Атлас (Гвадалахара)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Атлас» (Гвадалахара)
Повна назва «Club Social y Deportivo
Atlas de Guadalajara»
Прізвисько Zorros (Лисиці)
Los Rojinegros (Червоно-чорні)
La Academia (Академія)
Засновано 15 серпня 1916
Населений пункт Гвадалахара, Мексика
Стадіон «Халіско»
Вміщує 56 173
Ліга Прімера Дивізіон
2012К 10-е місце
Домашня
Виїзна

«Соціальний спортивний клуб Атлас Гвадалахара» (ісп. Club Social y Deportivo Atlas de Guadalajara) — мексиканський футбольний клуб із міста Гвадалахара в штаті Халіско.

Історія[ред. | ред. код]

Заснований 15 серпня 1916 року групою молодих людей, які повернулися до Мексики після навчання в Європі. Названий в честь титана Атласа з давньогрецької міфології. Кольори клубу нагадують про Святого Лаврентія: чорний - це смерть мученика, червоний - пролита кров.

В епоху аматорського футболу п'ять разів ставав чемпіоном західної ліги. «Атлас» - один із засновників професіональної ліги Майор. В сезоні 1950/51 команда перемогла в чемпіонаті Мексики. Найкращим бомбардиром клубу в тому сезоні став Адальберто Лопес (14 голів), а тренував клуб аргентинський фахівець Едуардо Валдатті. По чотири рази вигравали кубок та суперкубок країни. Тричі вибував до другого дивізіону, але через рік повертався в Прімеру.

Двічі клуб брав участь у кубку Лібертадорес і доходив до чвертьфіналу. У 2000 поступився «Палмейрасу», а в 2008 - «Бока Хуніорс».

Футбольна академія «Атласа» - одна з найкращих в країні. Майже в кожному клубові вищого дивізіону Мексики грають її вихованці. Найвідомі з них: Харед Боргетті, Даніель Осорно, Павел Пардо, Освальдо Санчес, Рафаель Маркес, Маріо Мендес, Мігель Сепеда, Хуан Пабло Родрігес, Хорхе Торрес Ніло, Андрес Гуардадо та багато інших.

З 1960 року домашньою ареною став «Халіско», третій за кількістю місць стадіон Мексики (56 173).

Перед початком сезону 2012/13 займає шосту сходинку у зведеній таблиці чемпіонатів Мексики за набраними очками. Четвертий - за кількістю проведених сезонів у вищому дивізіоні (84 сезони; у «Америки» і «Гвадалахари» - по 87, «Атланте» - 85).[1]

Титули та досягнення[ред. | ред. код]

Аматорська епоха[ред. | ред. код]

Професіональна епоха[ред. | ред. код]

Найвідоміші гравці[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зведена таблиця виступів клубів у чемпіонаті Мексики. [1]

Посилання[ред. | ред. код]