Yersiniaceae
Рід: Yersinia
van Loghem 1944
Види
Посилання
Вікісховище: Yersinia
Віківиди: Yersinia (Enterobacteriaceae)
EOL: 47182442
ITIS: 591708
NCBI: 629

Єрсинія (Yersinia) — рід бактерій родини Yersiniaceae; грам-негативні паличкоподібні бактерії, кілька мікронів завдовжки і менше мікрона в діаметрі, факультативні анаероби[1].

Рід назвали на честь Александра Жана Еміля Єрсена, франко-швейцарського бактеріолога, який відкрив Yersinia pestis, — збудника чуми. Рід Yersinia виділив у 1944 році Й. ван Логхем (англ. van Loghem)[2].

Стійкість[ред. | ред. код]

Деякі представники роду Yersinia здатні не тільки виживати, але і розмножуватися при температурі від 1 до 4 °C (що приблизно відповідає температурі холодильника), тобто є психрофілами. Також вони демонструють відносно високу стійкість до нагрівання — деякі з них можуть витримувати температуру 50—60 °C протягом 20—30 хвилин. Цих бактерій достатньо швидко інактивують окислювачі.

Патогенна дія[ред. | ред. код]

Кілька різних екологічних спеціалізацій, ймовірно, призвели до розщеплення гостро патогенних штамів Yersinia від непатогенних ліній з довкілля. Всупереч гіпотезі, що всі патогенні види Yersinia мають загального патогенного предка, показано, що вони розвивалися незалежно один від одного, але з подальшими паралельними шляхами еволюції в надбанні одних і тих же детермінант вірулентності. Ці геномні варіації привели до появи родинних збудників, де відображається їх все більш специфічний спосіб життя, зі спектром потенціалу вірулентності. Тому деякі з представників роду патогенні для людини. Їх природний резервуар — гризуни, але іноді резервуарами та джерелами інфекції можуть служити інші ссавці. Інфікування відбувається різними механізмами в залежності від виду. Зокрема, через кров за допомогою бліх (у випадку з Yersinia pestis) або аліментарним шляхом через травну систему при вживання заражених продуктів (особливо овочевих, молочних і м'ясних, як у випадку з Yersinia enterocolitica або Yersinia pseudotuberculosis). Існує гіпотеза, що деякі бактерії цього роду можуть поширюватися всередині найпростіших.

Відомі патогенні представники роду такі:

Патогенні єрсинії визнані потенційними агентами біотероризму.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ryan KJ; Ray CG (editors) (2004). Sherris Medical Microbiology (вид. 4th ed.). McGraw Hill. с. pp. 368–70. ISBN 0-8385-8529-9. 
  2. van Loghem J. J. (1944). The classification of plague-bacillus. Antonie van Leeuwenhoek Journal of Microbiology and Serology. 10: 15–16. 

Джерела[ред. | ред. код]

  • Сомова Л. М., Андрюков Б. Г., Плехова Н. Г., Плехова Н. Г. ПРОБЛЕМА ИЕРСИНИОЗОВ В СОВРЕМЕННОМ МИРЕ // Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. — 2015. — № 12-4. — С. 661—667 (рос.)