Інша Земля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інша Земля
Another Earth
Жанр Драма
Наукова фантастика
Режисер Майк Кегілл
Продюсер Майк Кегілл
Гантер Ґрей
Бріт Мерлінґ
Ніколас Шумейкер
Сценарист Майк Кегілл
Бріт Мерлінґ
У головних
ролях
Бріт Мерлінґ
Вільям Мейпотер
Метью-Лі Ерлбек
Оператор Майк Кегілл
Композитор Fall On Your Sword
Монтаж Майк Кегілл
Кінокомпанія Artists Public Domain
Дистриб'ютор Fox Searchlight Pictures
Тривалість 92 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2011
Дата виходу 24 січня 2011
(Кінофестиваль «Санденс»)
Кошторис 0,2 млн. $ [1]
Касові збори 1,316 млн. $[2]
IMDb ID 1549572
Рейтинг MPAA: PG-13
foxsearchlight.com/anotherearth/

«Інша Земля» (англ. Another Earth) — американська науково-фантастична драма 2011 року, повнометражний режисерський дебют Майка Кегілла.

Світова прем'єра стрічки відбулася 24 січня 2011 року на кінофестивалі «Санденс»[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Науково-фантастична драма про трагічний перетин життів студентки, щойно прийнятої до астрофізичної програми Массачусетського технологічного інституту, та геніального композитора, що досяг вершини своєї професії й очікує на народження другої дитини.

У ніч відкриття вченими ідентичної Землі планети в Сонячній системі Рода Вільямс, кермуючи автомобілем у нетверезому стані, врізається в автомобіль Джона Берроуза, внаслідок чого гине його дружина та син, а сам він падає в кому. Головна ж героїня фільму потрапляє до в'язниці[4].

У ролях[ред. | ред. код]

  • Бріт Мерлінґ — Рода Вільямс
  • Вільям Мейпотер — Джон Берроуз
  • Метью-Лі Ерлбек — Алекс
  • Джордан Бейкер — Кім Вільямс
  • Робін Лорд Тейлор — Джефф Вільямс
  • Флінт Бевередж — Роберт Вільямс
  • Кумар Паллана — Пердіп
  • Річард Берендзен — оповідач

Виробництво[ред. | ред. код]

Ідея фільму «Інша Земля» вперше виникла у роздумах режисера Майка Кегілла та акторки Бріт Марлінг про те, що було б, якби людина зустрілася з собою. Щоб дослідити цю можливість у великому масштабі, вони розробили концепцію дубліката Землі. Візуальне зображення Землі-2 було навмисно створено, щоб уявити Місяць, оскільки Кегілл був дуже натхненний висадкою «Аполлона-11» на супутник нашої планети у 1969 році[5]. Також деякі деталі «Іншої Землі» схожі на британський науково-фантастичний фільм «Двійник» 1969 року.

Фільм знятий у Нью-Гейвені, штат Коннектикут, у рідному місті Майка Кегілла. Окремі сцени знімалися вздовж берегової лінії Вест-Гейвена, у середній школі Вест-Гейвена та на станції Union Station. Тому режисер зміг скористатися послугами місцевих друзів і родини, таким чином зменшивши витрати. Будинок його дитинства використовувався як будинок Роди, його спальня — як кімната головної героїні. Місце автокатастрофи зняти вдалося завдяки допомозі місцевого офіцера поліції, з яким Кегілл був знайомий. Офіцер пізно ввечері перегородив частину шосе. Сцена ж, в якій Рода залишає в'язницю, знята, коли Марлінг відвідувала справжню в'язницю, видаючи себе за інструктора йоги[6].

За словами Бріт Марлінг, вона звернулася до Вільяма Мейпотера, щоб той зіграв Джона, після того, як її «переслідувала» його гра у фільмі У спальні (2001). Мейпотер погодився працювати над проектом всього за 100 доларів на день[7]. Коли ж його запитали, чому він погодився приєднатися до акторського складу, бо незалежні фільми «сумно відомі своїми касовими зборами та відгуками критиків», Мейпотер відповів, що його привабили тематика та імена, задіяні в проекті. За наполяганням Мейпотера, він і продюсерська команда багато працювали над сценами Джона і Роди, щоб краще розвинути персонажа у фільмі[8].

Музика[ред. | ред. код]

Музичну партитуру створив музичний гурт Fall on Your Sword, за винятком пісні, яка звучить у сцені з музичною пилкою. Останню написав Скотт Мансон, виконала — Наталія Паруз[9]. Майк Кегілл зустрів Паруз, також відому як «Жінка-пила», коли їхав у метро Нью-Йорка. Зачарований її грою, він отримав контактну інформацію та домовився з нею про тренування Вільяма Мейпотера, як триматися та поводитися так, ніби той дійсно грає на пилці для сцени у фільмі[5][10].

Реліз[ред. | ред. код]

Світова прем’єра «Іншої Землі» відбулася на 27-му кінофестивалі «Санденс» у січні 2011 року. Фільм показаний у драматичному конкурсі. Журнал Variety з цього приводу повідомляв: «[Цей проект] був визнаний одним із найбільш високо оцінених на фестивалі, оскільки викликав овації після перегляду та позитивні відгуки від покупців та відвідувачів». Дистриб'ютор Fox Searchlight Pictures виграв права на розповсюдження фільму в угоді на суму від 1,5 до 2 мільйонів доларів США, випередивши інших дистриб'юторів, зокрема Focus Features і The Weinstein Company[11].

Нагороди[ред. | ред. код]

Загалом стрічка отримала 3 нагороди, зокрема:

Номінації[ред. | ред. код]

Загалом стрічка отримала 2 номінації, зокрема:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 квітня 2012. Процитовано 4 грудня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. http://www.kinopoisk.ru/level/85/film/489752/
  3. http://www.kinopoisk.ru/level/80/film/489752/
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 листопада 2011. Процитовано 4 грудня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. а б Soistmann, Billy (25 липня 2011). Interview: Mike Cahill discusses [intertwining science fiction and drama in Another Earth]. Cinedork.com. Архів із оригіналу за 15 серпня 2011.
  6. Smith, Abbe (26 листопада 2009). Hamden filmmaker returns to his roots [Архівовано 2012-03-15 у Wayback Machine.]. Greenwich Time. New Haven.
  7. Welch, Jack (12 липня 2011). William Mapother [Архівовано 2012-03-14 у Wayback Machine.]. Louisville Magazine.
  8. Exclusive: ANOTHER EARTH's William Mapother Interview [Архівовано 2012-01-02 у Wayback Machine.]. Daemon's Movies. Daemons Media. 2011.
  9. Simotas Presents Citation Of Honor To Musical Saw Festival [Архівовано 2015-10-24 у Wayback Machine.]. The Queens Gazette. 27 липня 2011.
  10. Pais, Matt (25 липня 2011). [Q&A: Chicago native 'Another Earth' star/co-writer Brit Marling]. RedEye.
  11. Stewart, Andrew; Lodderhose, Diana (26 січня 2011). First on Variety: Searchlight nabs 'Earth'. Variety.
  12. Архівована копія. Архів оригіналу за 14 липня 2011. Процитовано 4 грудня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  13. Нагороди та номінації фільму Інша Земля на сайті IMDb (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]