Адріана Казелотті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адріана Казелотті
англ. Adriana Caselotti
Народилася 6 травня 1916(1916-05-06)[1][2][3]
Бриджпорт, Коннектикут, США
Померла 18 січня 1997(1997-01-18)[1][3] (80 років)
Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
  • рак легень
  • Громадянство  США
    Діяльність співачка, акторка озвучення, кіноакторка
    Alma mater Голлівудська старша школа
    Роки діяльності 1937–1997
    Брати / сестри Louise Caselottid
    IMDb nm0143314
    Нагороди та премії

    Адріана Казелотті (англ. Adriana Caselotti; 6 травня 1916 — 18 січня 1997) — американська акторка та співачка італійського походження. Славу отримала за озвучення Білосніжки в класичному мультфільмі Волта Діснея Білосніжка і сім гномів 1937 року, після якого Дісней заборонив їй зніматися деінде.

    Біографія[ред. | ред. код]

    Народилась в родині іммігрантів з Італії. Батько Гвідо Казелотті (Guido Caselotti) викладав музику та спів. Мати Марія Казелотті (Maria Caselotti) була співачкою в Римському оперному театі.

    До середини 1930-х Адріана працювала у студійному хорі на «MGM», поки у 1936 році Волт Дісней не запросив її озвучити головну роль у своєму новому мультфільмі Білосніжка і сім гномів. Післи виходу мультфільму представники студії внесли ім'я акторки у своєрідний "чорний список" — Дісней не хотів, щоб її голос звучав де-небудь ще. Американський комік Джек Бенні зізнавався, що особисто зв'язувався з мультиплікатором, щоб випросити дозвіл використовувати голос Казелотті, але Дісней категорично відмовився. Однак попри заборону виступати, Адріана Казелотті зіграла ще кілька ролей: виконала партію Джульєтти у пісні Залізного Дроворуба "If I Only had a Heart" з фільму Чарівник країни Оз, а також зіграла епізодичну роль співачки у фільмі Це дивовижне життя 1946 року.

    До образу Білосніжки Казелотті поверталась усе життя. У 1973 році вона з'явилась в одному з епізодів шоу "The Julie Andrews Hour", брала участь у шоу Майкла Дугласа. Казелотті заробляла на життя продажем автографів, робила спроби пробитись в Оперу. На початку 90-х коли у Діснейленді перебудовували грот Білосніжки 75-літня Казелотті перезаписала пісню "I'm Wishing". У 1994 році за озвучку Білосніжки Казелотті отримала нагороду «Легенда Діснею».

    Була одружена чотири рази. В 1945 побралася з Робертом Чардом (Robert Chard), розлучилася. В 1952 році обвінчалася з актором Норвелом Мітчеллом (Norval Mitchell). Після весілля чоловік пішов на пенсію, а в 1972 році помер. У тому ж Казелотті пошлюбила доктора Дена Костігена (Dana Costigan). Ставши вдовою вдруге, одружилася з Флоріаном Сент-П'єром (Florian St Pierre), розлучилася.

    Адріана Казелотті багато років хворіла на рак молочної залози. Їй була зроблена мастектомія, але марно. У 1996 році в неї було виявлено рак легень, а 18 січня 1997 року Адріана Казелотті пішла з життя у віці 80 років. Тіло було кремоване, прах розвіяний над містом Ньюпорт-Біч у Каліфорнії.

    Примітки[ред. | ред. код]

    Посилання[ред. | ред. код]