Агнець (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агнець
Зображення
Зображує Агнець
CMNS: Агнець у Вікісховищі

Агнець (лат. agnus) — природна негеральдична гербова фігура.

Агнець, біблійна та християнська жертовна тварина, одне з алегоричних зображень Христа, символ чистоти, чистої та непорочної жертви — «ягня боже». У християнській символіці, особливо в католицькій – символ християнства, тому агнець – емблема невинності, непорочності, лагідності та доброти. За наявності супутніх атрибутів зображення ягня можуть мати різні значення: "агнець з хрестом" (страждання, смерть), "агнець з корогвою, що йде вправо" (перемога), "агнець на книзі" (Євангеліє).

Історія[ред. | ред. код]

"Великодній агнець" є древнім християнським символом невинності ("агнець Божий"), який зберігся протягом усього середньовіччя, в тому числі і в геральдиці, особливо міський, незважаючи на те, що в 680 році Константинопольський собор ухвалив замінити це первісне зображення Христа (Ecce Agnus Dei gui tollit peccata mundi — «Це агнець Божий, що зняв гріхи світу») зображеннями з розп'яттям.

Збереглися фрески XII століття у Віці та фрагмент розпису XIII століття у соборі Ле-Пюї у Франції.

Найбільша кількість міських гербів з агнцями є в Європі : Бріксен і Бріксенське єпископство, Велзен, Руан, Ош та інші. Зображення Агнця є в гербі Пуерто-Ріко.

Блазонування[ред. | ред. код]

Геральдичний агнець зазвичай срібний із золотим німбом, він несе хоругву з червоним хрестом ("прапор Агнця Божого"), але можливі й інші кольори, а хоругва не обов'язково має форму хреста. Іноді ягня спирається на "книгу семи печаток". Як правило зображення агнця "стояче", з піднятою правою ногою, що тримає корогву, вкрай рідко "лежачи" з корогвою.

Зображення[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Сост. к.и.н. В.В. Похлёбкин. Словарь международной символики и эмблематики. М. Изд. Междун. Отношения. Изд. 3-е. 2001 г. № 1. Агнец. ISNB 5-7133-0869-3.
  • Сост: Джованни Санти-Мадзини. Геральдика. История, терминология, символы и значения гербов и эмблем. М. Изд: Астрель. Пасхальный Агнец. стр. 337. ISBN 978-5-271-10044-4.