Архів історії математики Мактьютор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Архів історії математики Мактьютор
Посилання www-history.mcs.st-andrews.ac.uk
Тип вебсайт
Власник Університет Сент-Ендрюса
Автор Джон О'Коннорd[1] і Едмунд Робертсонd[1]
Започатковано 1994

Архі́в істо́рії матема́тики Мактью́тор (англ. MacTutor History of Mathematics archive) — вебсайт, що містить біографії багатьох відомих математиків, а також інформацію про історію математики. Архів знаходиться на сайті Сент-Ендрюського університету у Шотландії й підтримується Джоном О'Коннором та Едмундом Робертсоном[2].

Крмп'ютерна база біографій математиків дозволяє здійснювати пошук за абеткою та хронологічним вказівником. Станом на 2021 рік база містила понад 3000 біографій математиків та вчених із суміжних галузей[3], періоди життя яких впорядковані за часовою шкалою (англ. Timeline). До списку включено біографії понад 140 жінок-математиків.

Хронологічний вказівник (англ. Full Chronology) видатних досягнень у математиці розділений на 37 часових інтервали (станом на 2016 рік) і охоплює період від часів Стародавнього Єгипту до 1960 року.

Кожна стаття (наскільки можливо) містить основну інформацію про персону, що включає дату народження і смерті, портрет, детальну біографію та основні здобутки вченого. До статті також додається бібліографічний список, статті про праці цього математика, додаткові посилання[2].

Інформація з історії математики поміщена в окремому розділі під назвою англ. History Topics Index, який містить історію математики у різних культурах та історію різних розділів математики. Станом на 2016 рік подано розділи з історії математики у Вавилоні, Єгипті, Греції, Індії, арабському світі, Америці, Шотландії, а також про математику мая. Серед різних розділів математики у вказівнику розділу представлені алгебра, аналіз, геометрія і топологія, числа і теорія чисел, математична фізика, математична астрономія, математична освіта та їх підрозділи[2]. Крім цього, в есе з історії математики розглядаються політичні моменти та конфлікти, пов'язані з науковими дослідженнями і з математикою зокрема[4].

У 2015 році О'Коннор і Робертсон за роботу над цим архівом отримали Премію Херста (англ. Hirst Prize) від Лондонського математичного товариства[5] у формулюванні заслуги авторів при удостоєні премії архів названо як «найчастіше використовуваний і найавторитетніший вебресурс в історії математики»[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архів історії математики Мактьютор — 1994.
  2. а б в Barnabas Hughes. St. Andrews History of Mathematics Archive. Mathematical Association of America. Архів оригіналу за 16 вересня 2013. Процитовано 20 серпня 2013.
  3. MacTutor History of Mathematics Archive [Архівовано 14 листопада 2019 у Wayback Machine.] // MacTutor
  4. L.D. Steele. MacTutor History of Mathematics Archive. The Manitoba Library Association. Архів оригіналу за 16 вересня 2013. Процитовано 20 серпня 2013.
  5. а б London Mathematical Society Hirst Prize and Lectureship, University of St Andrews, School of Mathematics and Statistics, 3 липня 2015, архів оригіналу за 11 грудня 2016, процитовано 11 серпня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]