Агиртрія прибережна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агиртрія прибережна

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Trochilini
Рід: Золотохвостий колібрі-сапфір (Chrysuronia)
Вид: Агиртрія прибережна
Chrysuronia leucogaster
(Gmelin, JF, 1788)[2]
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Trochilus leucogaster
Amazilia leucogaster
Agyrtria leucogaster
Посилання
Вікісховище: Chrysuronia leucogaster
Віківиди: Chrysuronia leucogaster
ITIS: 555165
МСОП: 22687574
NCBI: 1118501

Аги́ртрія прибере́жна[3] (Chrysuronia leucogaster) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Прибережні агиртрії
Гніздо прибережної агиртрії

Довжина птаха становить 9—10 см, самці важать 4—4,5 г, самиці 4,3 г. У самців номінативного підвиду тім'я і шия з боків зелені, блискучі. Решта верхньої частини тіла, боки і горло з боків золотисто-зелені або бронзово-зелені. Центральна частина горла і решта нижньої частини тіла біла. Центральні стернові пера бронзово-зелені або бронзово, крайні стернові пера синювато-чорні. Дзьоб короткий, прямий або легко вигнутий, чорнуватий, знизу біля основи червоний.

Самиці мають подібне забарвлення, горло з боків у них поцятковане зеленими плямами, стернові пера мають сірувато-зелені кінчики. забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць, однак пера на спині у них мають коричнюваті краї. У представників підвиду C. l. bahiae бронзовий відтінок в їх оперенні менш виражений.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[4]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Прибережні агиртрії мешкають у прибережних районах Венесуели, Гаяни, Суринаму, Французької Гвіани і Бразилії. Вони живуть у різноманітних напіввідкритих і відкритих ландшафтах, зокрема в мангрових лісах, в серрадо і каатинзі, на плантаціях, в парках і садах. Птахи зустрічаються переважно на рівні моря, у Венесуелі місцями на висоті до 250 м над рівнем моря.

Прибережні агиртрії живляться нектаром різноманітних квітучих дерев, чагарників і трав'янистих рослин з родин бобових, вошизієвих, бананових, акантових, геліконієвих, біньйонієвих, мальвових, бромелієвих, анакардієвих, вербенових і пасифлорових. Крім того, вони живляться дрібними комахами, яких вони ловлять в польоті. Сезон розмноження у прибережних агиртрій у Гаяні триває з липня по серпень, на північному сході Бразилії з жовтня по грудень. Гніздо чашоподібне, робиться з рослинних волокон і листя, зовні покривається лишайником, розміщується на горизонтальній гілці або в розвилці між гілками, на висоті 5 м над землею. В кладці 2 яйця розміром 13,6×9 мм і вагою 0,43 г. Інкубаційний період триває 14 днів, пташенята покидають гніздо через 20—25 днів після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Chrysuronia leucogaster: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 15 січня 2023
  2. Gmelin, Johann Friedrich (1788). Systema naturae per regna tria naturae : secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (Latin) . Т. 1, Part 1 (вид. 13th). Lipsiae [Leipzig]: Georg. Emanuel. Beer. с. 495.
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 15 січня 2023.