Антиєврейські протести на Північному Кавказі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антиєврейські протести на Північному Кавказі
Дата: 28 жовтня 2023 року — т. ч.
Місце:
Привід: Атака ХАМАСу на Ізраїль, Антисемітизм
Методи: Масові безпорядки
Сторони
Протестувальники Влада Дагестану, МВС Дагестану

Наприкінці жовтня 2023 року, під час війни між Ізраїлем і ХАМАС, у деяких північнокавказьких республіках Росії, де серед населення присутня мусульманська більшість, сталося кілька Єврейських погромів[1].

Хронологія[ред. | ред. код]

28 жовтня[ред. | ред. код]

Хасав'юрт[ред. | ред. код]

28 жовтня 2023 року радикально налаштовані жителі Хасав'юрта зібралися біля готелю «Фламінго» після повідомлень про те, що там нібито розміщуються біженці з Ізраїлю[2]. Протестувальники вимагали від усіх мешканців готелю підійти до вікон, щоб на них подивитися. Коли гості цього не зробили, в будівлю почали кидати каміння. Присутні вигукували «Аллаху Акбар» і вимагали впустити їх до готелю[2]. Прибула на місце події поліція дозволила протестувальникам перевірити готель, щоб переконатися, що в ньому немає євреїв[3]. Після перевірки готелю натовп почав розходитися, а згодом біля готелю було вивішено повідомлення про те, що євреям вхід заборонено[3].

Черкеськ[ред. | ред. код]

Того ж дня в Черкеську, столиці Карачаєво-Черкеської Республіки, пройшов антисемітський мітинг з вимогою виселити з регіону євреїв, на що влада республіки відповіла, що для цього немає підстав[3][4].

29 жовтня[ред. | ред. код]

Нальчик[ред. | ред. код]

У Нальчику в Кабардино-Балкарії підпалили недобудований єврейський релігійний культурний центр, а на стіні написали: «Смерть Яхудам»[1][3].

Аеропорт Махачкала[ред. | ред. код]

29 жовтня 2023 року біля аеропорту Махачкали зібрався натовп протестувальників[1]. Причиною протестів стало прибуття рейсу Red Wings з Тель-Авіва. Раніше в месенджері Telegram почали поширюватися повідомлення із закликами приїхати в аеропорт і не допустити посадку літака, що прибуває в Дагестан прямим рейсом з Ізраїлю[5]. Ізраїльський новинний канал Chanel 12 повідомив, що більшість людей у ​​натовпі були палестинськими емігрантами[6].

За даними сервісу Flight Radar 24, літак з Тель-Авіва приземлився о 19:17 за місцевим часом[7].

Люди натовпу почали перевіряли машини в пошуках євреїв. Над аеропортом підняли палестинський прапор і натовп скандував «смерть євреям»[8]. Росія була змушена закрити дію аеропорту «через проникнення невідомих осіб»[9]. Владі РФ довелося створити оперативний штаб і призначити його головою Сергія Мелікова[10]. Це стало першим випадком після війни з Чечнею, коли влада РФ повністю втратила контроль над аеропортом у великому місті Росії[11]. В аеропорту неодноразово була стрілянина[12], а управління СК по Дагестану порушило кримінальну справу за статтею про організацію масових заворушень (частина 1 статті 212 КК Росії)[13].

Десятки людей дістали поранення аж до вкрай важкого ступеня, включно зі співробітниками поліції[12]. Карети швидкої допомоги не могли доїхати через натовп. Погромники покалічили самі себе і поліцейських, оскільки на рейсі, що прибув з Тель-Авіва до Махачкали, не було ні євреїв, ні ізраїльтян[14]. Аеропорт був розгромлений і обкрадений погромниками, «склади і магазини аеропорту Махачкали розграбовані. Оргтехніку та обладнання торгових залів і галерей, а також комп'ютери та касові апарати зламано або вкрадено»[10].

В юдейській громаді Дагестану почали розглядати питання евакуації євреїв з республіки[15]. За словами представника головного рабинату Росії в Дагестані Овадьї Ісакова:[16]

Ситуація дуже важка в Дагестані, люди з громади бояться, вони телефонують, а я не знаю, що порадити. Одна жінка звернулася по допомогу до дільничного, а той сказав: «Ну, ви ж бачите, що ви робите з їхніми дітьми там». Вона намагалася пояснити, що ХАМАС робить, але для дільничного все навпаки. Весь світ перевернуть для нього і всіх інших.

В Ізраїлі готують план евакуації ізраїльтян і євреїв із Махачкали[17].

Міністерство охорони здоров'я російського регіону Дагестан повідомило, що під час заворушень в аеропорту Махачкали постраждали більше ніж 20 людей, 10 із них мають серйозні травми, у тому числі двоє перебувають у вкрай тяжкому стані. Постраждали щонайменше дев'ятеро співробітників поліції, двоє з них перебувають у лікарні[18].

