Аггей (Колосовський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аггей
Народився 1738
Білики, Кобеляцький повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
Помер 24 жовтня (4 листопада) 1792
Переяслав, Київське намісництво, Російська імперія
Діяльність священник
Alma mater Києво-Могилянська академія
Посада єпископ
Конфесія православ'я

Антоній Колосовський (чернече ім'я — Аггей; *1738, Білики — †24 жовтня 1792, Переяслав) — український релігійний діяч доби Гетьманщини. Єпископ Відомства православного сповідання Російської імперії. Єпископ Бєлгородський i Обоянський.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в козацькій сім’ї містечка Білики Полтавського полку (нині смт. Білики Кобеляцького р-ну Полтавської обл.). До 1759 навчався у Києво-Могилянській академії. По закінченні філософського класу став послушником Києво-Печерської лаври.

8 квітня 1759 року пострижений у чернецтво під іменем Аггея у Києво-Печерській лаврі, де потім, перебуваючи протягом 10 років, мав посаду справщиками книг друкарні, а пізніше — проповідника в сані соборного ієромонаха.

Ухвалою синоду від 1769 Колосовського викликано до Санкт-Петербурга й призначено законовчителем Санкт-Петербурзького морського кадетського шляхетського корпусу. У 1774 — архімандрит Нижньогородського Вознесенського Печерського монастиря.

Від 1774 до 1786 — єпископ Бєлгородський i Обоянський. Керуючи Бєлгородською єпархією, багато уваги приділяв розвиткові навчальних закладів, особливо Харківського колегіуму. Завдяки піклуванню Колосовського реставровано Харківський Успенський собор, i після реставрації освячено його в присутності генерал-фельдмаршала графа П. О. Румянцева-Задунайського.

У зв'язку з погіршенням стану здоров'я Колосовського відправлено «на спочинок» до Переяславського Вознесенського монастиря з правом керувати ним. Тут він прожив шість років. За ініціативи Антонія в Михайлівському монастирі споруджено муровану гробницю для мощей Макарія, архімандрита Овруцького. В останній період життя Колосовський уже не міг ходити та виконувати богослужіння, тому під час великих релігійних свят i в час перенесения мощей преподобного мученика Макарія його носили навколо храму на ношах.

Помер Колосовський у Вознесенському монастирі, де й похований. Збереглася його друкована промова, піднесена імператриці Катерині II у 1770 році під час спуску на воду нового корабля. Твір, що вважався бібліографічною рідкістю у XIX столітті, відзначається високою художністю.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Багалей Д. И., Миллер Д. П. История города Харькова… т. 1. — Харьков, 1905;
  • Павловский И. Ф. Полтавцы… — Полтава, 1914.