Анастасіо Сомоса Дебайле

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анастасіо Сомоса Дебайле
ісп. Anastasio Somoza Debayle
Анастасіо Сомоса Дебайле
Анастасіо Сомоса Дебайле
Президент Нікарагуа
1 травня 1967 — 17 липня 1979
Народився 5 грудня 1925(1925-12-05)
Леон, Нікарагуа
Помер 17 вересня 1980(1980-09-17) (54 роки)
Асунсьйон, Парагвай
Похований Caballero Rivero Woodlawn Park North Cemetery and Mausoleumd
Відомий як політик
Країна Нікарагуа
Alma mater Військова академія США
Політична партія Nationalist Liberal Partyd
Батько Анастасіо Сомоса Гарсіа
Мати Salvadora Debayled
У шлюбі з Hope Portocarrerod
Діти Anastasio Somoza Portocarrerod
Нагороди
Grand Cross 1st class of the Order of Merit of the Federal Republic of Germany Кавалер Великого хреста ордена Ізабелли Католички кавалер Великого ланцюга ордена Інфанта дона Енріке

Анастасіо Сомоса Дебайле (ісп. Anastasio Somoza Debayle; 5 грудня 1925 — 17 вересня 1980) — сорок четвертий і сорок п'ятий президент Нікарагуа, з 1 травня 1967 по 1 травня 1972 і з 1 грудня 1972 по 17 липня 1979. Фактично, як глава Національної гвардії, він був главою держави з 1967 по 1979.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 5 грудня 1925 року в Манагуа в родині династії Сомоси, яка керувала Нікарагуа з 1936. Як батько Анастасіо Сомоса Гарсіа і брат Луїс Сомоса Дебайле, Анастасіо Сомоса продовжував правити країною, спираючись на американську військову і економічну допомогу, аристократію і добре озброєну і навчену дванадцятитисячну гвардію, офіцерський корпус якої був замкнутою і привілейованою кастою.

Повалення[ред. | ред. код]

10 січня 1978 року, після вбивства гвардійцями головного редактора опозиційної газети «La Prensa» Педро Хоакіна Чаморро (його дружина, в майбутньому президент — Віолета Чаморро), в країні почалося збройне повстання, яке режим змушений був придушувати самостійно. Сомоса благав Джиммі Картера про допомогу. Віце-президент Нікарагуа Луїс Паллаіс виступив в конгресі США з промовою, в якій пророкував: «Ви ще проклянете той день, коли вам не вистачило рішучості зупинити експансію радянського імперіалізму на континенті», — але нікого не переконав. В кінці червня 1979 Пентагон привів 82-ю повітряно-десантну дивізію в стан підвищеної боєготовності, але справа тим і скінчилося. Провідні американські ЗМІ заговорили про «повний крах центральноамериканської політики США» і навіть про «програну битву, яка призведе до поразки в глобальному протистоянні між США і СРСР».

На світанку 17 липня 1979 року Анастасіо Сомоса-молодший наказав викопати з землі труни з тілами свого батька, і старшого брата, а також всіх покійних членів сім'ї, що правила Нікарагуа протягом 42 років. Труни, а також мішки з готівкою і коштовностями (особистий статок диктатора оцінювалася в 400 млн доларів) заповнили вантажний відсік особистого «Боїнга» Сомоси, салон був заповнений його родичами, соратниками і старшими офіцерами Національної гвардії. Доручивши полковнику Федеріко Махіа виконувати свої обов'язки, диктатор прибув на літаку військової бази Хомстед у США, але був змушений покинути США через три дні за наказом Джимі Картера. Втім, полковник Махіа негайно зник, а офіцери його штабу розбіглися, кинувши солдатів Національної гвардії напризволяще.

19 липня в Манагуа вступили колони партизан «Сандіністського фронту національного звільнення» (СФНВ), загальне командування якими здійснював Даніель Ортега Сааведра. Революція перемогла.