Голова Дагестану Сергій Меліков заявив про порушення кримінальних справ щодо «низки фактів, які стали прецедентом вчорашніх подій». Він також пообіцяв, що «прощення не буде нікому». При цьому чиновник стверджує, що причиною протестів стали «спроби дестабілізувати ситуацію з-за кордону, зокрема, проукраїнськими телеграм-каналами».[18]

30 жовтня[ред. | ред. код]

У Махачкалі відбулася акція на підтримку Палестини, яку розігнали.[19]

У Черкеську антисемітський мітинг пройшов прямо перед будівлею уряду Карачаєво-Черкесії. У мітингу взяли участь кілька сотень людей[20][21]. Мітингувальники з палестинськими прапорами висловлювали антисемітські гасла. Крім цього, вони заявляли, що «євреї люблять вбивати», і вимагали «не допускати, щоб сюди приїжджали євреї, саме євреї»[22], натовп вимагав «виселити з Карачаєво-Черкеської Республіки всіх євреїв»[23].

Реакції[ред. | ред. код]

Уряд Ізраїлю закликав російську владу захистити ізраїльтян і євреїв у Росії[24]. МЗС Ізраїлю разом з офісом прем'єр-міністра Ізраїлю випустили заяву:[25]

Держава Ізраїль з усією серйозністю ставиться до спроб заподіяти шкоду ізраїльським громадянам і євреям у всьому світі. Апарат прем'єр-міністра, МЗС і Рада національної безпеки стежать за розвитком подій у Дагестані на півдні Росії. Ізраїль очікує, що російські правоохоронні органи захистять безпеку всіх ізраїльських громадян і євреїв, хоч би де вони перебували, і рішуче діятимуть проти погромників і дикого підбурювання, спрямованого проти євреїв та ізраїльтян. Посол Ізраїлю в Росії Алекс Бен-Цві працює з владою Росії над забезпеченням безпеки ізраїльтян і євреїв у цій країні.

Дружина і радник муфтія Дагестану зі зв'язків із громадськістю, ЗМІ, органами влади та міжконфесійних питань — Айна Гамзатова заявила 30 жовтня, «що з першого дня оголошення війни ХАМАС Ізраїлю в Дагестані „почалося цькування“ на її адресу за захист євреїв.»[26]

Представники Російського єврейського конгресу[ru] назвав події в Дагестані «нетиповими для Росії»[27].

Президент України вказав на те, що випадок у Махачкалі не поодинокий і є частиною «масово поширеної в Росії культури ненависті до інших народів». При цьому, на його думку, таку культуру пропагують державні медіа та представники влади.[28][29]

«За останній рік російський міністр закордонних справ дозволив собі низку антисемітських висловлювань. Російський президент також використовував антисемітські образи. Для російських пропагандистів на офіційному телебаченні риторика ненависті є звичною справою», — заявив Володимир Зеленський.

Прессекретар російського президента — Дмитро Пєсков заявив, що події в аеропорту Махачкали — «багато в чому результат втручання ззовні».[30]

«Добре відомо й очевидно, що вчорашня подія навколо аеропорту Махачкали є багато в чому результатами втручання ззовні, включно з інформаційним впливом ззовні», — заявив Пєсков на брифінгу.

Представник Ради національної безпеки США Едрієн Вотсон заявила, що Америка засуджує російські «антисемітські протести»[31].

