Арабіногалактан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арабіногалактан
Інші назви Arabinogalactan
Ідентифікатори
Номер CAS 9036-66-2
PubChem 24847856
Номер EINECS 232-910-0
KEGG C00569
ChEBI 2796
SMILES
InChI
Властивості
Молекулярна формула [(C5H8O4)(C6H10O5)6]n
Зовнішній вигляд тверда аморфна речовина світло-коричневого кольору
Тпл > 200 °C
Розчинність (вода) 5 г/100 мл
Якщо не зазначено інше, дані наведено для речовин у стандартному стані (за 25 °C, 100 кПа)
Інструкція з використання шаблону
Примітки картки

Арабіногалактан ([(C5H8O4)(C6H10O5)6]n) — природний полісахарид, чия молекула складається з ланок галактози і арабінози, з'єднаних в співвідношенні: 6 ланок галактози до 1 ланки арабінози.

Фізичні властивості[ред. | ред. код]

Аморфний порошок жовтявого забарвлення, без запаху, з солодкуватим смаком.

Типи[ред. | ред. код]

Арабіногалактан поділяється на 2 типи:

  • арабін-4-галактани (тип I)
  • арабін-3,6-галактани (тип II).

Поширення[ред. | ред. код]

Арабіногалактан складає основу камеді покритонасінних рослин, наприклад акації, а також голонасінних, особливо модрини[1]. Деревина деяких видів модрини містить до 35 % арабіногалактину. Ти він є компонентом клітинної стінки мікобактерій[2].

Виробництво[ред. | ред. код]

Арабіногалактан виділяють з деревини модрини, непридатної для використання в лісозаготівельної промисловості. Отримують продукт екстракцією подрібненої сировини водою при температурі від 23 до 100ºC з подальшим випаровуванням. Потім речовина випадає в осад після реакції зі спиртом або ацетоном. Далі її освітлюють різними сорбентами (наприклад, активованим вугіллям), фільтрують і сушать.

Найбільші виробники арабіногалактану:

  • «Аметіс» (Росія Росія)
  • «Larex» (США США)
  • Shanghai Brightol International Co. (КНР КНР)
  • Jiangxi Angtai Pharmaceutical Co.(КНР КНР)

Застосування[ред. | ред. код]

Арабіногалактан застосовують в медицині, ветеринарії, фармацевтичній і косметичній промисловості, а також в поліграфії та целюлозно-паперовій промисловості.

Харчова промисловість[ред. | ред. код]

У харчовій промисловості арабіногалактан використовується як стабілізатор, згущувач та емульгатор Е409. Його застосовують для підтримки певного рівня в'язкості, а також з метою збереження початкової консистенції готової продукції харчового призначення. Найчастіше цей стабілізатор можна зустріти у продуктах на основі желе.

Раніше вважалося, що ця добавка може бути шкідливою. Проте у 1998 році профільна міжнародна організація FDA визнала добавку безпечною[3][4].

Медицина[ред. | ред. код]

Речовину застосовують для виготовлення лікарських засобів, які покликані очищати організм від шлаків, шкідливих сполук і дозволяє виводити важкі метали, тим самим покращити загальний стан здоров'я і самопочуття людини.

Косметологія[ред. | ред. код]

Арабіногалактан як вологостримуючий агент і ефективний емульгатор входить до складу кремів, лосьйонів, шампунів, гелів, сонцезахисних засобів. Добавка глибоко проникає в шкіру, покращує її живлення на клітинному рівні, зволожує, попереджає лущення і розтріскування.

Часто використовують спільно з фруктовими кислотами для посилення їхньої дії і запобігання подразнення і почервоніння шкіри.

Тваринництво[ред. | ред. код]

Арабіногалактан застосовують як добавку у тваринних кормах. Речовина стимулює розвиток корисних біфідобактерій. Включення в раціон пребіотика Е 409 збільшує приріст молодняка, знижує захворюваність і смертність від дизентерії та вірусного ентериту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Clarcke A.E., Anderson R.L., Stone B.A. Form and function of arabinogalactans and arabinogalactan-proteins // Phytochemistry. 1979. V. 18. P. 521—540.
  2. Esko, Jeffrey D.; Tamara L. Doering; Christian R.H. Raetz (2008). in Essentials of Glycobiology. Cold Spring Harbor Press. с. Ch. 20. Архів оригіналу за 6 серпня 2010. Процитовано 7 вересня 2017.
  3. FDA: GRAS No. 017: Arabinogalactan [Архівовано 20 вересня 2016 у Wayback Machine.]. 7. November 2013.
  4. FDA: GRAS No. 084: Arabinogalactan from Eastern Larch (Larix laricina) [Архівовано 20 вересня 2016 у Wayback Machine.] 7. November 2013.