В еміграції[ред. | ред. код]

Спершу Сомоса прибув до Флориди, звідки через три дні вирушив морем на Багамські острови, сподіваючись, що ще зможе повернутися в Нікарагуа, оскільки тодішній американський посол Лоуренс Пеццуло повідомив Сомосу, що його повернення на батьківщину справа найближчих шести місяців. Пеццуло говорив, що після приходу до влади нового цивільного уряду, народ заспокоїться, і США зуміє домовитися з новим режимом про повернення диктатора. Однак ніяких переговорів не було — Джиммі Картер кинув колишнього вірного слугу Америки напризволяще.

Пробувши на Багамах 14 днів Сомоса мав вирушати далі в зв'язку з небажанням місцевого уряду продовжувати його візу.

У Сомоси не було іншого вибору, крім як звернутися до свого старого соратника по боротьбі з «комуністичною загрозою», президентові Парагваю Альфредо Стресснер, який гостинно прийняв екс-диктатора. Сомоса оселився в Асунсьйоні, отримавши, відповідно до міжнародного права, статус «політичного біженця». Колишній президент ретельно стежив за подіями, що відбувалися в новій Нікарагуа. У 1980 році він опублікував книгу «Зраджена Нікарагуа», в якій детально розповідав про поразку свого режиму і про зраду з боку Вашингтона.

За два місяці до свого вбивства, Анастасіо Сомоса перевів більше мільйона доларів в Гондурас, для того, щоб фінансувати створення першого контрреволюційного угруповання «Демократична Сила Нікарагуа» (Fuerza Democrática Nicaraguense — FDN), яка, здебільшого, була складена з колишніх бійців Національної Гвардії, які сховалися в цій країні. Сомоса підбадьорився — він дійсно вірив, що настане день і він повернеться на батьківщину переможцем. Він вирішив безкомпромісно боротися з комуністами зі свого притулку в Парагваї.

За допомогою чиновників режиму Стресснера, генералу Сомоса вдалося отримати будинок в одному з найпрестижніших районів столиці — на проспекті Генерала Франсиско Франко, сьогодні перейменованому в проспект Іспанії.

Вбивство[ред. | ред. код]

Сомоса був заочно засуджений до смертної кари, яка наздогнала його в Асунсьйоні 17 вересня 1980 року. (Операція «Рептилія»), де він оселився після повалення. Вранці 16 вересня вантажівка, відповідно до заздалегідь затвердженого плану, на початку проспекту Іспанія врізалася в випадковий легковий автомобіль, повністю блокувавши рух.

Білий «Мерседес» Сомоси змушений був зупинитися прямо навпроти орендованого бойовиками будинку: саме звідти Енріке Горріарана Мерло відкрив вогонь з гвинтівки M-16. Оскільки машина не була броньованою, йому відразу ж вдалося вбити шофера. Почувши постріли, охоронці Сомоси вибігли з його будинку і спробували стати на його захист, однак Горріаран зустрів їх щільним вогнем, не давши наблизитися до автомобіля. У цей момент Ірурсун вистрілив з гранатомета, але не влучив. Негайно після цього був випущений наступний снаряд, який, потрапивши в машину, викликав сильний вибух, повністю зруйнувавши транспортний засіб. Анастасіо Сомоса Дебайле був убитий. Разом з ним загинув і його фінансовий консультант, колумбієць Джо Байтінер.

Група успішно відступила, проте Ірурсун вирішив повернутися в орендований будинок, щоб забрати забуті там чотири тисячі доларів. Побачивши його, свідки події злочину вказали поліції на бойовика. Відбулася коротка перестрілка, в ході якої Ірурсун загинув. Іншим членам РАН за підтримки парагвайських комуністів вдалося уникнути облав і покинути країну.

ЗМІ неодноразово відзначали, що Сомоса міг стати жертвою операції спецслужб США. Лише в 2001 році з'ясувалося, що страту диктатора санкціонував лідер СФНВ Томас Борхе, а провела його група аргентинців з Революційної армії народу під керівництвом Енріке Горріарана Мерло.

Посилання[ред. | ред. код]