Александра Вікторія Шлезвіг-Гольштейн-Зондербург-Глюксбурзька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Александра Вікторія Шлезвіг-Гольштейн-Зондербург-Глюксбурзька
нім. Alexandra Viktoria von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Світлина принцеси роботи Ернста Зандау, близько 1910 року
Ім'я при народженні Александра Вікторія Августа Леопольдіна Шарлотта Амалія Вільгельміна
Народилася 21 квітня 1887(1887-04-21)
Гут Ґрюнхольц, Тумбі, Німецька імперія
Померла 15 квітня 1957(1957-04-15) (69 років)
Ліон, Франція
Поховання родинний цвинтар Луїзенлунду
Країна  Німеччина
Діяльність художниця
Знання мов німецька
Титул принцеса Прусська
Термін 19081920
Рід Глюксбурги, Гогенцоллерни
Батько Фрідріх Фердинанд Глюксбурзький
Мати Кароліна Матильда Ауґустенбурзька
Брати, сестри Вікторія Адельгейда, Гелена, Адельгейда, Вільгельм Фрідріх, Кароліна Матильда
У шлюбі з 1) Август Вільгельм Прусський
2) Арнольд Рюманн
Діти Від першого шлюбу: Александр Фердинанд
Від другого шлюбу: не було

Александра Вікторія Августа Леопольдіна Шарлотта Амалія Вільгельміна Шлезвіг-Гольштейн-Зондербург-Глюксбурзька (нім. Alexandra Viktoria Auguste Leopoldine Charlotte Amalie Wilhelmine von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, 21 квітня 1887 — 15 квітня 1957) — принцеса Шлезвіг-Гольштейн-Зондербург-Глюксбурзька з династії Глюксбургів, донька герцога Шлезвіг-Гольштейн-Зондербург-Глюксбурзького Фрідріха Фердинанда та принцеси Ауґустенбурзької Кароліни Матильди, дружина прусського принца Августа Вільгельма, а після розлучення з ним — капітан-лейтенанта Арнольда Рюманна.

Художниця.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась 21 квітня 1887 року у маєтку Ґрюнхольц у Шлезвігу, на території Пруссії. Була другою дитиною та другою донькою в родині герцога Шлезвіг-Гольштейн-Зондербург-Глюксбурзького Фрідріха Фердинанда та його дружини Кароліни Матильди Ауґустенбурзької. Мала старшу сестру Вікторію Адельгейду, а також молодших — Гелену, Адельгейду, Кароліну Матильду та брата Вільгельма Фрідріха.

У маєтку Ґрюнхольц провела більшу частину дитинства та юності. Освіту здобувала разом зі старшою сестрою в репетиторів і гувернанток. Вивчала німецьку, французьку й англійську мови, математику, історію й політику, мала уроки музики й танців.

Світлина з першим чоловіком роботи Т. Г. Фоґта

У 21-річному віці взяла шлюб зі своїм кузеном, прусським принцом Августом Вільгельмом, що був її однолітком. Наречений був сином імператора Вільгельма II та її тітки, принцеси Августи Вікторії Ауґустенбурзької. Правляче подружжя і стало організатором даного союзу. Весілля пройшло 22 жовтня 1908 року в Міському палаці Берліна. Александра Вікторія була улюбленицею свекрухи і перший час подружнє життя було щасливим.

Молодята планували оселитися у берлінському палаці Шонгаузен, але імператор дарував їм Лігницьку віллу у парку Сан-Сусі в Потсдамі. Оселившись там, пара зробила свою резиденцію місцем зустрічі вчених і художників. У подружжя з'явився єдиний син:

Під час Першої світової війни Август Вільгельм був призначений адміністратором округу Руппін, і сімейство переїхало до замку Райнсберг. Родинне життя погіршувалося, у тому числі, через близькі стосунки принца з Гансом фон Макензеном, але Вільгельм II виступав проти розлучення. Зрештою, воно було оформлене після падіння монархії, 16 березня 1920 року. Син залишився під опікою батька.

У 34 роки Александра Вікторія взяла другий шлюб із 37-річним капітан-лейтенантом Арнольдом Рюманном. Весілля пройшло 7 січня 1922 року у Ґрюнхольці. Даний союз залишився бездітним. Пара розлучилася 3 липня 1933 року.

Померла 15 квітня 1957 року в Ліоні. Була похована на родинному цвинтарі Луїзенлунду.[1]

Діяльність як художниці[ред. | ред. код]

Навчалася образотворчому мистецтву у німецького художника й педагога Артура Кампфа. Під час навчання практикувалася у малюванні візерунків для шпалер, акварелі та етюдах сангіною й олівцем. Протягом першого шлюбу утримувала два дитячі притулки у Берліні на кошти, отримані з продажу своїх картин. У 1920 році у відбулася її перша виставка у Museumsberg Flensburg, на якій були представлені пейзажі Глюксбургу, Фленсбург-фьорду та околиць Райнсбергу. У 1926–1932 роках подорожувала США у житловому трейлері й продала більш, ніж сотню, картин, серед яких були пейзажі, портрети та зображення квітів.[2] У 1942 році виставляла свою картину на Великій берлінській художній виставці у Національній галереї. Після Другої світової війни подорожувала Європою та заробляла продажем картин.

Генеалогія[ред. | ред. код]

Фрідріх Вільгельм
 
Луїза Кароліна Гессен-Кассельська
 
Георг Вільгельм
 
Іда цу Вальдек-Пірмонт
 
Крістіан Август II
 
Ловіса-Софія Даннескьольд-Самсе
 
Ернст I
 
Феодора Лейнінгенська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фрідріх
 
 
 
 
 
Адельгейда цу Шаумбург-Ліппе
 
 
 
 
 
Фрідріх VIII
 
 
 
 
 
Адельгейда Гогенлое-Лангенбурзька
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фрідріх Фердинанд
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Кароліна Матильда Ауґустенбурзька
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Александра Вікторія
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Родинний цвинтар Луїзенлунду. [1] (англ.)
  2. Prinzessin Alexandra Victoria. Der Spiegel № 52 від 21 грудня 1949 року. [2] (нім.)

Література[ред. | ред. код]

  • Ulrike Wolff-Thomsen: Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, Alexandra Victoria Prinzessin zu. In: Ulrike Wolff-Thomsen: Lexikon Schleswig-Holsteinischer Künstlerinnen, Städtisches Museum Flensburg (Hrsg.), Verlag Boyens & Co., Heide 1994, ISBN 3-8042-0664-6, стор. 288.

Посилання[ред. | ред. код]