У Державному департаменті США засудили погроми в Росії. Російську владу закликали забезпечити безпеку єврейського населення на території РФ[32].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Підпал культурного центру й масові мітинги: у Росії закликають вигнати євреїв з країни. 24 Канал (укр.). 29 жовтня 2023. Процитовано 29 жовтня 2023.
  2. а б В Дагестане толпа пришла к отелю из‑за слухов о евреях в нем – DW – 29.10.2023. dw.com (рос.). Процитовано 29 жовтня 2023.
  3. а б в г Сплеск антисемітизму в Росії: готель нібито з біженцями з Ізраїлю закидали камінням, а єврейський культурний центр підпалили. nv.ua (укр.). Процитовано 29 жовтня 2023.
  4. На пропалестинському мітингу в російському Черкеську закликали виселити євреїв - ЗМІ. www.ukrinform.ua (укр.). 29 жовтня 2023. Процитовано 29 жовтня 2023.
  5. У столиці Дагестану натовп намагається не допустити посадки рейсу із Тель-Авіва, протестувальники перевіряють автомобілі (відео). LB.ua. 29 жовтня 2023. Процитовано 29 жовтня 2023.
  6. Flight from Israel to Russia’s Dagestan diverts as pro-Palestinian mob storms terminal. www.timesofisrael.com (амер.). Процитовано 29 жовтня 2023.
  7. Свобода, Радіо (29 жовтня 2023). Росія: у Дагестані сотні людей заблокували аеропорт через рейс із Ізраїлю. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 29 жовтня 2023.
  8. Над аэропортом Махачкалы подняли палестинский флаг - MigNews – новости Израиля и мира на русском языке. MIGNEWS.COM - MigNews – новости Израиля и мира на русском языке (рос.). 29 жовтня 2023. Процитовано 30 жовтня 2023.
  9. Аэропорт Махачкалы временно закрыли из-за проникновения неизвестных лиц. Interfax.ru (рос.). 29 жовтня 2023. Процитовано 30 жовтня 2023.
  10. а б Беспорядки в аэропорту Махачкалы — из-за прибытия рейса из Тель-Авива Больше 20 человек пострадали. Хроника событий. Meduza (рос.). Процитовано 30 жовтня 2023.
  11. В Махачкале аэропорт был захвачен участниками антисемитской акции. Радио Свобода (рос.). 30 жовтня 2023. Процитовано 30 жовтня 2023.
  12. а б Прорив натовпу людей в аеропорт Махачкали — не перший антисемітський виступ у російському Дагестані. Що відбувається в регіоні? :: Свідомі. svidomi.in.ua (укр.). Процитовано 31 жовтня 2023.
  13. Антисемитские выступления на Северном Кавказе. Медиазона (рос.). Процитовано 30 жовтня 2023.
  14. Погром у Махачкалі: поранені понад 20 осіб, десятеро - в лікарні. www.ukrinform.ua (укр.). 30 жовтня 2023. Процитовано 31 жовтня 2023.
  15. В еврейской общине Дагестана не исключили эвакуацию евреев из республики на фоне антисемитских акций. Медиазона (рос.). Процитовано 30 жовтня 2023.
  16. В еврейской общине Дагестана не исключили эвакуацию евреев из республики на фоне антисемитских акций. Медиазона (рос.). Процитовано 30 жовтня 2023.
  17. В Махачкале разъяренная толпа ворвалась в аэропорт для расправы над пассажирами рейса из Тель-Авива. NEWSru.co.il (рос.). 29 жовтня 2023. Процитовано 30 жовтня 2023.
  18. а б Свобода, Радіо (30 жовтня 2023). Росія: понад 20 людей постраждали під час сутичок в аеропорту Махачкали, 60 осіб затримали. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 30 жовтня 2023.
  19. Встречая воображаемых «беженцев». Краткая хроника антисемитских выступлений на Северном Кавказе. Медиазона (рос.). Процитовано 4 листопада 2023.
  20. "Евреев выгнать, палестинцев усыновлять" – антисемитский митинг еще в одном российском регионе. Девятый канал (рос.). 30 жовтня 2023. Процитовано 4 листопада 2023.
  21. В Дагестане и Карачаево-Черкесии прошли мероприятия в поддержку Палестины. Radio Free Europe / Radio Liberty (рос.). 28 жовтня 2023. Процитовано 4 листопада 2023.
  22. В Черкесске у здания правительства прошел антисемитский митинг. NEWSru.co.il (рос.). 30 жовтня 2023. Процитовано 4 листопада 2023.
  23. «Антифашизм» разыгрался. На Кавказе — попытка еврейских погромов. Кремль молчит. Новая газета (рос.). 7 квітня 2244. Процитовано 4 листопада 2023.
  24. Osborn, Andrew; Lebedev, Filipp; Osborn, Andrew (30 жовтня 2023). Russia accuses Ukraine after mob storms Dagestan airport 'to catch' Jews. Reuters (англ.). Процитовано 30 жовтня 2023.
  25. Беспорядки в аэропорту Махачкалы — из-за прибытия рейса из Тель-Авива Больше 20 человек пострадали. Хроника событий. Meduza (рос.). Процитовано 31 жовтня 2023.
  26. Жена муфтия Дагестана заявила, что её травят за защиту евреев. EADaily (рос.). 30 жовтня 2023. Процитовано 30 жовтня 2023.
  27. Новости, Р. И. А. (20231030T0026). РЕК назвал события в Дагестане нетипичными для России. РИА Новости (рос.). Процитовано 30 жовтня 2023.
  28. Свобода, Радіо (29 жовтня 2023). «Російський антисемітизм»: Зеленський про сутички в Дагестані. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 30 жовтня 2023.
  29. Культура ненависті до інших народів: Зеленський відреагував на пошук ізраїльтян у Дагестані. Інформаційне агентство Українські Національні Новини (УНН). Всі онлайн новини дня в Україні за сьогодні - найсвіжіші, останні, головні. (укр.). Процитовано 30 жовтня 2023.
  30. У Кремлі вперше прокоментували антисемітські акції у Дагестані. Слово і Діло (укр.). 30 жовтня 2023. Процитовано 30 жовтня 2023.
  31. Archive, View Author; feed, Get author RSS (30 жовтня 2023). Moscow blames Ukraine for anti-Israel riots at Russian airports (амер.). Процитовано 31 жовтня 2023.
  32. Липич, Ольга (31 жовтня 2023). Призываем российскую власть наказать причастных: Госдеп США отреагировал на антисемитские акции в России. OBOZREVATEL NEWS (рос.). Процитовано 31 жовтня 2023.