Імперія Сонця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Імперія Сонця
англ. Empire of the Sun
Жанр драма, історичний, військовий
Режисер Стівен Спілберг
Продюсер Кетлін Кеннеді
Френк Маршалл
Стівен Спілберг
Кріс Кенні
Роберт Шапіро
Сценарист Том Стоппард
Менно Мейес
На основі Дж. Г. Баллард (роман)
У головних
ролях
Крістіан Бейл
Джон Малкович
Оператор Аллен Давіо
Композитор Джон Вільямс
Монтаж Майкл Кан
Художник Норман Рейнольдс
Чарльз Бішоп
Фред Гоул
Рік Картер
Боб Рінгвуд
Гаррі Кордвелл
Кінокомпанія Amblin Entertainment
Warner Bros.
Дистриб'ютор Warner Brothers і Netflix
Тривалість 153 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1987
Кошторис $38 000 000
Касові збори США США $22 238 696
IMDb ID 0092965

Імперія Сонця (англ. Empire of the Sun) — американська історична драма 1987 року режисера Стівена Спілберга.

Сюжет[ред. | ред. код]

Друга Світова війна, 1941 рік, Шанхай. Поки ще Шанхай живе спокійним життям. Але ситуація загострюється з кожним днем все більше. Поступово починають спалахувати різні заворушення. А на тлі всього цього проходить життя англійської родини. У цій родині живе маленький хлопчик на ім'я Джим. Його батьки багаті, вони живуть у великому маєтку. Джим має одну пристрасть — любов до літаків. Цілі дні він проводить за вивченням літаків і грається зі своїми моделями. Але безтурботний час закінчується. Війна дістається і до шанхайського мирного життя. Японські збройні сили вторгаються в Шанхай. Під час евакуації Джим губиться в натовпі і залишається без батьків в захопленому місті. Тепер він змушений поневірятися у пошуках житла і їжі. Зрештою хлопчик потрапляє в табір для ув'язнених. Через чотири роки Японія капітулює. Перенісши всі жахи війни, перетворившись з щасливої дитини в змученого підлітка, Джим, нарешті, зустрічається зі своїми батьками.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Крістіан Бейл Джим Грем Джим Грем
Джон Малкович Бейзі Бейзі
Міранда Річардсон місіс Віктор місіс Віктор
Найджел Геверс доктор Ролінс доктор Ролінс
Джо Пантоліано Френк Демарест Френк Демарест
Леслі Філліпс Макстон Макстон
Масато Ібу сержант Нагата сержант Нагата
Емілі Річард Мері Грем, мати Джима Мері Грем, мати Джима
Руперт Фрейзер Джон Грем, батько Джима Джон Грем, батько Джима
Пітер Гейл містер Віктор містер Віктор
Такаторо Катаока хлопчик пілот-камікадзе хлопчик пілот-камікадзе
Бен Стіллер Дейнті Дейнті
Актор Роль
Девід Найдорф Тіптрі Тіптрі
Ральф Сеймур Коен Коен
Роберт Стівенс містер Локвуд містер Локвуд
Чжай Найше Янг Янг
Гуц Ісімацу сержант Юшіда сержант Юшіда
Емма Пайпер Емі Метьюз Емі Метьюз
Джеймс Вокер містер Радік містер Радік
Джек Дірлав співаючий в'язень співаючий в'язень
Анна Тернер місіс Гілмор місіс Гілмор
Енн Кастл місіс Філліпс місіс Філліпс
Івонн Гілан місіс Локвуд місіс Локвуд
Ральф Майкл містер Партрідж містер Партрідж


Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Фільм знятий за мотивами автобіографічного роману Джеймса Балларда «Імперія сонця» (Empire of the Sun, 1984).
  • Студія Warner Bros. придбала права на фільм практично відразу ж після публікації книги. Режисером повинен був стати Гарольд Беккер, а продюсером Роберт Шапіро. Перша версія сценарію була написана британським драматургом і сценаристом Томом Стоппардом у співпраці з самим Джеймсом Беллардом.
  • Після того як Гарольд Беккер вибув з проекту, його місце зайняв Девід Лін, а одним з продюсерів став Стівен Спілберг. Пропрацювавши близько року, Девід Лін відмовився з творчих міркувань і його місце вже остаточно зайняв Стівен Спілберг. На доопрацювання сценарію був запрошений Менно Мейес, після чого для написання фінальної версії був повернутий Том Стоппард.
  • Фільм знімався в павільйонах студії Elstree в Англії, а також в Іспанії та Китаї. Переговори з китайською владою почалися в 1985 році і тривали з перемінним успіхом майже цілий рік. У зрештою було отримано дозвіл на зйомки в Шанхаї і його околицях протягом трьох тижнів у березні 1987 року. Це був перший американський фільм, який знімався в Шанхаї, з 1940-х років.
  • На час зйомок в Шанхаї китайська влада дозволила замінити дорожні знаки, а також короткочасно перекривати цілі квартали. Більше 5 тисяч місцевих жителів були використані як масовка, причому деякі з них могли ще пам'ятати страшний період японської окупації.
  • Японських солдатів у фільмі зіграли діючі військовослужбовці Китайської народної армії.
  • Для досягнення максимальної автентичності Стівен Спілберг прагнув використовувати автомашини і авіацію того періоду. У його розпорядженні були три точні копії в натуральну величину японських винищувачів Mitsubishi A6M Zero і три прибулих з Великої Британії відновлених американські винищувачі Р-51 Mustang. Через складність запланованих сцен польотів зйомки з їх участю зайняли цілих десять днів.
  • Титульна пісня фільму Suo Gan є традиційною колискової валлійською мовою невідомого авторства. Стівен Спілберг вибрав її, оскільки Крістіан Бейл, який зіграв головну роль, був родом з Уельсу.
  • На головну роль у фільмі пробувалися понад 4 тисячі хлопчиків. Режисерові особисто рекомендувала звернути увагу на Крістіана Бейла його дружина в той період Емі Ірвінг. Та запам'ятала його по ролі царевича Олексія в телевізійному серіалі «Анастасія: Таємниця Анни», де вони разом знімалися.
  • Ерік Флінн, який зіграв одного з британських військовополонених, насправді в дитячі роки утримувався в японському таборі інтернованих.
  • Частина фільму, яка відбувається в таборі інтернованих, була дуже сильно урізана в процесі монтажу. В результаті ролі деяких акторів практично повністю зійшли нанівець.
  • Роль у фільмі стала останньою для британського актора-ветерана Ральфа Майкла.
  • Бен Стіллер, який зіграв у фільмі одну зі своїх перших ролей заявив, що задумка знятих двадцять років потому «Грім у тропіках» народилася у нього саме в період знімального процесу.
  • Автор книги Джеймс Грехем Беллард з'являється в камео на початку фільму як один з учасників маскарадної вечірки.

Посилання[ред. | ред. код]