Лондонське математичне товариство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
London Mathematical Society (LMS)
Лондонське математичне товариство
Де Морган Хауз (Рассел-сквер[en], 57-58)
Тип Наукове товариство
Засновано 16 січня 1865
Країна  Велика Британія[1]
Штаб-квартира Лондон
Розташування Лондон, Велика Британія
Членство Європейське математичне товариство[1]
Society Publishers' Coalitiond[2]
Association of Learned and Professional Society Publishersd[3]
президент Саймон Таваре
Вебсайт: lms.ac.uk

Нагороди

CMNS: Лондонське математичне товариство у Вікісховищі

Ло́ндонське математи́чне товари́ство (англ. The London Mathematical Society, LMS) — провідне математичне товариство у Великій Британії.

Історія[ред. | ред. код]

Наукове товариство було засновано 16 січня 1865 року, першим президентом став Аугустус де Морган. Перші засідання відбувались в Університетському коледжі Лондона, але згодом Товариство перебралось у Берлінгтон-хауз[en] на вулиці Пікаділлі у Лондоні. Товариство займалось у першу чергу обговореннями нагальних проблем у математиці та публікацією власного журналу.

У 1998 році Товариство переїхало до нової будівлі, розташованої на Рассел-сквер[en] у районі Блумзбері, що отримала назву «Де Морган Хауз» на честь його першого президента.

Діяльність[ред. | ред. код]

Товариство публікує книги та періодику, що стосується всіх напрямків сучасної математичної науки, організовує математичні конференції, організовує збір коштів для підтримки математичних досліджень і математичної освіти, а також присуджує премії та нагороди Товариства в галузі математики.

Видання[ред. | ред. код]

Лондонське математичне товариство видає 12 рецензованих журналів, 7 з яких у співпраці з іншими науковими товариствами та установами.

Товариством видаються чотири наукові журнали з обмеженнями на розміри статей (у дужках)[4]:

  • «Proceedings of the London Mathematical Society» (не менше 25 сторінок);
  • «Journal of the London Mathematical Society» (18…30 сторінок);
  • «Bulletin of the London Mathematical Society» (до 20 сторінок);
  • «Transactions of the London Mathematical Society» (без обмежень на розмір статті).

Останній журнал, що з'явився 2013 року, є електронним виданням з відкритим доступом[5] в Інтернеті та охоплює тематику трьох вище перелічених видань.

«Journal of Topology» (заснований 2008 року) щоквартально публікує високоякісні та значимі роботи в топології, геометрії та суміжних галузях математики. Туди потрапляють статті, опубліковані індивідуально он-лайн до їх виходу у друкованому вигляді.

Товариство також видає журнал «Compositio Mathematica» від імені власної фундації разом з «Cambridge University Press» а також журнал «Nonlinearity» разом з Інститутом фізики. З 2010 року Товариство публікує журнал «Mathematika» від імені його власника Університетського коледжу Лондона (перше видання, том 56 з'явилося у січні 2010 року).

До 2017 року Товариством випускався безкоштовний онлайн-журнал «LMS Journal of Computation and Mathematics», що публікував статті, присвячені обчислювальній математиці, в тому числі тематиці на стику математики та комп'ютерних наук. Починаючи з 2010 року журнал розміщено в Інтернеті на серверах видавництва «Cambridge University Press», включно з архівом до 1998 року.

Товариство бере участь у публікації чотирьох перекладних серій: «Russian Mathematical Surveys», «Izvestiya: Mathematics[en]», «Sbornik: Mathematics[en]» (разом з Російською Академією наук) та «Transactions of the Moscow Mathematical Society» (разом з Американським математичним товариством).

Публікуються чотири книжкові серії: «Monographs», «Lecture Notes», «Student Texts» і (разом з Американським математичним товариством) «History of Mathematics».

Нагороди[ред. | ред. код]

Товариство присуджує такі наукові нагороди:

Президенти[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://euro-math-soc.eu/corporate-members-list?field_corporate_address_country=All&field_corp_type_value=All&items_per_page=All
  2. https://web.archive.org/web/20240223114948/https://www.socpc.org/
  3. https://www.alpsp.org/membership-directory
  4. Journals [Архівовано 11 березня 2018 у Wayback Machine.] // LMS
  5. Transactions of the London Mathematical Society [Архівовано 11 березня 2018 у Wayback Machine.] // Wiley Online Library (англ.)
  6. Statement by the Council of the London Mathematical Society. London Mathematical Society. 7 липня 2009. Процитовано 15 липня 2009.[недоступне посилання з 01.09.2017]
  7. Statement following the Council Meeting on 24 August 2009. London Mathematical Society. 26 серпня 2009.[недоступне посилання з 01.09.2017]
  8. 2011 LMS Election Results. London Mathematical Society. 18 листопада 2011. Архів оригіналу за 5 лютого 2012. Процитовано 10 березня 2018.
  9. 2013 LMS Election Results. London Mathematical Society. 18 квітня 2014.[недоступне посилання з 01.05.2017]

Посилання[ред. | ред. код]