Балабуха Анатолій Хомич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Анатолій Балабуха)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Балабуха Анатолій Хомич
Народився 6 листопада 1938(1938-11-06)
Старе Мажарове, Зачепилівський район, Харківська область, Українська РСР, СРСР
Помер 13 травня 2015(2015-05-13) (76 років)
Країна  Україна
 Українська Радянська Соціалістична Республіка
Діяльність поет, перекладач, редактор
Alma mater ХНУ імені В. Н. Каразіна
Заклад ХНУ імені В. Н. Каразіна
Брати, сестри Балабуха Кім Хомич

Балабуха Анатолій Хомич — поет, редактор, перекладач з Харківщини. Брат літературознавця Кіма Хомича Балабухи.

Біографія[ред. | ред. код]

Балабуха Анатолій Хомич народився 6 листопада 1938 року в селищі Старе Мажарове (що на межі з дніпропетровським Приоріллям, тепер це Зачепилівський район) на Харківщині в учительській сім'ї (батько — Хома Васильович та мати Софія Гаврилівна) і був молодшою дитиною в родині (має ще брата — літературознавця, педагога та поета Кіма Хомича Балабуху).

1941 року батька перевели разом з родиною директором школи у Бердянськ. Та батько невдовзі після початку війни пішов добровольцем і загинув під Краснодаром, родина була в евакуації в Сталінградській області. Після визволення Зачепілівського району родина повернулась спочатку до Бердянська, (де мати викладала не лише російську мову, як в селищі, а й математику), потім — до рідного селища. У старших класах школи родина переїхала до Краснограду. Там він навчався в школі № 1 Красноградської районної ради на вул. Лермонтова, 49, що носить ім'я Олександра Копиленка.

Освіта[ред. | ред. код]

У 1958 році закінчив Красноградське медичне училище. Після закінчення працював фельдшером у с. Червоноармійське Зачепилівського району.

Вищу освіту здобув у Харківському державному університеті імені О. М. Горького (нині Університет ім. В. Каразіна) на філологічному факультеті (1967).[1]

Робота[ред. | ред. код]

По закінченню філологічного відділення університету працював редактором у Книжковій палаті України. З 1974 року обіймав посаду редактора у видавництві при ХДУ «Основа».

Літературна діяльність[ред. | ред. код]

Перша збірка віршів вийшла друком у 1956 році в рамках серії «Перша книга поета» під назвою «Келих сонця» за редакцією Р. Я. Кальницького та невеличкою біографічною довідкою про автора від видавництва «Прапор» накладом 4000 книжок.

Твори Анатолія Балабухи друкуються на сторінках газет:

Його твори друкувались в журналах та альманахах:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Балабуха, Анатолій (1966). Келих сонця (українська) . Харків: Прапор.
  2. альманах День поезії (українська) . Харків: Харківське книжне видавництво. 1959. с. 101.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Слобожанська муза. Антологія любовної лірики XVII-ХХ століть / Редакційна рада: Балабуха К.Х, Бойко В. С., Боровий В. І., Ковальова О.П., Перерва А.А., Сапеляк С. Є., Сторожук А.П. — Х. : Майдан, 2000. — С. 511—514. — ISBN 9667077764.
  • Письменники Харкова [Текст]: довідник / Харків. від-ня Укр. літератур. фонду, Східно-Укр. біогр. ін-т, Харків. філія Акад. держ. упр. при Президенті України. — Харків: Майдан, 2003. — 351.
  • Буланов Юрій Іванович. Анатолій Балабуха. Всеосвіта (укр.). Архів оригіналу за 15 листопада 2019. Процитовано 15 листопада 2019 року.
  • Майстри слова з Зачепилівського краю. bulanovy.ucoz.ua. Архів оригіналу за 15 листопада 2019. Процитовано 15 листопада 2019 року.