Івчук Віктор Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Івчук Віктор Михайлович
 Полковник
Загальна інформація
Народження 1960(1960)
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Роки служби 2014
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Герой України
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Ві́ктор Миха́йлович Івчу́к — полковник медичної служби, (майор до листопада 2014 року) начальник медичної служби 95-ї окремої аеромобільної бригади Збройних сил України, що має постійне місце перебування в Житомирі.

Біографія[ред. | ред. код]

З 2014 року воював на Донбасі у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Разом із бойовими медиками, надавав першу допомогу пораненим, і військовим, і цивільним та здійснював їх евакуацію.

Брав участь у Рейді 95-ї аеромобільної бригади, відомому як найдовший рейд у світовій військовій історії (тривав з 19 липня по 10 серпня 2014 року). 27 липня 2014 року під час штурму Савур-Могили дістав осколкове вогнепальне поранення. Незважаючи на власні тяжкі ушкодження, організував справжню спецоперацію, завдяки якій з поля бою вдалося евакуювати 60 поранених.

11 квітня 2022 року начальник військового шпиталю Маріуполя, полковник медичної служби Віктор Івчук був удостоєний звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка». З початку повномасштабного вторгнення росії завдяки йому та команді медиків шпиталю було врятовано сотні життів захисників Маріуполя та його мешканців.[1]

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» (2022) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Разом з іще 5 військовими за звільнення Слов'янська — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, 5 липня 2014 року нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine. 18 квітня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]