Альфонс Легро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альфонс Легро
Alphonse Legros
портрет Легро в молоді роки пензля Фелікса Бракмона
При народженні Alphonse Legros
Народження 8 травня 1837(1837-05-08)
Діжон
Смерть 8 грудня 1911(1911-12-08) (74 роки)
  Вутфорт, Британія
Національність Франція Франція
Країна Франція і Британія
Жанр біблійні і жанрові картини, портрети.
Навчання Париж
Діяльність скульптор, художник, медальєр, майстер офорту, art educator, рисувальник, художник-гравер, архітектурний кресляр
Напрямок реалізм, імпресіонізм
Роки творчості 1856 — 1910
Вчитель Орас Лекок де Буабодранd
Працівник Школа образотворчого мистецтва Слейдаd
Твори Calvaryd, Q17492849? і Léon Gambettad
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Оклендська галерея мистецтвd, Фінська національна галерея, Тейт, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Канади, Штедель, Музей витончених мистецтв, Національні галереї Шотландіїd, Національна галерея, Національний музей західноєвропейського мистецтва, Токіо, Музей Фіцвільяма, Rhode Island School of Design Museumd, Tacoma Art Museumd, Музей д'Орсе, Манчестерська художня галереяd, Sheffield Galleries and Museums Trustd, New Mexico Museum of Artd, Національний музей образотворчого мистецтва[1], Єльський центр британського мистецтваd, Vanderbilt University Fine Arts Galleryd, Музей витончених мистецтв Парижаd, Музей Вальрафа-Ріхарца, Art Gallery of Hamiltond, Picker Art Galleryd, Музей Вікторії та Альберта, Галерея мистецтв Вокера, Ашмолеан музей, Laing Art Galleryd, Hatton Galleryd, William Morris Galleryd, Національний музей Швеції[2], Реннський музей образотворчого мистецтва, Музей Ґетті і Print Collectiond[3]

CMNS: Альфонс Легро у Вікісховищі

Альфонс Легро (фр. Alphonse Legros, 8 травня 1837 — 8 грудня 1911) — французький художник другої половини XIX ст. Малював побутові картини, портрети. Відомий майстер офорту.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в місті Діжон. Батько був бухгалтером. Малий Легро приїздив до родичів у село, де краєвиди цієї частини Франції надихали на створення малюнків, пізніше офортів і картин. Художнє навчання отримав в мистецькій школі міста Діжон. Шість місяців працював в місті Ліон під керівництвом декоратора Бішо (Beuchot), що робив стінопис в каплиці кафедрального собору міста.

Кардинал Маннінг, медаль

Навчання продовжив в Парижі, де вивчав театрально-декораційне мистецтво. В цей період Легро почав бувати в Малій школі (the drawing-school of Lecoq de Boisbaudran), де вивчали графічні техніки. Там заприятелював з Жулем Далу та Огюстом Роденом. Пізніше Легро зробить декілька портретів Родена і Далу. З 1855 р. Легро навчався в класах Школи красних мистецтв. Два його портрети було прийнято в Паризький Салон у 1857 р. У 1863 році Легро приїздив до Англії, а через рік (у 1864 р.) узяв шлюб з англійкою Френсіс Розетт Надсон. Серед знайомих художника — Джеймс Вістлер, який переконав художника, щоб той оселився в Британії. Легро заробляв на життя офортами і викладанням в Школі мистецтв Південного Кенсінгтона. З 1876 р. він професор Університетського коледжу Лондона.

В Лондоні після відвідин Британського музею звернувся до створення медалей. Темами його офортів були уявні і реальні пейзажі Бургундії, замки Іспанії, серія аркушів на тему «Тріумф Смерті», в чому позначилася естетика модерну і декадансу.

Легро помер в містечку Вутфорт, Хемфордшир в Британії.

Портрети пензля Альфонса Легро[ред. | ред. код]

Офорти Легро на сільські теми[ред. | ред. код]

Офорти — портрети[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • H.W. Singer, Alphonse Legros. Die graphischetn Künste 1898.
  • L. Bénédite, Alphonse Legros, in: «Revue d'an» — Parigi 1900.
  • C. Monkhouse, Professor Legros, in: «Magazin of Art» 1882.
  • H. Crisholm, Alphonse Legros, in «Encyclopaedia Britannica», 11° edizione, Cambridge University Press, 1911.

Посилання[ред. | ред. код]