Індське письмо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індське письмо
Печатки з Індським письмом
Вид
невідомо
Мови невідомо, можливо Хараппська
Період
приблизно 30 ст до н. е. — 19 ст до н. е.
Напрям зправа наліво
унікод
Ця стаття містить символи МФА та знаки описуваної системи письма. Якщо у Вас не встановлений відповідний шрифт, то замість юнікодівських символів Ви можете побачити знаки питання, квадратики або інші знаки.

Індське письмо також відоме як Хараппське письмо або писемність долини Інду — потенціальне письмо, яке було знайдене при розкопках цивілізації Мохенджо-Даро та Хараппи на печатках, мідних табличках, інструментах та зброї. Незважаючи на безліч спроб, "письмо" так і не вдалось розшифрувати; нема ніяких відомих білінгв а більшіть написів є занадто короткими для повного аналізу. Нині відомо приблизно 4000 артефактів з більш ніж 400 окремими символами.

Характеристики[ред. | ред. код]

Найдовший відомий Індський текст з 34 знаками

Число відомих знаків завищує 400, але точну кількість не вдається встановити, так як невідомо, чи певні знаки є окремими чи просто двома варіантами одного знака. Така кількість знаків є занадто великою для алфавіту, тож письмо вважається логографічним. Звичайний напрямок письма - справа наліво, хоча відомо кілька написів зліва направо чи в бустрофедоні.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]